Krabben en likken hond

Joy Cleymans
14 november 2023
5 min. leestijd

Krabt of likt jouw hond soms? Dan is dit artikel zeker iets voor jou, want wij hebben een van de belangrijkste boodschappen die je dit jaar over hondenvoer zult lezen.

Hondenbezitters onderschatten vaak tekenen zoals krabben of likken, en in de meeste gevallen kan dat zelfs ernstige gevolgen hebben. Daarom heeft Just Russel een algoritme ontwikkeld, dat binnen slechts drie minuten speciaal voer voor je samenstelt, om precies op deze problemen in te spelen.

dog injured Wound on paw

Want achter deze symptomen kunnen allergieën schuilgaan die huidaandoeningen of ernstige chronische inflammatoire darmaandoeningen kunnen veroorzaken.

Omdat je hebt besloten dit artikel te lezen, ben ik er zeker van dat je iemand bent die veel aandacht besteedt aan zijn harige vriend. En daarom zul je met deze informatie, die weinig hondenbezitters kennen, het verschil kunnen maken voor jouw harige vriend.

Weet je, met krabben en likken probeert je hond je iets te vertellen. 

Hij wil je laten weten dat het op dit moment niet goed met hem gaat! 

Elke hond is anders, dat weten we. Er zijn 450 verschillende rassen… Maar krijgt iedereen niet min of meer hetzelfde voer? 

Zouden we eigenlijk niet moeten zorgen dat we het voer individueel aanpassen aan de behoeften van de afzonderlijke honden?

Het is een beetje alsof mensen naar de supermarkt gaan en allemaal hetzelfde – al kant-en-klaar verpakte – lunch of diner kopen. Iedere persoon is anders en verdraagt niet dezelfde ingrediënten. 

Er zijn bijvoorbeeld mensen die glutenintolerantie hebben en daarom bepaalde voedingsmiddelen moeten vermijden. 

Of mensen met het prikkelbare darmsyndroom, die bijvoorbeeld bepaalde soorten fruit of brood moeten vermijden. Zo is het ook bij honden. 

Als honden krabben of likken, kan dat wijzen op een voedselallergie of -intolerantie. Vaak zijn dit al late gevolgen, zodat je er niet eens aan denkt dat het aan het voer zou kunnen liggen. Snel handelen is hierbij bijzonder belangrijk. Ik zal je zo vertellen wat je kunt doen.

Dierenarts Dr. med. vet. Eva Rompa beschrijft dit heel goed in een van haar artikelen:

De allergie veroorzaakt jeuk of maag-darmklachten bij honden, of beide. Meestal worden de oren, poten of liesstreek van de honden getroffen door jeuk. Door constant krabben en likken kan de huid ontstoken raken. De maag-darmklachten van de hond lijken op een chronische inflammatoire darmaandoening en kunnen zich uiten als braken, diarree, winderigheid, wisselende ontlasting of gewichtsverlies. 

Krabben en Likken serieus nemen – dit moet je nu doen

Als het krabben en likken dus wordt veroorzaakt door voedselintolerantie, waarom letten dan zo weinig hondenbezitters op individuele voeding? 

De reden is eenvoudig: de industrie geeft ons geen andere keuze. 

Het voeden van honden is ingewikkeld. Je kunt je geliefde niet zomaar geven wat wij eten. Daarom zijn er grote hondenbrokkenproducenten die uniform voedsel produceren. 

Maar net als veel grote bedrijven wordt hier winst boven kwaliteit gesteld… en daarmee wordt het welzijn van de consumenten (in dit geval je hond)  op het spel gezet. 

Want als je conventioneel verwerkt hondenvoer – gedroogd, in blik of zakjes – koopt, loop je het risico dat je je hond mogelijk stoffen voert die hem ernstige, mogelijk fatale schade toebrengen.

9 van de 10 bezoeken aan de dierenarts zijn te wijten aan voeding (zo kun je ze vermijden)

Hondenvoedingexpert Jonathan Self heeft in een documentaire onthuld dat de grote producenten van hondenvoer bewust het leven van miljoenen honden verkorten. 

Ze gebruiken ingrediënten die niet geschikt zijn voor mensen en naar zijn mening evenmin geschikt voor honden. 

Ze maken enorme winsten met producten die anders eigenlijk in de prullenbak zouden belanden. 

In zijn documentaire bespreekt expert Jonathan ook dat 9 van de 10 bezoeken aan de dierenarts te wijten zijn aan verkeerde voeding. En dat kan snel duur worden. Maar nu hebben we de oplossing! 

Maar er is nog iets ergers … 

Omdat het voer wordt gekookt en veel granen bevat, worden belangrijke enzymen gedood tijdens het koken. Deze enzymen zijn essentieel voor het spijsverteringsproces en veranderen het spijsverteringsstelsel, waardoor het moeilijk wordt voor de hond om het voedsel te verteren.

En het graan … Het verandert de zuurgraad in de maag van de hond, wat ook leidt tot gezondheidsproblemen. 

Kortom: Bewerkt hondenvoer heeft hetzelfde effect op honden als junkfood op mensen.

De fabrikanten beweren echter dat het spijsverteringssysteem van honden in de loop van de tijd is veranderd, zodat het kan profiteren van granen.

Bewerkt hondenvoer bestaat echter pas 153 jaar en is pas bekend sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog. 

Wetenschappers weten nu dat het gemiddeld 100.000 jaar duurt voordat een soort zich aanpast aan nieuw voedsel. 

Wist je dat honden vijf soorten tanden hebben, maar geen enkele om graan te vermalen? Vreemd, toch.Dus hoe werkt het spijsverteringssysteem van honden?

Wij mensen moeten ons voedsel kauwen voordat we het doorslikken, zodat enzymen in ons speeksel de kans krijgen om het voedsel te splitsen. 

Honden kunnen hun voedsel echter niet op deze manier verteren, omdat ze hun kaak niet van de ene kant naar de andere kunnen bewegen. Alle spijsverteringsprocessen vinden rechtstreeks in hun maag plaats.

Model of the dog isolated white background

Als dit graan in de maag terechtkomt, wordt het zeer slecht verteerd. Dit herkennen we ook van onszelf als mensen. Velen verdragen tegenwoordig steeds slechter graan en stappen bijvoorbeeld over op glutenvrije producten.

Met name zorgwekkend zijn de Europese voorschriften voor hondenvoer.

Dit citaat uit de handleiding voor fabrikanten van huisdiervoeding laat zien hoe weinig de overheid zich bekommert om de honden zelf:

“Bij huisdieren wordt bij het bepalen van de toegestane maxima voor ongewenste stoffen over het algemeen rekening gehouden met de mate waarin het dier ze kan verdragen.”

Met andere woorden: Het is wettelijk toegestaan om “ongewenste stoffen” in hondenvoer te gebruiken, zolang ze het dier geen directe schade toebrengen.

Dit algoritme creëert het optimale voer voor jouw hond

Wat moet ik mijn hond dan voeren? Er kan veel fout gaan, zoals we hierboven hebben gezien. Daarom hebben de oprichters van Just Russel zich ten doel gesteld om hondeneigenaren op een zo eenvoudig mogelijke manier te helpen.

Een complex algoritme, ontwikkeld door hondenexperts van Just Russel, maakt het mogelijk om individueel hypoallergeen hondenvoer voor jouw hond samen te stellen. 30.000 hondenbaasjes hebben het al geprobeerd en zijn razend enthousiast. 

Want de recepten worden niet uniform ontwikkeld zoals bij gewone hondenvoerproducenten… Maar Just Russel’s algoritme gaat gericht in op het ras, geslacht, leeftijd, activiteit, gezondheidstoestand & allergieën van jouw hond en bepaalt daarmee het perfecte voedingsplan, afgestemd op de behoeften van jouw harige vriend. 

Bij het samenstellen van het voer houdt het algoritme rekening met intoleranties. Vaarwel, jeuk en ongemak! 

De perfecte voedingsstoffen voor jouw hond in op maat gemaakte porties

Het is belangrijk dat jouw hond precies de juiste voedingsstoffen binnenkrijgt. Daarom gebruikt Just Russel alleen hoogwaardige en 100% natuurlijke ingrediënten.

Dus het hypoallergene voer heeft volgende eigenschappen:

Glutenvrij: Graan is vaak moeilijk verteerbaar, daarom wordt bij een allergie sterk aanbevolen om graanvrij hondenvoer te gebruiken.

Makkelijk verteerbare ingrediënten: Just Russel gebruikt monoproteïnen die licht verteerbaar zijn en daarom goed geschikt zijn voor een gevoelige spijsvertering.

Gehydrolyseerde eiwitten: Door het hydrolyseproces worden de eiwitten in kleine stukjes gehakt, zodat het immuunsysteem van de hond ze niet herkent. Hierdoor wordt een allergische reactie op eiwitten voorkomen.

Hoogwaardige, individuele ingrediënten die een geweldige smaak garanderen. Dit is niet alleen goed voor de gezondheid, maar ook handig als jouw hond kieskeurig is. Er zijn verschillende varianten beschikbaar, zodat er voor elke smaak iets is.

Hier zijn een paar heerlijke ingrediënten voor jouw harige vriend. 

Blauwe bessen: Het geheime wapen tegen oxidatieve stress en ter bevordering van anti-aging. Zodat jouw hond ontspannen blijft en er ook op oudere leeftijd jong uitziet.

Zalm: Rijk aan omega-vetzuren voor een gezonde huid en glanzende vacht

Broccoli: Voor sterke botten en een hogere botdichtheid

Bieten: Voor een goede consistentie van de hondenontlasting

Spinazie: De booster voor het immuunsysteem, het hart en de energiebalans

Lam: Ligt lichter in de maag van de hond en wordt gemakkelijk verteerd

Erwten: Een ware vitaminebom, rijk aan mineralen, eiwitten en vezels

Lijnzaad: Voor een gezonde spijsvertering en een glanzende vacht

Cranberries: Ter versterking van het immuunsysteem en om ontstekingen in het lichaam te verminderen

In vergelijking met ons normale hondenvoer gaat het hypoallergene hondenvoer nog meer in op de behoeften van jouw hond. Bepaalde ingrediënten kunnen uit het voer worden verwijderd om het risico op een allergische reactie te verminderen. 

Je zult al binnen enkele dagen de eerste resultaten zien

Je zult al snel merken dat jouw harige vriend zich niet meer zo vaak zal krabben en dan … na een paar weken … kunnen de symptomen zelfs volledig verdwijnen.
De verandering in voeding zal de darm van jouw hond weer in topconditie brengen, waardoor jeuk, dermatitis, colitis en chronische inflammatoire darmaandoeningen, evenals ongemak, geen kans meer krijgen.

Het bijzondere, individuele voeding, zal ook invloed hebben op andere gebieden. 

Stel je voor dat je na twee weken voedingsverandering met jouw harige vriend gaat wandelen, net zoals je altijd doet, maar nu zul je merken dat jouw hond plotseling veel meer energie heeft dan normaal en vooral gelukkiger is.

Geen spijsverteringsproblemen meer … geen zachte ontlasting, want je hebt met deze 3-minuten-test gekozen voor levenslange voordelen voor jouw hond. 

Je zult verbaasd staan hoeveel plezier jouw hond plotseling heeft door zijn op maat gemaakte voeding. Hij zal met gemak over de velden huppelen, want door deze voeding wordt zijn gewicht van week tot week stabieler … niet te veel en ook niet te weinig.

Een klant van Just Russel beschrijft hoe zelfs andere hondeneigenaren onmiddellijk een verschil bij haar hond Balu konden opmerken.

“Ik loop elke dag dezelfde ronde met mijn Balu. Je kent de mensen wel met honden in je buurt. Wat ik zo geweldig vond, was dat zelfs mijn vriend tijdens de wandeling meteen opmerkte dat Balu’s vacht plotseling glanzender was.”

Stop het lijden van jouw hond en gebruik het op maat gemaakte voer – van Just Russel. Overtuig jezelf nu.

Dus waar wacht je nog op? Kies voor levenslange voordelen voor jouw harige vriend en krijg 20% korting op je eerste bestelling.

Dierenarts Joy beantwoordt gratis al je vragen over voeding

Heb je nog een vraag?

Vraag gratis raad aan onze
honden- en kattenexpert van Just Russel.

Stel je vraag