Waarom eet mijn hond gras?

Beagle eet gras
Joy Cleymans
17 oktober 2022
3 min. leestijd

Laat je hond zijn brokjes plots links staan en eet hij in plaats daarvan gras? Doodnormaal dat je je hier vragen bij stelt. Gelukkig is gras eten bij honden niet altijd problematisch. Sommige honden lusten die groene sprietjes gewoon graag. Als dat niet zo is, kunnen verschillen dingen aan de oorzaak liggen. Ontdek in deze blog welke!

Waarom eet mijn hond gras? 

Een hond die gras eet, heeft daar enkele goede redenen voor:

  • Je hond eet graag gras

Soms moeten we het helemaal niet ver zoeken. Je hond is waarschijnlijk dol op de frisse geur en smaak van gras en eet daarom gras. Zelf kan je je het misschien moeilijk voorstellen, maar voor vele honden is gras een ware lekkernij! Het water loopt hen waarschijnlijk al in de mond als ze je vers gemaaide tuin in het vizier krijgen. 

  • Je hond is misselijk

Als je hond ineens gras eet en overgeeft, heeft hij buikpijn of is hij misselijk is. Gras eten helpt namelijk om een braakreflex op te wekken. Na het braken voelt je huisdier zich helemaal opgelucht en kan hij terug rustig verder met zijn dag. 

Als je dus andere symptomen opmerkt bij je hond, zoals rommelende darmen en diarree, dan voelt je hond zich niet lekker. Als dit langer dan 2 dagen aansleept, ga dan best langs bij je dierenarts.

  • Je hond heeft een vezeltekort

Je hond heeft vezels nodig om voedsel te verteren en op zijn gemak naar het gemak te kunnen gaan. Als hij via zijn voeding dus te weinig vezels binnenkrijgt, kan hij gras beginnen eten. Want gras bestaat voor 25 tot 50% uit vezels!

  • Je hond verveelt zich

Eet je hond op willekeurige momenten gras zonder overgeven? Dan is hij misschien verveeld. Honden verzinnen graag de gekste manieren om zichzelf te entertainen, net als kinderen eigenlijk. 

  • Je hond eet gras uit instinct

In het wild eten honden alles wat hun voedingsbehoeften vervult. Gras vervult bijvoorbeeld de behoefte aan vezels. Als je hond dus gras eet, doet hij dat misschien uit instinct. 

Is gras eten goed voor je hond?

Het eten van gras heeft geen schadelijke gevolgen, op voorwaarde dat het gras geen chemische behandeling heeft gekregen. Gras bevat zelfs Omega-3 vetzuren die erg gezond kunnen zijn voor je hond! We horen soms dat honden gras eten om een voedingstekort te compenseren, vaak is dit niet het geval!

Wat moet je doen als je hond gras eet?

In de meeste gevallen hoef je helemaal niks te doen. Zeker als hij zich niet lekker voelt, laat je hem beter even gras eten zodat hij zich sneller opgelucht voelt.  Heb je toch liever niet dat je hond gras eet? Probeer dan één van de volgende dingen:

  • Entertain je hond. Zo zal je hond geen gras meer eten uit verveling
  • Zorg voor voeding met voldoende vezels (hier ontdek je welk recept het best past bij je hond)
  • Leid je hond af met een hondensnoepje. Zeg luid ‘nee’, roep hem bij je en beloon hem. 
Dierenarts Joy beantwoordt gratis al je vragen over voeding

Heb je nog een vraag?

Vraag gratis raad aan onze
honden- en kattenexpert van Just Russel.

Stel je vraag