Wat zijn de medische gevolgen van overgewicht bij mijn hond

Cyriel Van Steen
29 december 2020
3 min. leestijd

Eerst en vooral is obesitas of overgewicht bij je hond een ernstig probleem. Het komt meer en meer voor bij honden, net als bij de mens. Zo heeft zeker 1/5 honden in onze huishoudens hiermee te kampen. Dit probleem verdient dus toch wel wat aandacht. In de eerste plaats kan het namelijk heel ernstige problemen teweegbrengen, zoals het risico op hart- en vaatziekten, suikerziekte, maar ook gewrichtsproblemen en ademhalingsproblemen komen vaak voor bij honden met obesitas. Daarnaast gaat de immuniteit van zwaarlijvige honden ook naar beneden waardoor ze vatbaarder zijn voor chronische ziekten. Zelf psychisch en mentaal kan het een nefaste invloed hebben op je hond: een hond die minder kan spelen, wordt snel neerslachtig. Conclusie: overgewicht bij honden is dus zeker iets dat aangepakt moet worden!

Hondenexpert aan het woord

We stelden de vraag aan onze hondenexpert bij Just Russel. Hieronder kan je zijn antwoord bekijken op de vraag: “Wat zijn de medische gevolgen van overgewicht bij je hond?” Misschien heeft jouw hond overgewicht en dus kans heeft op de medische gevolgen ervan. Ben je niet zeker? Bij Just Russel willen we je echt helpen en het aantal honden met overgewicht in België laten dalen. Je kan altijd contact opnemen met onze klantenservice voor hulp door HIER te klikken.

Misschien heeft jouw hond overgewicht en dus kans heeft op de medische gevolgen ervan. Ben je niet zeker? Bij Just Russel willen we je echt helpen en het aantal honden met overgewicht in België laten dalen. Je kan altijd contact opnemen met onze klantenservice voor hulp door op de volgende link te klikken:


Contact opnemen met onze voedingsexpert

Extreem voorbeeld obesitas hond

Deze Golden Retriever is een extreem voorbeeld van overgewicht bij honden. Wanneer de hond 80 kilo woog werd hij verwaarloosd en bijna geëuthanaseerd door zijn vorige eigenaren. Een pleegmoeder kwam tussenbeide toen de dierenartsen wisten dat er hoop was voor Kai op een strikt dieet en fitnessroutine. Bekijk de video en zie hoe deze geweldige hond meer dan 40 kilo verloor. Iedereen kan iets doen aan zijn te dikke hond.

Just Russel to the rescue

Tot slot om obesitas en bepaalde ziekten te voorkomen, willen we je bij Just Russel echt helpen om de balans te vinden tussen voeding en lekkernijen, zodat je je hond met een goed geweten kunt verwennen:


Ontdek welke dagelijkse portie je hond nodig heeft

Lees hier 9 tips om je hond te laten afvallen. Je kan beginnen met over te gaan van ongezonde snacks naar Natuurlijke en Verse Hondensnacks . Heb je specifieke vragen over overgewicht bij honden, schrijf het dan neer in de comments. We helpen je graag verder.

Hebben we jouw vraag opgelost?

We hopen van wel! Help ons om meer hondenliefhebbers te informeren over de juiste voeding voor hun hond door dit artikel te delen.

Oververhitting bij de hond kunt u herkennen aan de volgende symptomen: flink hijgen, sloomheid, warm aanvoelen (temperatuur is boven 39 graden). Soms kan uw hond ook gaan braken en overmatig kwijlen. Breng de hond zo snel mogelijk naar een schaduwrijke plaats en koel de hond af door hem nat te maken en natte handdoeken tegen de weinig behaarde buik te leggen. Let op: bedek niet de hele hond met natte handdoeken, de hond kan dan zijn warmte niet meer kwijt. Wanneer de mogelijkheid er is, laat de hond dan in het water zwemmen of liggen.

Wil je nog meer weten over wat te doen bij overgewicht van honden?


Klik hier

Dierenarts Joy beantwoordt gratis al je vragen over voeding

Heb je nog een vraag?

Vraag gratis raad aan onze
honden- en kattenexpert van Just Russel.

Stel je vraag