Waarom bibbert mijn hond?

Bibberende hond
Odile Geirnaert
25 maart 2023
4 min. leestijd

Je hond al eens zien bibberen? Dat kan! Honden bibberen niet enkel als ze koud hebben. Wacht dus even met het verhogen van de verwarming en scrol verder. Leer de verschillende redenen waarom je hond beeft en waar je op moet letten. Deze blog geeft je al de informatie die je nodig hebt.

3 mogelijke oorzaken waarom je hond bibbert

Het bibberen bij een hond kan veel verschillende oorzaken hebben. Het kan dus ook andere oorzaken hebben dan alleen de koude. Je hoeft je geen zorgen te maken zolang je hond geen ander gedrag vertoont. 

Als je hond zich normaal gedraagt en bibbert kan dit mogelijks een van onderstaande oorzaken hebben.

Je hond bibbert omdat hij blij en opgewonden is

Bibbert je hond, maar stopt hij als je naar de voederbak loopt of hem aandacht geeft? Dan is het een teken van vrolijkheid. In dit geval heeft hij gewoon energie over. Niets om je zorgen over te maken. Integendeel!

Je hond bibbert omdat hij schrikt

Bij plots vuurwerk of gejuich kan het zijn dat je hond begint te trillen. Dat komt omdat hij verschoten is. Door de spanning start de hond met beven. Leid je hond af zodat hij kan kalmeren. Dan zal hij vanzelf stoppen met trillen. In dergelijke situaties, kan het ook helpen om een rustgevend hondensupplement bij te geven.

Je hond bibbert uit angst of stress

Begint jouw hond te beven als jullie bij de dierenarts zijn? Dat kan! Honden starten soms met beven als ze angst of stress ervaren. Als dit gebeurt, moet je je als leider opstellen. Toon dat er geen reden is tot angst, door zelf rustig te zijn. Troost je hond zeker niet. Hierdoor bevestig je hun angstig gevoel en gaan ze niet kalmeren. 

Let goed op deze symptomen als je hond bibbert

Als je merkt dat je hond aan het beven is, is het belangrijk om hem even te observeren. Als je hond bibbert en ander gedrag vertoont, kan het namelijk zijn dat er iets aan de hand is. Volgende gedragssymptomen kunnen hierop wijzen:

  • koorts
  • overgeven
  • opvallend minder/meer eten
  • opvallend verdikken/vermageren
  • moeite met lopen en spelen
  • diarree of obstipatie
  • meer drinken
  • meer plassen
  • slechter gehoor of zicht

Als dit voorkomt bij je hond, is het best om de dierenarts te raadplegen.

Wat moet ik doen als mijn hond bibbert?

Als je hond geen ander gedrag vertoont, kan je het bibberen verhelpen door je hond te laten kalmeren. Hiervoor zijn verschillende manieren. Je kan je hond tonen dat er geen reden is tot paniek. Doe dit vooral door zelf rustig te zijn. Als dit niet werkt kan je ook een anti-stress-hondensupplement geven. Ze zijn speciaal ontworpen om jouw trouwe viervoeter te helpen ontspannen. Daarnaast zijn de soft-chews nog eens heerlijk ook!

Dierenarts Joy beantwoordt gratis al je vragen over voeding

Heb je nog een vraag?

Vraag gratis raad aan onze
honden- en kattenexpert van Just Russel.

Stel je vraag