Heeft mijn hond een lintworm?

Golden Retriever ligt versuft in zijn bench door een lintworm
Joy Cleymans
02 augustus 2023
3 min. leestijd

Lintwormen zijn een veelvoorkomend probleem bij honden en kunnen een negatieve invloed hebben op hun gezondheid en welzijn. Gelukkig kan je je hond snel helpen indien je tijdig de symptomen herkent. In deze blog vertellen we je alles wat je moet weten over lintwormen. Scroll verder en ontdek hoe je je hond beschermt en kunt behandelen.

Wat zijn lintwormen?

Lintwormen, of een cestode, zijn parasitaire wormen die in het spijsverteringsstelsel van je hond kunnen voorkomen. Deze platwormen kunnen variëren in lengte, van enkele centimeters tot enkele meters. Lintwormen kunnen het lichaam van je hond aantasten door zich te hechten aan de darmwand en voedingsstoffen op te nemen, waardoor ze de voeding voor je hond kunnen verminderen.

Hoe raken honden besmet met een lintworm?

Honden kunnen besmet raken met een lintworm door geïnfecteerde vlooien, luizen of andere tussengastheren, zoals knaagdieren op te eten. De larven van de lintworm ontwikkelen zich in het lichaam van de hond en groeien uit tot volwassen wormen in de darmen.

Hoe kan je voorkomen dat je hond besmet raakt met een lintworm?

Het is niet mogelijk om volledig te voorkomen dat je hond besmet raakt met een lintworm. Om het risico op besmetting met lintwormen te verkleinen, is het belangrijk om regelmatig vlooienbehandelingen uit te voeren bij je hond. Daarnaast is het essentieel om de leefomgeving van je hond schoon te houden en contact met geïnfecteerde dieren te vermijden. Regelmatige ontworming is sterk aanbevolen, vooral als je hond in risicovolle gebieden verblijft of veel tijd doorbrengt met andere honden.

Wat zijn de symptomen van een lintworm?

De symptomen van een lintworminfectie bij honden kunnen variëren van mild tot ernstig. Wij sommen enkele veelvoorkomende symptomen op die kunnen wijzen op een lintworminfectie bij je hond:

 • Gewichtsverlies

  Lintwormen kunnen voedingsstoffen uit het lichaam van je hond opnemen, wat kan leiden tot gewichtsverlies.

 • Jeuk rond de anus

  Je hond kan symptomen van anale irritatie vertonen, waaronder likken, bijten of slepen met zijn achterste over de grond.

 • Zichtbare wormsegmenten

  Soms zijn de beweegbare segmenten van de lintworm zichtbaar in de ontlasting van je hond of rond de anus.

 • Braken of diarree

  In ernstige gevallen kan een lintworminfectie leiden tot braken, diarree of andere spijsverteringsproblemen.

Deze symptomen kunnen ook voorkomen bij andere ziektes met wormen, zoals spoelwormen of longwormen.

Hoe behandel je een lintworm bij je hond?

De behandeling van lintwormen bij honden bestaat meestal uit het toedienen van een specifiek ontwormingsmiddel dat effectief is tegen lintwormen. Dit medicijn zal de lintwormen doden en ervoor zorgen dat ze uit het lichaam van je hond worden uitgescheiden.

Als je vermoedt dat je hond lintwormen heeft, is het belangrijk om contact op te nemen met je dierenarts voor een juiste diagnose en behandeling.

Dierenarts Joy beantwoordt gratis al je vragen over voeding

Heb je nog een vraag?

Vraag gratis raad aan onze
honden- en kattenexpert van Just Russel.

Stel je vraag