5 redenen waarom graanvrij hondenvoer beter is voor je hond

Odile Geirnaert
14 juni 2024
5 min. leestijd

Heeft jouw hond last van een gevoelige huid, moeilijke vertering, of weinig energie? Dan zou graanvrij hondenvoer wel eens de ideale oplossing kunnen zijn. Bij veel honden zorgt graan namelijk voor allergische reacties. De overstap naar graanvrije voeding is een efficiënte manier om van alle klachten af te komen. In deze blog lees je alles over de voordelen van graanvrije hondenvoeding.

Waarom kiezen voor graanvrij hondenvoer?

Graanvrij hondenvoer bevat geen granen, tarwe, maïs of rijst. Het heeft tal van voordelen en wordt dan ook geregeld aangeraden door experts. Heeft je hond last van allergieën? Dan is het goed mogelijk dat je dierenarts graanvrij hondenvoer zal aanraden. Niet enkel helpt het tegen mogelijke allergische reacties, maar het bevordert ook een gezonde spijsvertering. Stap wel niet zomaar over op graanvrij voer, maar raadpleeg eerst je dierenarts.

1. Gewichtsbeheersing

De ingrediënten van je hondenvoeding zijn niet alleen belangrijk voor mogelijke allergieën, maar ook om je hond op een goed gewicht te houden. Graanvrij voer bevat minder calorieën, maar veel dierlijke eiwitten en vezels die je hond toch dat voldaan gevoel geven. Zo wordt je hond niet dik, ook al geef je hem een volle voederbak! 

2. Betere spijsvertering

Graanvrij hondenvoer bevordert een gezonde spijsvertering doordat er geen moeilijk verteerbare granen in zitten zoals tarwe, maïs en soja. Heeft je hond bijvoorbeeld last van winderigheid of slappe stoelgang? Dan kan graanvrije voeding hier eventueel de oplossing voor zijn. 

3. Minder vulstoffen

Traditioneel hondenvoer bevat vaak veel granen, die door veel merken als vulmiddel worden gebruikt. Echter, granen bieden vrijwel geen voedingswaarde voor je hond. Graanvrije hondenvoeding biedt hierin een alternatief, waarbij granen worden vervangen door ingrediënten zoals zoete aardappelen, erwten of linzen, die dienen als uitstekende bronnen van koolhydraten.

4. Meer energie

Graanvrij hondenvoer is rijk aan eiwitten en gezonde vetten. Die vetten helpen voedingsstoffen op te nemen en staan in voor een gezonde stofwisseling. De vetten omega-3 en omega-6 vetzuren vormen een belangrijke energiebron voor honden, graanvrije voeding helpt dus om de energie van je hond terug in balans te brengen.

5. Betere huid

Symptomen zoals uitslag, jeuk, rode vlekken, irritaties of ontstekingen kunnen een teken zijn van een granenallergie. Hun immuunsysteem reageert dan slecht op bepaalde delen in de voeding. Graanvrije voeding is in dat geval een goede oplossing.

Heeft je hond last van jeuk? Misschien komt dat wel door één van de vijf redenen die je kan lezen in onze blog over jeuk!

Beste graanvrije hondenbrokken

Als baasje wil je natuurlijk enkel het beste voor je hond. Ben je benieuwd welke merken graanvrij voer aanbieden voor je trouwe viervoeter? De keuze kan soms moeilijk zijn door het uitgebreid aanbod. Om het gemakkelijk te maken voor jou, maakten we een handig lijstje met de 5 beste graanvrije hondenvoedingen

Merk Gewicht Prijs
Just Russel 12 kg €64,99
Renske Super Premium Adult Lam Graanvrij 12 kg €92,98
Smølke Grainfree Formula 12 kg €55,89
Orijen Whole Prey Original Dog – Kip & Kalkoen 11,4 kg €79,99
Edgard & Cooper Verse Graslam Adult 12 kg €79,29

De graanvrije hondenvoeding van Just Russel is ontwikkeld en goedgekeurd door dierenartsen. Je vult een online vragenlijst in en aan de hand van deze informatie, zoals leeftijd, gewicht, ras, conditie,… wordt een voedingplan op maat samengesteld, met de graanvrije brokjes die het best voldoen aan de noden van jouw trouwe vriend.

Dierenarts Joy beantwoordt gratis al je vragen over voeding

Heb je nog een vraag?

Vraag gratis raad aan onze
honden- en kattenexpert van Just Russel.

Stel je vraag