Dit zijn de 10 voordelen van omega 3 voor je hond!

Hond die voldoende Omega 3 binnenkrijgt
Odile Geirnaert
24 maart 2023
5 min. leestijd

Omega 3-vetzuren zijn niet enkel belangrijk voor ons immuunsysteem, ze zijn ook essentieel voor de gezondheid van je hond. Je hond maakt deze vetzuren niet zelf aan, maar ze bevatten wel tal van voordelen. Hoog tijd dus dat je hier wat meer over te weten komt. Scrol snel verder en kom alles te weten over omega 3 en de voordelen voor honden.  

Wat is omega 3 voor honden?

Omega 3 voor honden zijn meervoudige onverzadigde vetzuren die onder meer zorgen voor een gezonde vacht en een mooiere huid van je hond. De meest bekende omega 3 vetzuren zijn alfa-linoleenzuur (ALA), eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA). ALA is niet onmiddellijk bruikbaar, maar moet eerst worden omgezet naar EPA en DHA, in het lichaam van de hond. De EPA en DHA vetzuren zijn wel onmiddellijk bruikbaar.

Welke soorten voeding bevatten omega 3 voor honden?

De beste omega 3 bronnen zijn  zalm, sardientjes, haring en makreel. Zalmolie is bijvoorbeeld een visvetzuur die vol zit met onverzadigde vetzuren omdat zalm een heel vette vis en het zorgt voor een zalmhuid bij je hond. Ook plantaardige oliën zijn uitstekende omega 3 bronnen, denk maar aan lijnzaad-, algen- en sojaolie en walnoten

Mag je hond zalm eten? Dat vertellen we je in deze blogs: mag een hond gerookte zalm en mag een hond zalm eten.

Wat doet omega 3 voor een hond?

Waarom Omega 3 goed is voor je hond

 

Omega 3 biedt allerlei verschillende voordelen. De omega 3 vetzuur EPA heeft voornamelijk een gunstige werking op de huid en vacht, nierziekten en kanker. Daarnaast is het goed voor honden met een droge huid, doffe vacht of honden die last hebben van schilfers en een jeukende rode huid. Ook werkt het ontstekingsremmend zoals bij huidontstekingen, gebitsproblemen en bewegingsproblemen (artrose en artritis). Het helpt ook goed tegen atopie en allergie en beschermt de bloedvaten en het hart. De omega 3 vetzuur DHA helpt tegen stress, depressie en zenuwen. Het dient ook als bescherming van de hersenen, ogen en zenuwen.

Wat gebeurt er als een hond omega 3-tekort heeft?

Als een hond omega 3-tekort heeft, dan heeft dit gevolgen voor het hele lichaam. De ontstekingsreacties zijn minder goed geremd en blijven aanhouden, maar het leidt er ook toe dat honden meer vatbaar zijn voor huid-, darm-, hart- en nierproblemen en allergieën. 

Hoeveel omega 3 mag een hond?

Het is belangrijk dat je de juiste hoeveelheid omega 3 aan je hond geeft. Met de koudgeperste zalmolie van Just Russel geef je meteen de juiste hoeveelheid door de handige doseerpompje. Voor de beste, duurzame resultaten, meng je de zalmolie dagelijks door de voeding van je hond. 

< 12 kg – 2 pompjes (4 ml)

12-24 kg – 4 pompjes (8 ml)

24-48 kg – 6 pompjes (12 ml)

48 kg – 8 pompjes (16 ml)

Hoe geef ik omega 3 aan mijn hond?

Omega 3 is een essentieel onderdeel in de voeding. Je kan het zowel via voeding als via een supplement aan je hond geven. 

Omega 3 voor je hond via zijn voeding

Als je hond enkel voeding krijgt met vlees van wild en/of grasgevoerde dieren, dan zit er meestal al voldoende omega 3 in verwerkt. Maar vaak raken de omega 3 vetzuren in droge voeding beschadigd door verhitting of blootstelling aan zuurstof en zullen ze bijgevolg hun werking verliezen. Een voedingssupplement met omega 3 is dan een goede oplossing.

Omega 3 voor je hond via een voedingssupplement

Je kan je hond best altijd een voedingssupplement met omega 3 geven, zo ben je zeker dat je hond genoeg vetzuren binnenkrijgt. De zalmolie van Just Russel is een natuurlijke bron van gezonde omega 3 en 6 en smaakt en ruikt heerlijk voor je hond. 

 

Dierenarts Joy beantwoordt gratis al je vragen over voeding

Heb je nog een vraag?

Vraag gratis raad aan onze
honden- en kattenexpert van Just Russel.

Stel je vraag