Voordelen van een hondenverzekering voor operaties en kosten

Joy Cleymans
26 april 2023
5 min. leestijd

Een ontsteking hier, een infectie daar… Je herkent het waarschijnlijk wel. Hondenkwaaltjes kunnen elkaar snel opvolgen en daar horen heel wat dierenartskosten bij. Gelukkig is dat met een hondenverzekering geen probleem en kan je je huisdier steeds de beste zorg bieden. Maar wat is dat nu juist? In deze blog kom je alles te weten over hondenverzekeringen en de voordelen daarvan. Lees snel verder om meer te weten te komen!

Wat is een hondenverzekering? 

De verzekering beschermt eigenaren van honden tegen onverwachte medische kosten. Een ziekteverzekering biedt dekking voor medische kosten zoals consultaties bij dierenartsen, medicijnen en operaties. Het kan ook aansprakelijkheid en het verlies van je hond dekken, afhankelijk van het verzekeringsplan. 

Is een verzekering voor honden de moeite waard voor operaties en medische kosten?

Wat zijn veelvoorkomende operaties en medische kosten bij honden?

Castratie/sterilisatie: Dit is een veelvoorkomende operatie die vaak wordt uitgevoerd om te voorkomen dat honden zich voortplanten. Gemiddeld tussen de €150 en €500 
Tandheelkundige behandelingen: Net als mensen hebben honden ook tandheelkundige behandelingen nodig, zoals het reinigen van de tanden en het trekken van tanden. Afhankelijk van de ernst van het probleem en kunnen, gemiddeld tussen de €200 en €800
Chirurgie voor botbreuken: als een hond een bot breekt, kan het nodig zijn om een operatie uit te voeren om het bot te herstellen. Afhankelijk van de ernst van de breuk en kunnen, gemiddeld tussen de €500 en €2.000
Chirurgie voor maagkanteling (maagtorsie): dit is een levensbedreigende aandoening waarbij de maag van de hond omdraait en kan leiden tot verstoorde bloedtoevoer naar de organen. Van €1.000 tot €5.000 of meer
Behandelingen voor chronische aandoeningen: honden kunnen ook lijden aan chronische aandoeningen zoals allergieën, artritis of diabetes, waarvoor regelmatige medische behandelingen en medicijnen nodig zijn. Gemiddeld tussen de €500 en €2.000 per jaar 

Medische kosten kunnen sterk variëren afhankelijk van locatie, ernst van de aandoening, grootte van de hond en de behandeling. Een dierenverzekering helpt deze kosten te dekken en zekerheid bieden in geval van onverwachte medische uitgaven.

Welke hondenrassen hebben de meeste operaties en medische kosten?

Bij het kiezen van een hond is het verstandig om grondig onderzoek te doen naar de mogelijke gezondheidsproblemen van het ras. Er zijn bepaalde rassen die bekend staan om gezondheidsproblemen die kunnen resulteren in hoge medische kosten. 

 1. De Cavalier King Charles Spaniel heeft te kampen met tal van ernstige erfelijke aandoeningen, waaronder chronische hoofdpijn als gevolg van een te klein hoofdje waar de hersenen onvoldoende inpassen en hartklepafwijkingen. Bijna alle hondjes van het ras lijden aan deze aandoeningen.
 2. De Mopshond is het resultaat van menselijke selectie op het uiterlijk van de hond. Dit heeft echter geleid tot ernstige gezondheidsproblemen, zoals levenslange ademhalingsproblemen, oogontstekingen, pijnlijke huidplooien die ontstoken raken en wervelproblemen die tot invaliditeit kunnen leiden.
 3. De Golden Retriever is enorm populair en is jarenlang gefokt als showhond met een zwaardere bouw. Dit heeft echter geleid tot veel (ernstige) erfelijke aandoeningen, waaronder verschillende soorten kanker, overmatige huidschilfers, epilepsie, heupdysplasie en elleboogdysplasie.
 4. De Duitse herder is gefokt met een aflopende rug voor schoonheidsidealen, maar dit heeft geleid tot een verhoogde kans op heupdysplasie en rugproblemen.
 5. De Maltezer kampt met een groot aantal ernstige erfelijke aandoeningen, waaronder hartafwijkingen, leverziekten en chiari-malformatie (hoofdpijn als gevolg van een te kleine schedel voor de hersenen). 

Soorten kosten die verband houden met ziektes en ongevallen bij je hond

 • Dierenartsbezoeken: kosten die je maakt voor het bezoeken van een dierenarts, bijvoorbeeld voor onderzoek, diagnose en behandeling van een ziekte of aandoening.
 • Medicatie:  kosten voor medicijnen die je hond nodig heeft, zoals antibiotica, ontstekingsremmers, pijnstillers en andere geneesmiddelen om te herstellen of de symptomen te verlichten. 
 • Operaties: Sommige aandoeningen of verwondingen vereisen een operatie, wat hoge kosten met zich meebrengt. Denk hierbij aan operaties voor sterilisatie/castratie, verwijdering van tumoren of andere aandoeningen.
 • Spoedeisende hulp: In geval van een ongeval of acute ziekte kan het nodig zijn om met spoed naar een dierenkliniek te gaan. Bijvoorbeeld bij een gebroken poot of ernstige bloeding.
 • Diagnostische tests: Om de oorzaak van een ziekte of aandoening vast te stellen, zijn vaak diagnostische tests nodig, zoals bloedonderzoek, röntgenfoto’s of echografie. 
 • Revalidatie en fysiotherapie: Na een operatie of verwonding kan fysiotherapie nodig zijn om de hond te helpen herstellen, wat extra kosten met zich meebrengt.
 • Alternatieve behandelingen: Sommige eigenaren geven de voorkeur aan alternatieve behandelingen, zoals acupunctuur of chiropractie, voor hun honden. Deze behandelingen kunnen ook kosten met zich meebrengen.

Dierenartskosten worden steeds duurder 

Dierenartskosten stijgen omdat de diergeneeskunde en behandelingen complexer worden. Er is ook een technologische vooruitgang, maar de nieuwe medische apparatuur is veel duurder. Een derde reden van hoge dierenartskosten is de combinatie van een tekort aan dierenartsen en een hoge vraag naar hun diensten. Tot slot zijn baasjes bereid meer uit te geven aan medische kosten voor hun huisdieren omdat ze een deel van het gezin zijn. 

Hoe beschermt een hondenverzekering je tegen deze onverwachte medische kosten?

Een hondenverzekering beschermt tegen hoge dierenartskosten bij ziekte, verwonding en operatie van je hond. Maar een verzekering voor je huisdier voorkomt ook onverwachte bedragen en laat je zelfs geld besparen. Zo zijn er nog tal van voordelen: 

 • Bij veel voorkomende problemen zoals jeuk, oorontsteking of een maag-darmontsteking krijg je tot 80% van de dierenartskosten terugbetaald. Hetzelfde geldt wanneer je hond wordt gebeten door een andere hond. Bij sommige dierenverzekeringen krijg je zelfs 3500 euro per schadegeval terugbetaald.
 • Door je hond te verzekeren hoef je niet meer te kiezen tussen behandeling en kosten. Dit geeft je de mogelijkheid om je volledig te concentreren op de gezondheid van je huisdier.
 • Een hondenverzekering dekt niet alleen medische kosten. Zoals annulering van een reis of een verblijf in een hondenhotel. Bovendien krijg je bij sommige verzekeringen een deel van de aankoopprijs van je hond terug in geval van overlijden

Welke dekking biedt een hondenverzekering voor de medische kosten van je hond?

Hondenverzekeringen in België bieden verschillende dekkingen voor de medische kosten van je huisdier. De dekking kan wel variëren afhankelijk van het type verzekering en de verzekeringsmaatschappij. Wij werken samen met Belfius Direct om baasjes de juiste bescherming te bieden.

Wat zijn de verschillende soorten dekkingen bij Belfius Direct? 

Bronzen formule Zilveren formule Gouden formule
Deze basisverzekering dekt dierenarts- en behandelingskosten tot € 1.500 per schadegeval. Per schadegeval worden dierenartskosten tot € 2.500 terugbetaald. Samen met andere vergoedingen zoals € 400 bij overlijden door ziekte of ongeval, bij diefstal of verlies, advertentiekosten en opvangkosten. Voor reisannulaties is er een terugbetaling € 750. Per schadegeval worden dierenartskosten tot €3,500 vergoed. Bij overlijden door ziekte of ongeval, bij diefstal of verlies, bij het weglopen van je hond, advertentiekosten en opvangkosten worden vergoed tot €750

Voor reisannulaties is er een vergoeding tot €2,000.

Waarom kiezen voor ons?

Verzekerd op maat van jouw leven
Wij bieden je de verzekering aan die het best past bij jouw levensstijl. Bij ons betaal je alleen voor wat je echt nodig hebt. Logisch toch? 

24/7 beschikbaar, ook bij schade
Maar liefst 93% van onze klanten zijn tevreden over hun schadeafhandeling. Daar zijn we best trots op! 

De kracht van ervaring
Wist je dat Belfius Direct al meer dan 50 jaar ervaring heeft in verzekeringen? Hierdoor begrijpen we jullie behoeften als geen ander en kunnen we snel inspelen op nieuwe ontwikkelingen.

Uw portemonnee is belangrijk voor ons
Nog een verschil! Wij bieden jou een hondenverzekering aan die 2 tot 3 keer goedkoper is dan die van de concurrenten. Een unieke garantie waarbij de maximale dekking wordt berekend per ziekte of ongeval, en niet per jaar. 

Je gemoedsrust vergroten met een hondenverzekering die operaties dekt

TIP: Door preventieve zorg te bieden zoals regelmatige controles en vaccinaties kunnen vroegtijdige gezondheidsproblemen worden opgespoord. Zo voorkom je dure operaties. Met een huisdierenverzekering hoef je je geen zorgen te maken over de kosten en kan je huisdier de beste zorg krijgen, wat jouw gemoedsrust vergroot!

Dierenarts Joy beantwoordt gratis al je vragen over voeding

Heb je nog een vraag?

Vraag gratis raad aan onze
honden- en kattenexpert van Just Russel.

Stel je vraag