Geef je hond deze 5 natuurlijke laxeermiddelen tegen verstopping

Een geconstipeerde hond
Odile Geirnaert
24 maart 2023
4 min. leestijd

Ook honden kunnen soms last hebben van verstopte darmen. Dat kan ervoor zorgen dat je hond oncomfortabel is of pijn ervaart. Gelukkig bestaan er al verschillende natuurlijke laxeermiddelen om hen hiervan te verlossen. Nog nooit van gehoord? Lees dan zeker deze blog! Zo kan jij zorgen dat je hond zich op zijn best voelt! 

Wat is een laxeermiddel voor honden?

Honden kunnen net zoals mensen last van constipatie in de darmen. Het betekent dat je hond zich minder vaak ontlast. Dat kan zorgen voor een oncomfortabel gevoel of pijn. Soms is constipatie het gevolg van bepaalde voeding. Wil je achterhalen waarom je hond geconstipeerd is? Lees dan zeker onze blog met oorzaken van constipatie bij honden.

Gelukkig bestaan er hiervoor verschillende oplossingen. Je hond meer laten bewegen of meer water laten drinken is een makkelijke poging om de opstopping te verhelpen. Als dit niet lukt kan je natuurlijke laxeermiddelen proberen. Door het geven van een laxeermiddel zorg je ervoor dat je hond zich makkelijk kan ontlasten. Hierdoor zal dit de constipatie verhelpen.

Dit is de top 5 natuurlijke laxeermiddelen voor honden!

Hieronder lijsten we enkele natuurlijke laxeermiddelen op die je hond kunnen helpen bij een geconstipeerd gevoel. Lees dus zeker verder! 

1. Plantaardige oliën

Olijf, kokos, lijnzaad… Deze natuurlijke oliën helpen de ontlasting van je hond meer vloeibaar te maken. Dit helpt hun darmen te ontstoppen. 1 theelepel per dag is wel genoeg, als je er teveel van geeft kan je hond juist ziek worden.

2. Vezels uit groenten en fruit

Als je hond te weinig voedsel eet met vezels in, kan dit constipatie als gevolg hebben. Als dat het geval is, kan je meer eten, zoals: groenten en fruit, geven om zo de vezels toe te dienen. 

3. Voedingssupplement met probiotica

Voedingssupplementen met probiotica zorgen voor een gezonde spijsvertering en een evenwichtige darmflora. Een slechte darmflora en spijsvertering liggen vaak mee aan de basis van de constipatie bij jouw hond.

4. Psylliumzaad

Psylliumzaad helpt om water in de stoelgang te laten trekken. Hierdoor wordt de stoelgang meer vloeibaar en helpt dit je hond om beter naar het toilet te kunnen gaan. 

Aloë vera

Aloë vera is een sterk en snelwerkend laxeermiddel. Het wordt snel opgenomen in de darmen waardoor het een snel effect heeft. 

5. Appelciderazijn

Het innemen van appelciderazijn is ook een goed middel om constipatie tegen te gaan. Voeg het toe aan een glas water en laat je hond het opdrinken. Een snelwerkend middel om de ontlasting van je hond los te maken. 

Vergeet niet langs te gaan bij je dierenarts!

Werken de bovenstaande middeltjes? Top! Zo niet, dan is het zeker belangrijk om een bezoekje te brengen aan je dierenarts. Kijk verder met de arts hoe je je hond verder kan helpen. Advies van een professional kan nooit kwaad!

Dierenarts Joy beantwoordt gratis al je vragen over voeding

Heb je nog een vraag?

Vraag gratis raad aan onze
honden- en kattenexpert van Just Russel.

Stel je vraag