Mijn hond loopt stijf met zijn achterpoten, wat nu?

Clos-up beeld van een hond met artrose
Odile Geirnaert
06 april 2023
4 min. leestijd

Het is erg verontrustend om te zien dat je hond met stijve achterpoten loopt. Dit kan namelijk komen door een onderliggend gezondheidsprobleem. Gelukkig zijn er stappen die je kunt nemen om je hond te helpen. In deze blog leren we je enkele veelvoorkomende oorzaken en delen we enkele tips over wat je kunt doen als je merkt dat jouw hond stijve achterpoten heeft. Lees dus zeker verder!

Wat is stijfheid in de achterpoot van mijn hond?

Een hond die stijf loopt met zijn achterpoten kan last hebben van een eenvoudige overbelasting, maar ook van  ergere aandoeningen als artrose, heupdysplasie, parasitaire plagen en bacteriële encefalitis.

Hoe komt het dat mijn hond stijf loopt met zijn achterpoten?

Je hond loopt met stijve achterpoten omdat er mogelijk sprake is van gezondheidsproblemen. Hieronder bespreken we enkele van de meest voorkomende redenen.

Artritis

Artritis is een aandoening waarbij de gewrichten van honden ontstoken raken. Dit kan leiden tot pijn, stijfheid en verminderde beweging.

Dysplasie

Dysplasie is een aandoening waarbij de gewrichten van honden niet goed ontwikkelen, wat kan leiden tot ongemak, pijn en stijfheid. Het komt vaak voor bij grotere rassen en kan worden veroorzaakt door genetische aanleg en overmatige stress op de gewrichten.

Rugproblemen

Rugproblemen zoals hernia’s kunnen de zenuwen in de ruggengraat beïnvloeden, wat kan leiden tot stijfheid en verlamming in de achterpoten van je hond.

Ouderdom of artrose 

Net als bij mensen, kunnen de gewrichten en spieren van honden na verloop van tijd slijten en verzwakken, waardoor ze moeilijker kunnen bewegen.

Hoe herken ik stijfheid in de achterpoten van mijn hond?

Als je vermoedt dat je hond last heeft van stijve achterpoten, zijn er verschillende symptomen om op te letten. Hieronder sommen we enkele veelvoorkomende symptomen op:

  • Moeite met opstaan of liggen
  • Stijve en langzame bewegingen, vooral na lang liggen
  • Minder actief dan normaal
  • Moeite met de trappen op te lopen of in de auto te springen
  • Verminderde eetlust
  • Pijnreacties bij aanraking of beweging van de achterpoten
  • Zwelling of ontsteking in de gewrichten van de achterpoten

Moet ik naar de dierenarts wanneer mijn hond stijf loopt met zijn achterpoten?

Wanneer je hond stijf loopt aan zijn achterpoten of pijn lijkt te hebben, is het verstandig om naar de dierenarts te gaan. De dierenarts zal een lichamelijk onderzoek uitvoeren om de oorzaak van de stijfheid te achterhalen en kan vervolgens aanvullende tests, zoals röntgenfoto’s, uitvoeren om de diagnose te bevestigen. Een vroegtijdige diagnose en behandeling kan de pijn verlichten en de kwaliteit van het leven van je hond verbeteren.

Wat kan ik doen voor mijn hond die stijf loopt met zijn achterpoten?

Je kan je hond die stijf loopt met zijn achterpoten helpen door verschillende acties te ondernemen. Hieronder vind je enkele effectieve manieren om je hond te ondersteunen:

Beweging

Zorg voor voldoende beweging, maar vermijd intensieve activiteiten. Regelmatig wandelen en lichte oefeningen kunnen helpen bij het verbeteren van de spierkracht en het verlichten van de stijfheid.

Vitaminesupplementen 

Geef je hond dagelijks vitaminesupplementen voor soepele gewrichten, zoals onze “Hip & Joint Boost” vitamines. Dit supplement voor honden versterkt preventief de gewrichten en het skelet!

Warmte en massage

Breng warmte aan op de pijnlijke lichaamsdelen van je hond. Daarnaast kan een zachte massage van de spieren en gewrichten de bloedcirculatie verbeteren en de pijn verminderen.

Comfortabele slaapplaats

Zorg voor een comfortabele slaapplaats, bij voorkeur een orthopedisch hondenbed, om de druk op de gewrichten te verminderen.

Aangepaste voeding 

Pas de voeding van je hond aan en zorg voor een gebalanceerd dieet met de juiste hoeveelheid eiwitten en omega-3 vetzuren om de gewrichten gezond te houden.

Medicatie

Je dierenarts zal bij sommige gevallen ook al medicatie opstarten om je hond terug wat soepeler en pijnloos te laten bewegen.

Dierenarts Joy beantwoordt gratis al je vragen over voeding

Heb je nog een vraag?

Vraag gratis raad aan onze
honden- en kattenexpert van Just Russel.

Stel je vraag
Gezondheid
18 november 2023
Odile Geirnaert

Welke probiotica zijn het beste voor je hond?

Een hond die in de knoop zit met zijn spijsvertering zorgt niet enkel voor ongemak bij het dier, maar ook…
Lees meer
Gezondheid
26 april 2023
Joy Cleymans

Verzekering voor je hond afsluiten vóór de zomer!

Tijdens de zomermaanden stijgen de risico’s voor je hond. Denk aan verhoogde blootstelling aan parasieten, warmtestress en watergerelateerde gevaren. Gelukkig…
Lees meer
Gezondheid
15 april 2024
Cyriel Van Steen

Supplementen voor oudere honden

Honden op leeftijd hebben vaak last van ouderdomskwaaltjes. Daarom hebben ze doorgaans wat extra ondersteuning nodig. Het toevoegen van supplementen…
Lees meer
Gezondheid
Golden retriever bij de dierenarts omdat hij lymfeklierkanker heeft
23 januari 2023
Cyriel Van Steen

Wat is lymfeklierkanker bij een hond en wat doe je eraan?

Wist je dat lymfeklierkanker bij honden één van de meest voorkomende kankers is? In onze nieuwste blogpost lees je meer over de oorzaken, symptomen en behandelingen van lymfeklierkanker bij je viervoeter!
Lees meer
Gezondheid
bruine hond kwijlt veel en ziet er slaperig uit|Kleine zwarte hond heeft stress en kwijlt en steekt zijn tong uit
22 augustus 2022
Cyriel Van Steen

Waarom kwijlt mijn hond zo veel?

Je hond kwijlt om logische redenen – mmm een lekker hapje – maar wat als hij ineens overmatig kwijlt? Dan lees je hier de redenen en wat je moet doen!
Lees meer
Gezondheid
Beagle hond ligt op de grond na diarree met bloed te hebben
02 september 2022
Cyriel Van Steen

Wat betekent het als mijn hond diarree met bloed heeft?

Poept je hond diarree met bloed? Dat is niet zo best. Hier lees je waarom, wat je eraan kan doen en hoe je dit voorkomt.
Lees meer