Geef ik mijn hond best vers voer of droog-/natvoer?

Odile Geirnaert
09 februari 2024
5 min. leestijd

Heb je geen idee welke voeding je het best geeft aan je hond? Met verschillende opties zoals droogvoer, natvoer en vers vlees, kan het lastig zijn om de juiste voeding te kiezen voor je viervoeter. In deze blog overlopen we verschillende soorten hondenvoer, en wat belangrijk is om in je achterhoofd te houden tijdens het kiezen van de juiste voeding. Lees dus zeker verder!

Belangrijke ingrediënten in hondenvoeding

Voordat je aan je zoektocht begint, is het belangrijk om te weten welke voedingsstoffen je hond nodig heeft. De drie ingrediënten die je telkens moet terugvinden in een hondenvoer zijn eiwitten, vetten en koolhydraten.

Eiwitten

Eiwitten liggen aan de basis van goed hondenvoer. Ze zijn essentieel voor de opbouw van spieren en versterken het immuunsysteem van je hond. Een goede hondenvoeding bevat zowel plantaardige als dierlijke eiwitten. Sommige honden kunnen allergisch zijn aan rund en kip. In dat geval kies je best voor een voeding met zalm, eend of lam.

Vetten

Je hond haalt zijn energie grotendeels uit vetten. Bovendien zorgen vetten zoals zalmolie en omega 3 en 6 ook voor een stralende vacht. Het laatste voordeel, en waarschijnlijk het belangrijkste volgens je hond, is dat vetten zorgen voor de heerlijke smaak van hondenbrokken. 

Koolhydraten

Ook koolhydraten voorzien je beste vriend van genoeg energie om de dag door te komen. Dat komt doordat koolhydraten worden omgezet in glucose. Daarnaast bevatten koolhydraten ook voldoende vezels. Die zorgen voor een gezonde spijsvertering bij je hond. 

Verschillen tussen droogvoer, natvoer en vers vlees

Zowel droog hondenvoer, nat hondenvoer als vers vlees hebben verschillende voordelen, maar wat zijn die voordelen precies? We hebben ze voor je op een rijtje gezet.

Droogvoer

Een groot voordeel is dat droog hondenvoer alle voedingsstoffen bevat die je viervoeter nodig heeft. Daarnaast helpt het kauwen op droge brokken tandsteen te verwijderen bij je hond. Voor jou als baasje is het dan weer handig dat droogvoer makkelijk bewaard kan worden. Let wel op dat de voeding geen kunstmatige conserveringsmiddelen bevat. Die kunnen namelijk de gezondheid van je hond negatief beïnvloeden. 

Natvoer

Zoals de naam het al verraadt, heeft nat hondenvoer een hoog vochtpercentage: zo’n 60 tot 85%. Dat is ideaal voor honden die te weinig drinken of vaak last hebben van urineweginfecties. Daarnaast is natvoer ook licht verteerbaar en bevat het een lager caloriegehalte dan droge voeding. Als je hond overgewicht heeft, kan je hem dus best natvoer geven. 

Het nat hondenvoer van Just Russel bestaat uit vlees en verse groenten, een combinatie die zelfs de moeilijkste eters overtuigt. Je viervoeter vindt nat hondenvoer lekker, maar toch wordt het vaak als traktatie beschouwd. Het wordt dus afgeraden om natvoer als hoofdvoeding te geven.

Verse voeding

Meer baasjes kiezen ervoor om hun viervoeter vers vlees te geven. Dat is best logisch, want honden stammen af van de grijze wolf. Dat het een natuurlijke en verse voeding is, betekent ook dat het minder afvalstoffen bevat dan droog- of nat hondenvoer. Je hond verteert de voeding dus makkelijker en maakt minder ontlasting aan. Dat kan zowel een voordeel als een nadeel zijn, let er dus op dat je hond geen last krijgt van obstipatie

Welke voeding geef ik het best aan mijn hond?

Welke voeding het beste is, hangt volledig af van de noden van je hond. Als je viervoeter last heeft van tandsteen, geef je hem best droge brokjes. Nat hondenvoer is dan weer beter voor honden met overgewicht. Omdat de keuze van een hondenvoeding invloed heeft op de gezondheid van je hond, bespreek je dit best telkens met je dierenarts.

Is het mogelijk om droogvoer, natvoer en vers vlees te combineren? 

Ja, daar is niets op tegen! Omdat nat-, droogvoer en vers vlees elk hun eigen voordelen hebben, kan een combinatie zelfs goed zijn voor je hond. Wel wordt het afgeraden om de verschillende soorten voeding tegelijk te geven. Dat is omdat het verteringsproces bij iedere voeding verschilt. Zolang de hondenvoeding van goede kwaliteit is, en je trouwe viervoeter zijn voeding vlot eet, heb je de juiste keuze gemaakt!

Dierenarts Joy beantwoordt gratis al je vragen over voeding

Heb je nog een vraag?

Vraag gratis raad aan onze
honden- en kattenexpert van Just Russel.

Stel je vraag