De beste ingrediënten voor hondenvoeding

Odile Geirnaert
19 juni 2024
5 min. leestijd

Heb je al verschillende voedingsmerken geprobeerd, maar blijft je beste vriend last hebben van jeuk, een doffe vacht of spijsverteringsproblemen? Door goed te letten op de ingrediënten in de hondenvoeding, kun je gezondheidsproblemen voorkomen of verhelpen. In deze blog verklappen we je wat de beste ingrediënten voor hondenvoeding zijn en welke je beter kunt vermijden. Scrol dus snel verder en ontdek hoe je je viervoeter het allerbeste kan geven!

De basis van kwaliteitsvolle hondenvoeding

Je wilt je hond zo gezond mogelijk voeren, maar wat ligt er aan de basis van kwaliteitsvol hondenvoer? Het is verwarrend om door de eindeloze lijst van ingrediënten te bladeren en te bepalen wat nu wel of niet goed is voor je hond. 

Om het je makkelijk te maken, maakten we een blog waarin alle belangrijkste ingrediënten voor hondenvoeding worden opgesomd.

Hoogwaardige eiwitbronnen

Het is belangrijk dat hondenvoeding kwaliteitsvolle eiwitbronnen bevat. Kwalitatieve eiwitten worden goed opgenomen door het lichaam en zorgen voor sterke spieren, een blinkende vacht en een gezond immuunsysteem. 

Honden die te weinig eiwitten binnenkrijgen, krijgen last van een slechte spijsvertering, een doffe vacht en gewichtsverlies, omdat ze minder spiermassa aanmaken. 

Veel honden zijn allergisch voor de eiwitbronnen in kip en rund. Je vervangt deze ingrediënten best door zalm, eend of lam. Deze alternatieven veroorzaken minder vaak allergieën en zorgen ervoor dat je hond de nodige eiwitten binnenkrijgt, zonder bijwerkingen.

✔ Sterke spieren

✔ Opbouw van huid, kraakbeen, pezen en bindweefsel

✔ Zachte en glanzende vacht

✔ Sterk immuunsysteem

✔ Smakelijk

Gezonde vetten voor energie en glans

Gezonde vetten bevorderen de energie van je hond en zorgen voor een stralende huid en vacht

Zalmolie is een uitstekende keuze, vanwege het hoge gehalte aan omega 3- en 6- vetzuren. Deze vetzuren ondersteunen niet alleen de huid en de vacht, maar ook de algehele gezondheid van je hond. 

✔ Pure energiebron

✔ Ondersteunt de hersenontwikkeling

✔ Goed voor hart en bloedvaten

✔ Soepele gewrichten

✔ Beter immuunsysteem (minder allergieën)

Vitaminen en mineralen: de bouwstenen van gezondheid

Net als mensen hebben honden verschillende vitamines nodig om hun lichaamsfuncties te ondersteunen

Vitamine A is essentieel voor de conditie van de huid, vacht, spieren en zenuwen van je hond. Vitamine B is belangrijk voor de gezondheid van de huid, de hersenen en het zenuwstelsel. Vitamine D is cruciaal voor de botgezondheid, omdat het helpt bij de regulatie van calcium en fosfor in het lichaam van de hond.

Daarnaast kunnen mineralen ook niet ontbreken in het dieet van je hond, want ze spelen een belangrijke rol bij de opbouw van botten en tanden.

✔ Gezonde huid, vacht, spieren en zenuwen

✔ Ondersteunt de hersenconditie

✔ Belangrijk voor de productie van rode bloedcellen

✔ Opbouw botten en tanden

✔ Bevat veel antioxidanten

Vezels voor een goede spijsvertering

Vezels zijn koolhydraten die niet door het lichaam van je hond worden opgenomen.
Ze functioneren als prebioticum en bevorderen de groei van goede bacteriën in de darmen. Dankzij vezels kunnen onverteerbare afvalstoffen, die achterblijven in de darmen van je hond, op een efficiënte manier het lichaam verlaten.

✔ Goede beweging van de darmen

✔ Een verzadigd gevoel

✔ Stevige ontlasting

✔ Stimuleren verteerbaarheid

✔ Houden de darmen actief

Wat te vermijden in hondenvoeding

Net zoals wij sommige voedingsmiddelen vermijden om gezond te blijven, is het ook heel belangrijk om te weten welke ingrediënten schadelijk kunnen zijn voor je hond en je dus beter vermijdt. Zo voorkom je allergieën, spijsverteringsproblemen en andere gezondheidsklachten, zodat je hond een lang en gelukkig leven kan leiden.

Kunstmatige toevoegingen

Kunstmatige toevoegingen zoals kleur- en smaakstoffen kunnen allergische reacties veroorzaken en voegen geen waarde toe aan de voeding van je hond. Het is dus beter om voor een natuurlijk alternatief te kiezen, dat geen schadelijke effecten heeft op de gezondheid van je hond.

Zuivelproducten

Zuivelproducten bevatten lactose. Hondenmaagjes zijn meestal geen grote fan van lactose. Hoewel een lepeltje yoghurt over de brokjes geen kwaad kan, vermijd je zuivelproducten best in grote mate. Te veel lactose kan leiden tot spijsverteringsproblemen bij honden en dat willen we natuurlijk liever voorkomen. 

Hier vind je een overzicht van de beste voeding voor honden met een gevoelige maag.

Ongezonde vulstoffen

Vulstoffen zoals maïs, tarwe en soja zijn moeilijker te verteren voor je hond. Bovendien kan je hond allergisch zijn voor een van deze ingrediënten. Daarom is het verstandig om goedkope hondenbrokken met vulstoffen en kunstmatige toevoegingen te vermijden. Kies liever voor voeding die echt bijdraagt aan de gezondheid van je beste vriend. Zo zorg je ervoor dat je hond zich goed voelt en zorgeloos kan ravotten

Dierenarts Joy beantwoordt gratis al je vragen over voeding

Heb je nog een vraag?

Vraag gratis raad aan onze
honden- en kattenexpert van Just Russel.

Stel je vraag