Mag een hond banaan eten?

Golden Retriever wil bananen eten
Odile Geirnaert
05 mei 2022
5 min. leestijd

Voor mensen zitten ze vol met gezonde vitaminen en zijn ze dus de perfecte snack, maar zijn bananen voor honden ook zo gezond? Gelukkig wel: een banaan is een van de fruitsoorten die honden mogen eten en die ook best gezond is voor jouw hond (in beperkte hoeveelheid). Scroll even verder, want je ontdekt waarom banaan gezond is voor je hond, welke vitamines en mineralen die bevat én enkele tasty serveertips.

Waarom is banaan gezond voor je hond?

Banaan is gezond voor je hond omdat die allerlei vitamines, mineralen en vezels bevat. Dit zijn de belangrijkste voedingsstoffen én hun voordelen voor je huisdier:

 • Vitamine B1, B2, B6, B12: ondersteunen de vacht, het zenuwstelsel, metabolisme en energiebalans
 • Vitamine C: een onmisbare vitamine voor een sterke weerstand
 • Vitamine D: zorgt voor sterke botten en een stevig gebit
 • Vitamine E: beschermt je hond voor schadelijke stoffen
 • Calcium: helpt sterke botten en tanden te ontwikkelen
 • Ijzer: goed voor het bloed
 • Magnesium: essentieel voor een goed metabolisme
 • Kalium: ondersteunt het hart, de vochtregulatie, de botten en spieren
 • Vezels: zorgen  voor een vlotte spijsvertering

Wil je meer over vitamines bij honden te weten komen? Lees dan zeker deze blog!

Hoeveel bananen mag een hond eten?

Geef een grote hond (+30 kg) niet meer dan een halve banaan per dag, een middelgrote (5-30 kg) maximaal een kwartje en hou het bij kleine honden (-5 kg) op een drietal schijfjes per dag. Omdat banaan veel suikers en zetmeel bevatten, kan je huisdier al snel te dik worden als hij te veel banaan eet. Je onthoudt best dat banaan dient als aanvulling op de dagelijkse voeding van je hond, en niet als vervanging. 

Wat gebeurt er als mijn hond te veel banaan heeft gegeten?

Als je hond te veel banaan eet, kan hij maag- en darmproblemen krijgen, zoals diarree, overgeven en soms zelfs constipatie. Op langere termijn kan je huisdier dan weer diabetes en overgewicht ontwikkelen, met alle gevolgen van dien. Lees: een verminderde levenskwaliteit en levensduur. Conclusie is dus dat je je hond af en toe kan trakteren op een lekker stukje banaan. Maar wees niet té enthousiast.

Download een overzicht van voeding die je hond wel of niet mag eten

Kunnen honden allergisch zijn aan banaan?

Bananenallergie bij honden is niet echt wijdverspreid. Toch kan het treffen dat jouw hond er nu net wél allergisch voor is. Net zoals met alle nieuwe soorten voeding die je aan hond geeft, raden we daarom aan om in het begin voorzichtig te zijn met banaan. Geef kleine beetjes en observeer of je hond plots diarree krijgt, moet overgeven en of hij zich veel krabt. Indien wel, dan is de kans groot dat je hond intolerant is voor banaan en geef je er hem best helemaal geen meer, ook geen kleine stukjes.

Hoe kan ik banaan geven aan mijn hond?

Om eens iets anders te geven dan gewone hondensnoepjes, zijn bananen voor je hond een leuke afwisseling. Je kan ze op verschillende manieren serveren:

 • Bevroren: vries stukjes banaan (zonder schil) in en geef ze in de zomer als verfrissende snack aan je hond.
 • Gepureerd: als jouw hond zot is van banaan, plet dan een halve banaan onder het eten van jouw hond. Zorgt ook ineens voor wat afwisseling in het eetpatroon van je viervoeter.
 • In een speeltje: We zien steeds meer interactieve speeltjes waarin je snoepjes of andere lekkernijen in kan verstoppen om je hond bezig te houden. Steek in een van die speeltjes een stukje banaan en zie je hond smullen van zijn snack.

 

 

Bananen zijn dus ongetwijfeld een gezonde fruitsoort voor je hond. Ontdekken welke andere soorten voeding een hond mag eten? Dat ontdek je in onze blogs over voeding!

Luister hier wat onze dierenarts Joy je nog wil vertellen!

Dierenarts Joy beantwoordt gratis al je vragen over voeding

Heb je nog een vraag?

Vraag gratis raad aan onze
honden- en kattenexpert van Just Russel.

Stel je vraag