Dat een kat veel slaapt weten we allemaal, je zou er bijna jaloers op worden hoe zalig ze soms liggen te slapen. Maar hoeveel slaap heeft je kat nu echt nodig en waar moet je als baasje op letten? Lees verder, want in deze blog ontdek je alle antwoorden!
Hoeveel slaapt een kat?
Het slaapgedrag van je kat verandert gedurende zijn leven. Zo speelt de leeftijd van de kat een rol in het aantal uren. Een kitten zal ongeveer een volledige dag slapen, tussen de 20 – 24 uur, terwijl een volwassen kat ongeveer 16 uur op een dag slaapt. Bij senior katten vanaf 11 jaar kan het aantal uren terug omhoog gaan naar ongeveer 20 uur op een dag.
Wij als mensen slapen ongeveer 8 uur aan een stuk, wat een pak minder is dan het aantal uren die je kat slaapt. Maar je kat slaapt nooit 16 uur aan een stuk, ze verdeelt de slaap over diepe slaap, korte siësta’s en een beetje dommelen. Je kat verkeert dus niet altijd in een diepe slaapstand.
De slaapfases van je kat
Wanneer je kat een langere tijd slaapt, gaat zij door verschillende fases, die zijn gelijk aan onze slaapfases. Zo zijn er drie fases: de lichte slaap, de diepe slaap en de REM-slaap. Deze fases worden op een dag een aantal keer herhaald.
Wanneer je kat zich in een REM-slaap bevindt, kan je kat beginnen dromen. Dit kan je vaak zien aan de pootjes of snorharen die plotse bewegingen maken. Er wordt dan ook sterk aangeraden om je kat in deze fase niet wakker te maken en haar gewoon te laten slapen.
Zo zorg je voor een comfortabele slaapplaats voor je kat
Je zal al snel merken dat je kat veel waarde hecht aan een goede slaapplaats waar ze zich comfortabel voelt en omringd is met speeltjes en dergelijk. Omdat je kat ook meerdere keren op een dag slaapt, kan het zijn dat zij verschillende plekjes heeft om te slapen. Ook jij als baasje kan hierbij helpen om de slaapplaats van je kat nog fijner te maken.
- Kijk op welke plaatsen je kat het liefst slaapt en maak die comfortabeler met dekens en kussens
- Katten slapen graag op hogere plaatsen om alles goed in de gaten te kunnen houden. Zorg dus voor een krabpaal met een mandje bovenop.
- Hoe kleiner, hoe fijner. Katten houden ervan om ergens in of tussen te kruipen.
Factoren die invloed hebben op je kat haar slaap
- Leeftijd. Zoals eerder vermeld, speelt de leeftijd van je kat een rol in het aantal uren dat ze slaapt.
- Omgeving. Een plotselinge verandering in de omgeving kan je kat haar slaappatroon veranderen. Denk hierbij aan een verhuis, een nieuwe kat of een kat verliezen of storende elementen buiten.
- Seizoen. Net zoals de mens zal ook je kat op sombere, regenachtige dagen minder actief zijn dan op warme, zomerse dagen.
- Menselijk contact. Indien je kat gehecht is aan je, zal zij haar activiteiten aanpassen naar jouw aanwezigheid.
- Andere katten in huis. Zorg ervoor dat er genoeg slaapplaatsen aanwezig zijn zodat alle katten voldoende rust krijgen.
Waarom slaapt mijn kat graag bij mij?
Er zijn verschillende redenen waarom je kat graag bij jou komt slapen. Wij noemen de 5 voornaamste:
1. Je kat markeert haar territorium
Katten bakenen graag hun territorium af. Dit doen ze door met hun kop, flanken en poten langs spullen of personen te schuren. Zo komen er feromonen vrij die voor je kat aangeven dat de plek veilig en vertrouwd is. Je vraagt je dan misschien af: waarom gaat een kat op je liggen? Als de vertrouwde geur van je kat aan jou kleeft bevind jij je ook in veilig gebied.
2. Ze zoekt comfort
Aangezien je kat ongeveer 16 uur op een dag slaapt zijn ze natuurlijk ook op zoek naar een beetje comfort. Soms verkiest je kat jouw zachte schoot boven de warme zonnestralen op hun kussen. Je zal wel denken: waarom komt een kat bij je liggen terwijl de zon veel warmer is? Dat heeft dus te maken met dat beetje comfort waar katten vaak naar op zoek zijn.
3. Je kat houdt van warmte
Overdag zal je merken dat je kat sneller een plaatsje uitzoekt waar de zon op schijnt, maar vanaf de zon ondergaat zoekt je kat dus naar een ander alternatief. Jij bent dan als baasje de perfecte warmtebron voor je kat.
4. Je kat ziet je graag
Niet iedereen is het ermee eens, maar katten voelen inderdaad liefde voor hun baasje. Die kunnen ze uiten op verschillende manieren, bijvoorbeeld: je kopjes geven, miauwen, spinnen, neus kusjes geven en op je schoot slapen. Als je kat zo lief doet is het belangrijk om als baasje deze liefde terug te geven, bijvoorbeeld door je kat zachtjes te aaien en rustig te praten.
5. Jouw geur als slaapmiddel
Je kat associeert je geur met liefde, zorg, veiligheid en gezelschap. Daarom is het voor je kat geen probleem om direct in slaap te vallen op of naast jou. Ook je ademhaling geeft rustgevende geluiden af waar je kat rustig van wordt. Het ritme van je hartslag helpt daarnaast ook bij het in slaap vallen.
Dat je kat veel slaapt is dus doodnormaal, maar maak je je toch zorgen dat je kat meer slaapt en steeds minder actief wordt? Neem dan voor alle zekerheid contact op met je dierenarts.