Van puppy tot junior en uiteindelijk volwassen… Maar vanaf wanneer zit je hond mentaal en lichamelijk in de volgende levensfase? En hoe zie je of je hond volgroeid is? Dat is voor elke hond anders! Ontdek snel wanneer jouw hond volwassen is.
Wanneer kan ik zeggen dat mijn hond volwassen is?
In theorie is een hond volwassen als hij geslachtsrijp is, voor de meeste honden na een half jaar dus. Dat is dus midden in de puppyfase! Echt volgroeid ziet je Buddy er dan nog niet uit. Daarom spreken we van een volwassen hond als hij fysiek volgroeid is.
De groeicurve van je hond wordt grotendeels bepaald door zijn grootte. Zo groeien kleine hondenrassen veel sneller dan grote hondenrassen. Kleine honden zijn met andere woorden vroeger volgroeid dan hun grotere soortgenoten.
- Kleine honden, snelle groeiers: kleine hondjes worden écht snel groot! Zo doet een chihuahua er maximaal 10 maand over om volgroeid te zijn.
- Middelgrote honden, matige groeiers: Weegt je hond als volwassen exemplaar zo’n 10 tot 25 kilogram, dan is je hond na zo’n 12 maanden klaar met groeien. Rond zijn eerste verjaardag bereikt hij dus zijn volwassen gewicht.
- Grote honden, trage groeiers: Met grote hondenrassen moet je net iets meer geduld tonen. Zal je viervoeter later meer dan 25 kilogram wegen? Dan groeit hij nog tot een leeftijd van 18 maanden. Echt grote hondenrassen groeien door tot hun tweede verjaardag.
Zo wordt je hond gezond volwassen
Vermijd intensieve activiteiten
In de puppyfase ontwikkelt een hond gezonde gewrichten waarmee hij later zijn volwassen gewicht kan dragen. Omdat de gewrichten van een pup nog kwetsbaar zijn, raden we intensieve, belastende activiteiten zoals looptochten of agilitytraining af.
Dé algemene vuistregel: per levensmaand kan je puppy ongeveer 5 minuutjes lichaamsbeweging aan en dat 3 à 4 keer per dag. Een voorbeeld: een puppy van 3 maand kan je 15 minuten mee op wandel nemen op verschillende momenten doorheen de dag.
Ga voor kwalitatieve voeding
Om gezond te groeien, heeft je puppy nood aan kwalitatieve voeding met calcium en fosfor voor een stevig skelet op volwassen leeftijd. Daarnaast heeft hij voldoende calorieën nodig om al spelend de wereld te ontdekken. Ten slotte moeten zijn brokjes minstens 35% eiwitten bevatten om sterke organen en voldoende weerstand op te bouwen.
Geef puppyvoeding zolang dat nodig is
Je hond moet puppyvoeding eten tot hij volgroeid is. Daarna schakel je best over op voeding voor volwassen honden. Puppyvoeding bevat immers veel calorieën. Als je die dus blijft geven aan een volwassen hond, dan wordt hij snel te dik. Schakel je te vroeg over op volwassenvoeding? Dan kan je hond tekorten ontwikkelen.
Met Just Russel moet jij je niet meer afvragen tot welke leeftijd je hond puppyvoeding nodig heeft. Zo passen wij de samenstelling van de brokjes automatisch aan aan de leeftijd van jouw pup. Onze brokjes groeien dus mee met je hond! Wil jij ook aangepaste – en dus de beste – voeding voor jouw hond? Dan kan je hier het profiel van je hond invullen en zijn unieke samenstelling ontdekken.
Is je hond lichamelijk én mentaal volwassen?
Je maatje is dus na 1, maximaal 2 jaar volgroeid en eet brokjes als de ‘grote’. Maar vergeet niet dat hij mentaal niet rijp is tot zijn tweede of derde levensjaar. Blijf hem dus consequent opvoeden en begeleiden tijdens zijn mentaal groeiproces. Zo wordt hij niet alleen fysiek, maar ook geestelijk gezond!