9 leuke weetjes over honden voor echte kenners!

Hond met bril|Hond met een koptelefoon op zijn kop
Odile Geirnaert
01 maart 2022
3 min. leestijd

Op zoek naar leuke weetjes over honden om je vrienden van hun sokken te blazen? Of maak je een interessante spreekbeurt over honden en wil je dat je klasgenoten aan je lippen hangen? Dan ben je bij Just Russel aan het juiste adres! In deze blog ontdek je namelijk samen met ons 9 fascinerende weetjes over honden. Zo kom je onder meer te weten hoe ver een hond kan ruiken en wat zijn favoriete hobby’s zijn. Scrollen maar!

9 weetjes over honden die een indruk nalaten

Horen, ruiken, zien, voelen… De weetjes die we hier onthullen over honden gaan voornamelijk over hun uitzonderlijke zintuigen. Honden zijn dan ook bijzondere dieren. Hieronder verklappen we je waarom!

1. Een hond kan tot wel 20 kilometer ver ruiken

…en zelfs ziektes detecteren met zijn neus! Waarom een hond zo goed kan ruiken?

  • Er zitten meer dan 300 miljoen geurreceptoren in de neus van een hond.
  • Het deel in zijn hersenen dat geuren analyseert is veertig keer groter dan bij een mens.
  • De bouw van zijn snuit heeft ook een vinger in de pap. Zo blaast hij lucht uit langs de spleetjes aan de zijkant van zijn neus zodat hij nog steeds geuren kan detecteren met het ronde deel van zijn neusgaten.
  • Een hond heeft een vochtige neus. Dat zorgt ervoor dat hij geuren nog intenser kan waarnemen.

2. Een hond kan tot 65 000 Hz horen

Het gehoor van een hond is instinctief afgestemd op geluiden van prooi. Zo kan hij met zijn grote oorschelpen veel geluidsgolven oppikken. Niet alleen kunnen honden dus beter horen dan mensen, ze horen ook veel hogere tonen. Dat heeft opnieuw met prooi te maken. Veel van de natuurlijke prooidieren voor honden, zoals kleine knaagdieren, maken namelijk hoge geluiden. Kan je die horen, dan kan je ze ook opsporen!

3. Er bestaan meer dan 350 hondenrassen

Het FCI, het grootste overkoepelend orgaan ter wereld van kennelclubs, erkent officieel 354 hondenrassen. Waarvan een vijftiental Belgische zoals de Mechelse herder en het vlinderhondje. Ook een tiental Nederlandse honden krijgen een plaats in deze lijst, zoals het Kooikerhondje of de Friese Stabij. Doen we goed! Elk ras is telkens ingedeeld onder een van de tien rasgroepen. Zo zijn er bijvoorbeeld herdershonden, terriërs of windhonden. Weet jij tot welke rasgroep jouw lievelingshond behoort?

4. Honden zijn niet kleurenblind

Een hondenweetje waar je misschien verbaasd van opkijkt: een hond is niet kleurenblind! Toegegeven, hij ziet wel een beperkter aantal kleuren dan jij. Toch is de wereld rondom hem niet volledig zwart-wit, maar eerder mosterdgeel met blauw. Rood, oranje en gek genoeg ook groen ziet je hond dan als geel. Bovendien onderscheidt je hond paars maar moeilijk van blauw. Hij ziet wel veel beter in het donker dan een mens. Ieder zijn sterktes!

5. Honden houden ook van muziek

Kan een hond van muziek houden? Nou en of! Net zoals muziek een invloed kan hebben op jouw gemoed, kan die dat op het gemoed van een hond. Leg je hardrock op, dan reageert hij daar geagiteerd, vijandig of gespannen op en kan hij zelfs beginnen blaffen. En van klassieke muziek of jazz krijgt hij een lekker ontspannen gevoel. Wist je dat er ook afspeellijsten bestaan voor je hond? En in 2010 gaven Lou Reed en Laurie Anderson zelfs een concert voor honden! Het fijne ervan weten? Klik dan door naar dit artikel van HLN ‘Lou Reed geeft concert voor honden’.

Hond met een koptelefoon op zijn kop

6. Honden kunnen dromen

Als opmerkzaam hondenbaasje heb je je viervoeter vast wel al eens zien janken of bewegen met zijn pootjes in zijn slaap. Volgens het Amerikaanse MIT vertonen de hersenen van ratten in hun slaap dezelfde neurale activiteit als van mensen. Met andere woorden: ratten kunnen dromen! De onderzoekers achterhaalden zelfs dat die dromen voortvloeien uit ervaringen die ze overdag meemaakten. Volgens hen kunnen we er daarom vanuit gaan dat andere zoogdieren zoals honden ook naar dromenland gaan wanneer ze slapen.

7. Een hond kan depressief worden

Kan een hond echt depressief worden? Jazeker. Ook al zeggen ze dat niet met woorden, hun lichaamstaal maakt veel duidelijk. Zo slaapt een depressieve hond veel en vertoont hij andere symptomen als lusteloosheid en verminderde eetlust. Sommige honden zien het echt héél somber in en kunnen janken, zeuren of zelfs agressief worden. Een grote oorzaak van depressie bij honden? Chronische stress. In de blog Stress bij honden ontdek je waarvan een hond zoal stress – en dus depressie – kan krijgen en hoe je hem kan helpen. Snel daarheen dus!

8. De oudste hond ter wereld werd 29 jaar

… dat zijn wel 203 mensenjaren! De Australian Cattledog Bluey is officieel de langst levende hond ooit. Hij leefde als herdershond op een boerderij in Australië van 1910 tot 1939 en werd dus twee keer zo oud als zijn gemiddelde rasgenoot. Wist je trouwens dat er nog meer hondenrecords zijn? Ontdek er enkele in onze blog!

9. Honden worden ook jaloers

Ons laatste hondenweetje: honden voelen ook jaloezie. En dan zeker om zijn allerliefste baasje. Of als een andere hond meer of betere brokjes krijgt, dat ook natuurlijk. Verder bestaat er zelfs tussen moeders en puppy’s rivaliteit zodra het moederinstinct verdwijnt. Honden zijn dus zo intelligent dat ze onrechtvaardige situaties kunnen herkennen waardoor ze zich ook ongelijk behandeld voelen. Het resultaat: jaloers gedrag en een pruillip!

Alles leren over honden en katten? Bij Just Russel vind je allerlei interessante, leerrijke blogs over onze dierbare viervoeters. Hou dus regelmatig onze blogpagina in de gaten voor de laatste updates en verfrissende content!

Dierenarts Joy beantwoordt gratis al je vragen over voeding

Heb je nog een vraag?

Vraag gratis raad aan onze
honden- en kattenexpert van Just Russel.

Stel je vraag
Hondennieuws
Man knuffelt met bruine hond op tapijt op wereld hondendag|Hond in dierenasiel kijkt door hekken

Op 26 augustus vieren we Wereld Hondendag!

23 augustus 2022
Op 26 augustus is het Wereld Hondendag! Benieuwd waarom die dag bestaat en hoe je dat het beste viert? Ontdek het in deze blog.
Odile Geirnaert
Hondennieuws
een hond die liggend wordt onderzocht door de dierenarts

De prijs van een dierenarts? Alle kosten op een rijtje!

20 november 2022
Hoeveel kost een bezoek bij de dierenarts? Ontdek nu alles wat je moet weten over (onverwachte) dierenartskosten!
Odile Geirnaert
Hondennieuws
Hond die in de auto zit en uit het raam kijkt|Hond in de auto die uit het raam kijkt

Hoe vervoer je een pup in de auto?

27 december 2022
Moet je dringend naar de winkel, maar heb je geen opvang voor je pup? Simpel! Neem je puppy mee in je auto. We geven je enkele tips om de reis zo aangenaam mogelijk te maken voor je puppy. 
Odile Geirnaert
Hondennieuws
gelukkige hond in een bos

Hoe oud is mijn hond in mensenjaren?

20 oktober 2021
De klok van een hond tikt veel sneller dan die van een mens. Maar de vraag is hoe oud is mijn hond nu echt in mensenjaren?
Odile Geirnaert
Hondennieuws
Corgi hond tussen de roze Valentijnshartjes

Het grote Valentijnsonderzoek van Just Russel

13 februari 2024
Het grote Just Russel Valentijnsonderzoek, beantwoord door meer dan 400 honden- en kattenbaasjes in België onthult dat bijna 60% van…
Cyriel Van Steen
Hondennieuws

Het verbazingwekkende verhaal van Bobi, de oudste hond ter wereld

03 februari 2023
In recent nieuws is Bobi, een Portugese hond geboren in 1992, officieel bevestigd door Guinness World Records als de oudste ooit geregistreerde hond. Bobi, die 30 jaar en 243 dagen oud is, leeft met zijn eigenaar Leonel Costa, die de lange levensduur van Bobi toeschrijft aan verschillende factoren, waaronder het leven in de natuur, liefde krijgen en het belangrijkste, voeding met hoge kwaliteit en op maat gemaakt.
Odile Geirnaert
4.8 / 5