9 leuke weetjes over honden voor echte kenners!

Hond met bril|Hond met een koptelefoon op zijn kop
Odile Geirnaert
01 maart 2022
3 min. leestijd

Op zoek naar leuke weetjes over honden om je vrienden van hun sokken te blazen? Of maak je een interessante spreekbeurt over honden en wil je dat je klasgenoten aan je lippen hangen? Dan ben je bij Just Russel aan het juiste adres! In deze blog ontdek je namelijk samen met ons 9 fascinerende weetjes over honden. Zo kom je onder meer te weten hoe ver een hond kan ruiken en wat zijn favoriete hobby’s zijn. Scrollen maar!

9 weetjes over honden die een indruk nalaten

Horen, ruiken, zien, voelen… De weetjes die we hier onthullen over honden gaan voornamelijk over hun uitzonderlijke zintuigen. Honden zijn dan ook bijzondere dieren. Hieronder verklappen we je waarom!

1. Een hond kan tot wel 20 kilometer ver ruiken

…en zelfs ziektes detecteren met zijn neus! Waarom een hond zo goed kan ruiken?

  • Er zitten meer dan 300 miljoen geurreceptoren in de neus van een hond.
  • Het deel in zijn hersenen dat geuren analyseert is veertig keer groter dan bij een mens.
  • De bouw van zijn snuit heeft ook een vinger in de pap. Zo blaast hij lucht uit langs de spleetjes aan de zijkant van zijn neus zodat hij nog steeds geuren kan detecteren met het ronde deel van zijn neusgaten.
  • Een hond heeft een vochtige neus. Dat zorgt ervoor dat hij geuren nog intenser kan waarnemen.

2. Een hond kan tot 65 000 Hz horen

Het gehoor van een hond is instinctief afgestemd op geluiden van prooi. Zo kan hij met zijn grote oorschelpen veel geluidsgolven oppikken. Niet alleen kunnen honden dus beter horen dan mensen, ze horen ook veel hogere tonen. Dat heeft opnieuw met prooi te maken. Veel van de natuurlijke prooidieren voor honden, zoals kleine knaagdieren, maken namelijk hoge geluiden. Kan je die horen, dan kan je ze ook opsporen!

3. Er bestaan meer dan 350 hondenrassen

Het FCI, het grootste overkoepelend orgaan ter wereld van kennelclubs, erkent officieel 354 hondenrassen. Waarvan een vijftiental Belgische zoals de Mechelse herder en het vlinderhondje. Ook een tiental Nederlandse honden krijgen een plaats in deze lijst, zoals het Kooikerhondje of de Friese Stabij. Doen we goed! Elk ras is telkens ingedeeld onder een van de tien rasgroepen. Zo zijn er bijvoorbeeld herdershonden, terriërs of windhonden. Weet jij tot welke rasgroep jouw lievelingshond behoort?

4. Honden zijn niet kleurenblind

Een hondenweetje waar je misschien verbaasd van opkijkt: een hond is niet kleurenblind! Toegegeven, hij ziet wel een beperkter aantal kleuren dan jij. Toch is de wereld rondom hem niet volledig zwart-wit, maar eerder mosterdgeel met blauw. Rood, oranje en gek genoeg ook groen ziet je hond dan als geel. Bovendien onderscheidt je hond paars maar moeilijk van blauw. Hij ziet wel veel beter in het donker dan een mens. Ieder zijn sterktes!

5. Honden houden ook van muziek

Kan een hond van muziek houden? Nou en of! Net zoals muziek een invloed kan hebben op jouw gemoed, kan die dat op het gemoed van een hond. Leg je hardrock op, dan reageert hij daar geagiteerd, vijandig of gespannen op en kan hij zelfs beginnen blaffen. En van klassieke muziek of jazz krijgt hij een lekker ontspannen gevoel. Wist je dat er ook afspeellijsten bestaan voor je hond? En in 2010 gaven Lou Reed en Laurie Anderson zelfs een concert voor honden! Het fijne ervan weten? Klik dan door naar dit artikel van HLN ‘Lou Reed geeft concert voor honden’.

Hond met een koptelefoon op zijn kop

6. Honden kunnen dromen

Als opmerkzaam hondenbaasje heb je je viervoeter vast wel al eens zien janken of bewegen met zijn pootjes in zijn slaap. Volgens het Amerikaanse MIT vertonen de hersenen van ratten in hun slaap dezelfde neurale activiteit als van mensen. Met andere woorden: ratten kunnen dromen! De onderzoekers achterhaalden zelfs dat die dromen voortvloeien uit ervaringen die ze overdag meemaakten. Volgens hen kunnen we er daarom vanuit gaan dat andere zoogdieren zoals honden ook naar dromenland gaan wanneer ze slapen.

7. Een hond kan depressief worden

Kan een hond echt depressief worden? Jazeker. Ook al zeggen ze dat niet met woorden, hun lichaamstaal maakt veel duidelijk. Zo slaapt een depressieve hond veel en vertoont hij andere symptomen als lusteloosheid en verminderde eetlust. Sommige honden zien het echt héél somber in en kunnen janken, zeuren of zelfs agressief worden. Een grote oorzaak van depressie bij honden? Chronische stress. In de blog Stress bij honden ontdek je waarvan een hond zoal stress – en dus depressie – kan krijgen en hoe je hem kan helpen. Snel daarheen dus!

8. De oudste hond ter wereld werd 29 jaar

… dat zijn wel 203 mensenjaren! De Australian Cattledog Bluey is officieel de langst levende hond ooit. Hij leefde als herdershond op een boerderij in Australië van 1910 tot 1939 en werd dus twee keer zo oud als zijn gemiddelde rasgenoot. Wist je trouwens dat er nog meer hondenrecords zijn? Ontdek er enkele in onze blog!

9. Honden worden ook jaloers

Ons laatste hondenweetje: honden voelen ook jaloezie. En dan zeker om zijn allerliefste baasje. Of als een andere hond meer of betere brokjes krijgt, dat ook natuurlijk. Verder bestaat er zelfs tussen moeders en puppy’s rivaliteit zodra het moederinstinct verdwijnt. Honden zijn dus zo intelligent dat ze onrechtvaardige situaties kunnen herkennen waardoor ze zich ook ongelijk behandeld voelen. Het resultaat: jaloers gedrag en een pruillip!

Alles leren over honden en katten? Bij Just Russel vind je allerlei interessante, leerrijke blogs over onze dierbare viervoeters. Hou dus regelmatig onze blogpagina in de gaten voor de laatste updates en verfrissende content!

Dierenarts Joy beantwoordt gratis al je vragen over voeding

Heb je nog een vraag?

Vraag gratis raad aan onze
honden- en kattenexpert van Just Russel.

Stel je vraag
Hondennieuws

Zo maak je watermeloenijs voor je hond

06 januari 2023
Je eet zelf graag een ijsje en je wil voor je hond een gezond alternatief voorzien. Dit ijsje is niet alleen lekker maar ook de ideale verfrissing voor je hond tijdens de warme zomermaanden. Lees hier hoe je stap voor stap lekkere hondenijsjes kunt maken!
Cyriel Van Steen
Hondennieuws
franse bulldog op een bed|cavalier king charles spaniel in een park|chow chow in de tuin|dwergpinscher in de zetel|engelse bulldog aan het spelen op een grasveld|mopshond onder de lakens in bed|shih tzu aan het wandelen op straat|tibetaanse spaniel op een grasveld|amerikaanse cocker spaniel in een grasveld|basset hound in de tuin|boston terrier in een graanveld

Welke hondenrassen zijn het beste voor een appartement?

30 april 2021
Welke hondenrassen passen op een appartement? Ontdek hier de top10 hondenrassen.
Cyriel Van Steen
Hondennieuws
Hond in hondenschool tijdens agility training

Wat is de prijs voor een hondenschool?

20 september 2022
Begeleiding bij de opvoeding van je pup is een absolute noodzaak. In deze blogpost lees je alles over de prijs van een hondenschool!
Cyriel Van Steen
Hondennieuws
Corgi en witte samojeed hond houden een picnic in het park|Mooie blue merle Australische herder staat op droog gras met oranje bal in zijn mond|Schattige beagle loopt op zand door de duinen naar de camera|Kleine

Dit zijn de 11 schattigste honden ooit!

28 juli 2022
Klaar om je hart te doen smelten? Als je deze top 11 van schattigste hondenrassen ziet, zal dat sowieso het geval zijn, beloofd! Klik hier en ontdek ze nu.
Odile Geirnaert
Hondennieuws

10 leuke losloopgebieden voor honden

23 maart 2024
Het is niet altijd even duidelijk op welke plaatsen jouw hond mag rondlopen. De meeste mensen weten zelf niet dat er speciale losloopgebieden voor honden bestaan waar je favoriete viervoeter kan ravotten en lopen waar hij/zij wil. In deze blog toon ik je 10 leuke losloopgebieden voor honden in Vlaanderen.
Odile Geirnaert
Hondennieuws
Beagle uit de ruit van een auto aan het hangen terwijl hij naar de zee kijkt

Op reis gaan met je hond, een goed idee?

02 juni 2023
Op reis gaan met je hond is een heel leuke ervaring maar kan ook best spannend zijn. Het is niet…
Odile Geirnaert