Een kat adopteren: hiermee moet je rekening houden!

Bruine kat om te adopteren zit in een kooi in het asiel
Odile Geirnaert
06 mei 2022
5 min. leestijd

Twijfel je om een kat in huis te halen en wil je dit het liefst doen via adoptie? Een kat adopteren kan een zeer lonende ervaring zijn, maar het is belangrijk om je goed voor te bereiden. Zo weet je zeker dat je nieuwe huisgenoot niets tekort zal komen. Lees verder en ontdek welke vragen je moet stellen in het asiel, of je beter een volwassen kat of een kitten adopteert en wat de basisbenodigdheden zijn voor je nieuwe huisdier. Je krijgt zelfs een overzicht met asielen waar je een kat kan adopteren!

Aandachtspunten bij de adoptie van een kat

In asielen en opvangorganisaties wachten katten en kittens van alle rassen en leeftijden op een nieuwe, warme thuis. Als je eentje wil redden uit het asiel, moet je toch een aantal dingen voor ogen houden:

 1. Hygiëne. Wanneer je langsgaat bij een asiel of opvangorganisatie, let er dan steeds op of de katten warm en schoon zitten. Je moet merken dat het asiel de best mogelijke thuis wil vinden voor de katten die zij verzorgen. 
 2. Stel vragen. Enkele nuttige vragen zijn: Hoe oud is de kat? Wat is de achtergrond van deze kat? Is het een binnen- of buitenkat, of beide? Kan de kat samenleven met andere huisdieren en/of kinderen? 
 3. Vertel meer over jezelf en je verwachtingen. Stel jezelf voor en leg je thuissituatie uit aan de medewerkers van het asiel. Zeg er ook bij wat je verwacht van je toekomstige kat. Zo kunnen ze de perfecte match voor jou en de kat vinden. 
 4. Vraag naar de adoptiekosten. Deze vergoeding dient om de kosten van het verblijf en de verzorging van de kat te dekken. Ook helpt die de organisatie of het asiel te financieren.

Een kitten of volwassen kat adopteren?

Aan beide keuzes zijn voor- en nadelen en verantwoordelijkheden verbonden. Zo is een goede opvoeding en socialisatie essentieel voor een kitten, terwijl een volwassen kat stabiliteit nodig heeft. Nog even de voor- en nadelen van een kitten of volwassen kat op een rijtje:

Een kitten adopteren

Bij het adopteren van een kitten komt veel kijken. Zo zal je veel tijd moeten besteden aan de opvoeding, maar het kan ook zijn dat je de kitten nog zindelijk moet maken. Als je dus weinig tijd hebt, is een kitten niet aan jou besteed, hoe schattig die ook mag zijn!

Een volwassen kat adopteren

Wanneer je een volwassen kat in huis neemt, is haar persoonlijkheid al gevormd. Van opvoeding is dus nog weinig sprake. Volwassen katten hebben dus vooral een warme thuis nodig waar ze zich veilig voelen. Verder zijn dit de voordelen bij het adopteren van een volwassen kat: 

 • Een volwassen kat is rustiger dan een kitten.
 • Je hebt minder tijd nodig voor een volwassen kat.
 • De persoonlijkheid van de kat is al gevormd. Zo kunnen er geen onverwachte gedragsproblemen ontstaan.
 • Een volwassen kat is zindelijk en dus al gewend aan een kattenbak.
 • Je geeft een (getraumatiseerde) kat een kans op een nieuw en liefdevol leven.

Bovenstaande voordelen zijn niet altijd van toepassing. Zo weet je bij sommige katten hun achtergrond niet en zijn sommige katten slecht gesocialiseerd waardoor ze toch onverwacht ongewenst gedrag vertonen. Maar met de hulp van het perfecte baasje kunnen ook deze katten genieten van een tweede kans. 

Wat heb je nodig voor je geadopteerde kat?

Bereid je goed voor op de komst van je geadopteerde kat. Zo voelt ze zich ook direct thuis. Zorg ervoor dat alles qua verzorging en ontspanning aanwezig is, denk daarbij aan:

 • Een drink- en voederbakje 
 • Aangepaste voeding: kittens, senior katten of gesteriliseerde katten hebben andere voedingsnoden.
 • Een krabpaal waar je kat zijn nagels in kan zetten en eventueel op kan spelen en slapen.
 • Kattenspeeltjes
 • Een kattenbak en kattenbakvulling

De eerste momenten thuis met je kat uit het asiel

Naast basisbenodigdheden moet je je kat ook tijd geven om te wennen aan jou en haar nieuwe omgeving. Wij geven je enkele tips:

 • Bezoek je kat enkele keren in het asiel voor je haar meeneemt naar huis.
 • Laat je kat thuis eerst vrij in de buurt van haar kattenbak.
 • Laat je geadopteerde kat vervolgens rustig de omgeving verkennen.
 • Laat haar ook aan de geur van eventuele nieuwe huisdieren wennen met hun speelgoed, mandjes of dekens.
 • Introduceer de andere huisdieren rustig aan nadat je kat haar nieuwe omgeving gewoon is.
 • Hou je kat de eerste weken binnen.

Waar kan je een kat adopteren?

Voor de adoptie van een kat kan je steeds terecht bij je lokale dierenasiel. Wij sommen er alvast enkele voor je op:

 1. Dierenasiel Gent 
 2. Koninklijke Maatschappij Dierenbescherming Antwerpen
 3. Poezensnoetje VZW
 4. Het Kittenhuis – Jabbeke 
 5. VZW KatThuis – Hamme

Deze dierenasielen, hun katten en wij bedanken je alvast voor je warme hart. Een kat adopteren zal ongetwijfeld voor vreugdevolle en warme momenten zorgen voor jou en je kat! 

Dierenarts Joy beantwoordt gratis al je vragen over voeding

Heb je nog een vraag?

Vraag gratis raad aan onze
honden- en kattenexpert van Just Russel.

Stel je vraag