Voorkom oververhitting bij je hond: 5 levensreddende tips!

Flat coated retriever aan het oververhitten in een maïsveld
Odile Geirnaert
30 December 2020
3 min. leestijd

Op een hete zomerdag is er niets beter dan lekker genieten van de zon. Maar terwijl jij jezelf koel houdt, is het belangrijk om ook je viervoeter goed in de gaten te houden. Oververhitting bij honden is immers heel gevaarlijk! We vertellen je alles wat je moet weten en geven je 5 cruciale tips om oververhitting tegen te gaan! 

Kunnen honden goed tegen de hitte?

Neen, honden kunnen helemaal niet zo goed tegen warmte. Hun vacht zorgt er immers voor dat ze geen zweetklieren op hun lichaam hebben om de warmte kwijt te spelen. Ze kunnen hun warmte alleen maar kwijt spelen via hun voetzooltjes en door te hijgen. Het is daarom belangrijk om je hond op warme zomerdagen zoveel mogelijk schaduw aan te bieden.

Hoe gevaarlijk is oververhitting voor je hond?

Oververhitting kan voor honden dodelijk zijn. Als de lichaamstemperatuur van je hond 41°C bereikt kan dit al blijvende schade met zich meebrengen aan het hart, de nieren, lever en hersenen. Bij 42°C wordt het bloed van je hond stroperig en kan het niet meer worden rond gepompt.

Wat zijn de symptomen van een oververhitte hond?

Op warme zomerdagen hou je dus best je hond goed in de gaten. Op die manier kan je snel optreden wanneer je hond symptomen van een oververhitting vertoont.

  • Extreem hijgen of geluid maken bij het ademen

Hijgen op zich is geen symptoom van een oververhitting. Honden verliezen immers warmte door te hijgen. Begint je hond echter extreem te hijgen en ben je dat niet gewoon van hem/haar, zoek dan meteen wat schaduw op. Ook wanneer je hond een snurkend geluid maakt bij het ademen neem je best zo snel mogelijk maatregelen.

  • Kwijlen of overgeven

Het overmatig kwijlen gaat vaak samen met het extreem hijgen. Kwijlt je hond altijd veel? Dan hoef je je niet direct zorgen te maken. Wanneer je hond begint over te geven maak je je beter wel zorgen en help je hem best af te koelen.

  • Sloomheid

Crosst je hond altijd rond en is hij nu helemaal niet zo actief? Hou een extra oogje in het zeil!

  • In paniek raken

Een oververhitte hond raakt vaak helemaal in paniek. Door de ademhalingsproblemen krijgen ze stress en slaan ze uiteindelijk in paniek. Dit verergerd enkel het probleem want door de paniek zal het lichaam van jouw hond nog meer warmte creëeren.

  • Verhoogde lichaamstemperatuur

Honden hebben een hogere lichaamstemperatuur dan mensen. Een temperatuur van 38-39°C is voor een hond normaal. Vanaf 40,5°C is jouw hond oververhit. Je meet dus best eens zijn temperatuur bij een vermoeden van oververhitting!

  • Slijmvliezen hebben een afwijkende kleur

De slijmvliezen van een hond geven vaak een goede indicatie van wat er aan de hand is. Hebben die een rode, blauwe of donkere kleur? Dan is je hond waarschijnlijk aan het oververhitten. Je kan dit controleren door de lip van je hond op te tillen of een ooglid heel zachtjes naar beneden te trekken.

Tip: Kijk zeker eens naar de slijmvliezen van je hond in een gezonde situatie. Zo kan je altijd goed vergelijken.

  • Flauwvallen

Wanneer je hond flauwvalt tijdens een extreem warme dag heb je geen minuut meer te verliezen. Begin direct met koelen!

Hoe koel je een oververhitte hond af?

  1. Breng je hond naar een plek in de schaduw
    Je hond moet zo snel mogelijk uit de zon en naar een koele plek in de schaduw!
  2. Zet een ventilator naast je hond
    Heb je thuis een ventilator? Zet die dan naast je hond zodat hij wat frisse lucht krijgt!
  3. Maak de voetzooltjes nat
    Gebruik hiervoor GEEN ijskoud water!! Je maakt het best de voetzooltjes, liezen, oren en hals wat nat. Overdrijf hier wel niet mee!
  4. Leg je hond op een natte ondergrond
    Maak een stuk gras in de schaduw kletsnat en laat je hond daarop liggen. Heb je geen gras? Maak dan gebruik van wat natte handdoeken. Leg GEEN natte doeken over je hond heen!
  5. Geef je hond wat water te drinken
    Geef je hond water te drinken. Probeer te vermijden dat hij veel in een keer drinkt, enkele slokjes per keer volstaan. Geef opnieuw GEEN ijskoud water!
Oververhitte Cocker Spaniel wordt koel gehouden door een ventilator en natte handdoek onder hem.
Zet een ventilator naast je hond en leg een natte handdoek onder hem.

5 cruciale tips om oververhitting bij je hond te voorkomen:

  1. Beperk lichamelijke inspanning

    Als het tropisch warm is, wordt mensen vaak aangeraden niet noodzakelijke lichamelijk inspanning, zoals sporten, te beperken. Dit geldt ook voor honden. Laat uw hond bij warm weer niet rennen naast de fiets en maak geen lange wandelingen. Plan de wandelingen bij voorkeur niet op het warmste moment van de dag, maar in de vroege ochtend of later op de avond. Stimuleer inspanning ook niet, dus laat de bal thuis en de stok liggen. Op die manier ga je de oververhitting van de hond gaan vermijden.

  2. Zorg voor voldoende schaduw en verkoeling.

    Bij hitte is het belangrijk om rond jouw huis de nodige voorzorgsmaatregelen te nemen. Oververhitting bij de hond gaat sneller dan je zelf denkt! Laat jouw hond dus niet te lang in de zon liggen – ook niet als de hond daar zelf voor kiest. Heb je de zon in de tuin, creëer dan voldoende schaduwrijke plekken met bijvoorbeeld een parasol of zorg ervoor dat uw hond de koelte van de schuur of garage kan opzoeken.

  3. Zorg voor voldoende drinkwater

    Zorg voor voldoende drinkwater op kamertemperatuur. Door ijskoud water kan je hond in shock gaan!

  4. Wees extra alert bij risicogroepen

    Net als bij mensen zijn er onder honden ook risicogroepen die extra gevoelig zijn voor warmte. De oververhitting van de hond komt het vaakst voor bij oudere honden en pups, honden met overgewicht en honden met korte neuzen zoals Bulldogs, Boxers en Mopshonden. Deze rassen lopen meer risico op oververhitting doordat ze hun warmte minder goed kwijt kunnen door middel van hijgen. Ook honden met een donkere en/of dikke vacht zijn extra gevoelig voor warmte.

  5. Pas op voor blauwalg en botulisme

Bij recreatieplassen is er over het algemeen sprake van stilstaand water. In combinatie met een temperatuur tussen de 20 en 30 graden kan er blauwalg ontstaan – een voor mens en dier giftige waterbacterie. Wanneer besmet water via de mond (of bek) wordt opgenomen, kan dit leiden tot o.a. maag-darmklachten, huiduitslag en irritatie van slijmvliezen.

Bij warm weer is er ook risico op botulisme. De bacterie (Clostridium botulinum) die dit veroorzaakt komt voor in het darmkanaal van vogels en vissen. Wanneer een vogel of vis sterft en zich in stilstaand water bevindt bij hogere temperaturen, kan het water besmet worden met de toxines van de bacterie. Honden worden ziek door het zwemmen in of drinken van dit water. Botulisme kan bij honden leiden tot heftige maag-darmklachten, spierzwakte, verlamming en uiteindelijk ook tot sterfte. Verzeker u er daarom van dat water veilig is, voordat u uw hond erin laat zwemmen.

 

https://justrussel.com/blog/oververhitting-hond-4-tips-voor-verkoeling-bij-hitte/
Dierenarts Joy beantwoordt gratis al je vragen over voeding

Heb je nog een vraag?

Vraag gratis raad aan onze
honden- en kattenexpert van Just Russel.

Stel je vraag