Huidproblemen bij honden: oorzaken, symptomen en oplossingen
Heeft je hond voortdurend jeuk en heeft hij kale plekken in zijn vacht, korstjes en een schilferige huid? Huidproblemen bij honden komen net als bij mensen vaak voor. Gelukkig kan je je hond in de meeste gevallen helpen met een behandeling, medicijn of verandering van voeding en levensstijl. In deze blog verklappen we je welke, zodat je huisdier in een oogwenk terug kan genieten van een gezonde hondenvacht. Scrol verder en ontdek onze effectieve methodes.
Wat zijn de symptomen van huidproblemen bij honden?
Denk je dat je hond een huidaandoening heeft? We sommen enkele symptomen voor je op om je te helpen het probleem te identificeren:
- Kale plekken,
- Schilferige huid,
- Jeukende huid,
- Roodheid,
- Huidinfecties,
- Dikke en vette huid, ook wel ‘olifantenhuid’,
- Stinkende huid,
- Veel krabben, bijten of likken,
- Oorproblemen zoals oorontsteking.
Wat zijn de oorzaken van huidproblemen bij honden?
- Allergie. De meest voorkomende oorzaak van huidaandoeningen bij een hond is allergie. Zo kan je hond een vlooienallergie, voedselallergie of contactallergie hebben.
- Droge huid. Als je hond een droge huid heeft, dan voelt zijn huid schilferig en ruw aan. Hét middel bij uitstek om droge huid tegen te gaan is zalmolie. Die bevat omega 3 en 6 en hydrateert de huid van binnenuit, en ondersteunt ook het hart en de gewrichten.
- Schurftmijt. Schurft komt voor bij puppy’s van 5 à 6 maanden. Voornamelijk honden met een zwakke immuniteit krijgen het te verduren met dit kriebelbeestje. Kleine, kale plekjes in de vacht van je hond, bultjes en huidontsteking? Allemaal symptomen van vervelende schurft. Ook mensen kunnen worden besmet. Wees dus alert als je zelf ook symptomen vertoont.
- Schimmelinfectie. Schimmelinfecties komen vaak voor bij honden met een zwakke weerstand. Een belangrijk kenmerk van schimmel is dat je hond kale schilferige plekjes krijgt zonder jeuk te ontwikkelen. Je hond kan overal een schimmel opdoen: via andere dieren, in het park, in je tuin of zelfs thuis. Als je hond een schimmelinfectie heeft, moet je die zo snel mogelijk laten behandelen want deze is ook besmettelijk voor de mens.
- Hormonale storing. Je hond kan ook huidproblemen krijgen door een hormoonafwijking, bijvoorbeeld door een trage schildklier. Tot wel 88% van honden met een slecht werkende schildklier krijgen te maken met huidaandoeningen en 40% met kale plekken rond de staart en nek. Andere symptomen zijn sloomheid en gewichtstoename.
- Ziekte van Cushing. Cushing treft vooral oudere honden. Een hond met cushing maakt te veel cortisol aan, waardoor hij kale plekken krijgt, slomer wordt, een dikke buik krijgt en ook meer gaat drinken en plassen.
Een eliminatieproces om de oorzaak van huidproblemen bij je hond te vinden
Een oplossing vraagt om een oorzaak. Die achterhaal je onder begeleiding van je dierenarts via een eliminatieproces. Dat gaat als volgt in zijn werk:
- Eerst sluit je dierenarts vlooien, infecties en bacteriën uit bij je hond.
- Daarna onderzoekt hij je hond op eventuele voedselallergieën via een eliminatiedieet. Hoe werkt dat? Je hond krijgt zes weken lang voeding met maar een eiwitbron, en bovendien een eiwitbron die hij nog nooit gegeten heeft, zoals konijn. Naast die voeding mag je je hond dan geen andere voeding of hondenkoekjes geven. Blijven de huidklachten aanhouden, dan is je hond niet allergisch voor zijn voeding.
- Als je hond geen voedselallergie heeft, onderzoekt je dierenarts je hond op een omgevingsallergie.
- Bieden geen enkele van die processen uitsluitsel over de huidproblemen van je hond? Dan zijn verdere tests en onderzoeken aan de orde. Zo ontdekt je dierenarts misschien schildklierproblemen of de ziekte van Cushing.
Wat kan je doen als je hond huidproblemen heeft?
Dat hangt af van de oorzaak van zijn probleem. Als je hond een ziekte heeft die huidklachten veroorzaakt, moet hij medicatie krijgen. Dan kan enkel je dierenarts hem helpen. In andere gevallen, zoals bij allergie, schimmelinfectie, droge huid of schurft, kan je hem goed zelf behandelen. Hieronder ontdek je hoe!
- Zalmolie: voornamelijk effectief bij droge huid en vacht. Meer tips voor een glanzende vacht ontdek je in de blog ‘8 tips om je hond een glanzende vacht te geven’
- Spot-on-middelen: bij schurft bieden spot-on-middelen en antibacteriële shampoo soelaas. Vraag ernaar bij je dierenarts.
- Andere hondenvoeding: om een voedselallergie te behandelen, kies voeding zonder bekende allergenen en met gehydrolyseerde eiwitten. Wil je je hond gratis laten analyseren en allergenen uit zijn voeding laten zodat hij enkel voedingsstoffen krijgt die hij echt nodig heeft en verdraagt? Vul dan deze voedingsquiz in.
- Hygiëne: stofzuig en was je hondenmand of -kussen geregeld met een mild wasmiddel. Was ook je hond niet te vaak, maar ook niet te weinig en steeds met een zachte hondenshampoo.
- Insectenbandje: want voorkomen is nog altijd beter dan genezen. Als insecten je hond niet bijten, loopt hij ook minder risico op jeukende plekjes.