Mijn hond is loops. Wat moet ik doen?

loopse hond krijgt aandacht in bos|oude hond op straat
Odile Geirnaert
30 November 2021
4 min. leestijd

Bij sommige honden gaat de loopsheid bijna onopgemerkt voorbij, terwijl anderen het huis op stelten zetten. Loopse vrouwtjeshonden kunnen bloed verliezen, humeurig zijn en ongewenst zwanger worden. Als je hond voor het eerst loops wordt weet je als baasje niet waar je aan toe bent. Die onzekerheid kan behoorlijk wat stress veroorzaken. Om je optimaal voor te bereiden, beantwoorden we hier al je vragen over loopsheid bij honden.

Hoe weet ik dat mijn hond loops is?

De kenmerken van loopsheid bij honden zijn:

  • Opgezwollen vulva (uitmonding van de vagina)
  • Bloederige afscheiding via de vagina
  • Likken aan de vulva
  • Vaker plassen
  • Vermoeidheid
  • Onrustig of prikkelbaar zijn
  • Overmatig blaffen of huilen
  • Ontsnappingspogingen, op zoek gaan naar mannetjeshonden
  • Staart zijwaarts houden om makkelijker gedekt te kunnen worden

Gelukkig komen deze kenmerken bijna nooit allemaal tegelijkertijd in eenzelfde vrouwtje voor. Bij sommige vrouwtjeshonden merk je de loopsheid zelfs amper op omdat hun temperament niet verandert en ze de afscheiding snel weglikken.

Hoe lang is een hond loops?

De loopsheid bij honden duurt gemiddeld 18 dagen. Omdat er tijdens deze periode zoveel hormonale veranderingen plaatsvinden in het lichaam van je hond, delen we de loopsheid op in twee fasen:

  1. Pro-oestrus (± dag 1 – 9)

Tijdens de eerste fase bereikt het oestrogeenniveau van je hond een hoogtepunt, wat haar extra aantrekkelijk maakt voor mannetjeshonden. Deze fase wordt gekenmerkt door bloederige afscheiding, een gezwollen vulva en veelvuldig plassen. Hoewel je hond nu al aantrekkelijk ruikt voor potentiële partners zal ze nog geen mannetjes toelaten om haar te dekken.

  1. Oestrus (± dag 9 – 18)

In de tweede fase van de loopsheid vindt de eisprong plaats en is je hond echt vruchtbaar. De oestrogeenspiegel zakt, waardoor de zwelling van de vulva en de bloederige afscheiding afneemt. Gewoonlijk is je hond nu bereid om te paren. Dit kan ze duidelijk maken door haar staart opzij te duwen.

Na de twee fasen van de loopsheid zijn er nog twee fasen in de cyclus van de teef. Na de oestrus volgt metoestrus/post-oestrus (6-10weken) waarin de teef geen dekking meer zal toelaten. Als de teef gedekt is, zal ze in deze periode drachtig zijn. Is ze niet gedekt, kan ze dan schijndrachtig worden. En tot slot is er nog de anoestrus (duurt 100-140 dagen), dit is de periode van rust.

Wat moet ik doen als mijn hond loops is?

Als je merkt dat je hond loops begint te worden zijn er een aantal zaken waarop je moet letten:

  • Vermijd losloopzones

De geur die je hond tijdens de loopsheid verspreidt is onweerstaanbaar voor niet-gecastreerde mannetjeshonden. Hoe gehoorzaam een mannetjeshond ook is, zodra hij de geur van een loopse vrouwtjeshond oppikt gaat hij er recht op af. Zijn baasje zal hem niet meer kunnen terugroepen. Om te voorkomen dat je hond belaagd wordt, loop je maar beter met een grote boog rond de hondenweide.

  • Stel je verwachtingen bij

Je hond kan tijdens de loopsheid onrustig, prikkelbaar of sneller afgeleid zijn. Daardoor is dit geen goed moment voor moeilijke trainingen of om op andere manieren hoge eisen te stellen. Het spreekt voor zich dat je tijdens de loopsheid geen dingen moet toestaan die je hond anders ook niet mag, maar overvraag haar niet.

  • Was je hond regelmatig

Tijdens de loopsheid scheidt je hond via de afscheiding een geur af die voor mensen niet waarneembaar is. Voor andere honden is het juist een heel sterke geur die hen opgewonden kan maken – zowel mannetjes als vrouwtjes. Als je merkt dat je andere honden hier last van hebben, kan je haar geur verminderen door haar vulva regelmatig schoon te vegen met een vochtig doekje. Een volledige wasbeurt werkt uiteraard nog beter. Als dat niet helpt raden we je aan om je honden tijdelijk gescheiden te houden in aparte kamers.

Weetje

De geur van een loopse vrouwtjeshond kan ook gecastreerde mannetjes en zelfs andere vrouwtjes ertoe aanzetten om haar te bespringen. Een vrouwtjeshond die omwille van haar loopsheid al prikkelbaar was kan daar heftig op reageren.

Op welke leeftijd wordt een hond loops?

De eerste loopsheid bij honden vindt plaats in de puberteit. Bij de meeste rassen is dit rond een leeftijd van 9 à 12 maanden. Bij kleine rassen is dit doorgaans vroeger (vanaf 4 maanden) en bij grotere later (12 tot 16 maanden). Bij zeer grote rassen zoals de Sint Bernard kan de eerste loopsheid pas op tweejarige leeftijd plaatsvinden.

oude hond op straat

Hoe vaak wordt mij hond loops?

Hoe vaak een vrouwtjeshond loops wordt verschilt per ras. Sommige rassen hebben een cyclus van 4 maanden en worden dus drie keer per jaar loops. Sommige oerrassen zoals de Basenji en de Saarlooswolfshond, worden maar één keer om de 12 maanden loops. Gemiddeld wordt een vrouwtjeshond om de 7 maanden loops.




Hebben honden ook last van menopauze?

Vrouwtjeshonden blijven hun hele leven loops worden. In tegenstelling tot wij mensen kunnen ze dus hun hele leven lang zwanger worden. Bij oudere honden die zwanger worden is er wel een groter risico op complicaties.

Is een loopse hond altijd vruchtbaar?

Loopsheid bij honden duurt gemiddeld 18 dagen, maar tijdens deze periode is je hond maar een paar dagen vruchtbaar. Deze periode bevindt zich in de tweede fase van de loopsheid: de oestrus.

Wanneer is een hond vruchtbaar?

Je hond is maar een paar dagen per jaar echt vruchtbaar: wanneer haar progesteronniveau op het hoogste punt staat. Gewoonlijk gebeurt dit tussen de 9de en de 18de dag van de loopsheid. Wil je exact weten wanneer jouw hond vruchtbaar is, bijvoorbeeld om het dektijdstip te bepalen? Dan is een progesterontest de betrouwbaarste methode.

Mag ik met mijn hond wandelen tijdens de loopsheid?

Een van de grootste misverstanden over loopsheid is dat je niet met je hond mag wandelen als ze loops is. Alle honden hebben lichaamsbeweging nodig en honden die onrustig zijn – doordat ze bijvoorbeeld loops zijn – hebben er nog meer nood aan. Ga dus zeker wél met je loopse hond wandelen.

Het enige waar je extra op moet letten tijdens het wandelen is dat je haar echt – maar écht – nooit loslaat. Haar geur is immers zo sterk dat ze mannetjeshonden van op kilometers afstand aantrekt. Bovendien zal een vrouwtjeshond er tijdens de oestrus ook alles aan doen om gedekt te worden, ongeacht hoe gehoorzaam ze normaal gezien is. Als je haar niet aan de lijn hebt, is een vluggertje moeilijk te voorkomen.

Moet ik mijn loopse hond scheiden van mijn andere honden?

Als je meerdere vrouwtjeshonden of een gecastreerd mannetje in huis hebt, is het niet altijd nodig om deze gescheiden te houden van een loops vrouwtje. Er is dan immers geen risico op ongewenste zwangerschap. Alles hangt af van hoe je roedel reageert op het loopse vrouwtje. Als er niemand nerveus wordt is het niet nodig om je honden apart te zetten.

Mag mijn hond tijdens de loopsheid met andere honden spelen?

Laat je loopse hond nooit met ongecastreerde mannetjeshonden spelen, tenzij je ermee wil fokken. Tijdens de loopsheid mag je hond wel met andere vrouwtjeshonden en gecastreerde mannetjeshonden spelen, maar hou hen dan extra goed in de gaten.

Veranderende hormonen kunnen de onderlinge relaties namelijk onder druk kan zetten: het is mogelijk dat bevriende honden plotseling onvriendelijk worden als er eentje loops is. Zorg ervoor dat je op tijd kan ingrijpen als je hond wordt lastiggevallen.

Hoeveel bloed verliest mijn hond tijdens de loopsheid?

Sommige vrouwtjeshonden verliezen tot 5 ml bloed per dag tijdens de loopsheid, terwijl anderen slechts enkele druppeltjes per dag kwijt zijn. Doorgaans verliezen grote rassen meer bloed dan kleine, maar ook binnen eenzelfde ras zijn er verschillen.

Heeft een loopse hond luiers nodig?

Veel vrouwtjeshonden zijn erg schoon en likken zichzelf regelmatig proper, waardoor je weinig of geen vlekken zal tegenkomen. Toch last van druppeltjes op je vloer of zetel? Dan kan een loopheidsbroekje  deze opvangen.

Kan loopsheid diarree veroorzaken?

Hormonale veranderingen tijdens de loopsheid hebben geen effect op de darmwerking en kunnen dus niet rechtstreeks diarree veroorzaken. Wel brengt loopsheid altijd extra stress met zich mee, zeker bij jonge honden die voor de eerste keer loops zijn. Die stress kan leiden tot een lagere weerstand en zo kan er diarree kan ontstaan.

Als de diarree langer dan 2 dagen aanhoudt kan de dierenarts je een diarreeremmer voorschrijven. Als deze het probleem niet verhelpt is er een andere oorzaak. Een stoelgangonderzoek zal dan meer helderheid brengen.

Kan ik voorkomen dat mijn hond loops wordt?

Er zijn verschillende manieren om loopsheid te vermijden. Als je niet met je hond wil fokken, is het een goed idee om haar te laten steriliseren. Buiten het voorkomen van loopsheid heeft sterilisatie ook andere medische voordelen:

  • voorkomt ongewenste zwangerschap
  • voorkomt baarmoederontsteking
  • vermindert de kans op melkkliertumoren
  • vermindert de kans op suikerziekte

Mag ik mijn loopse hond laten steriliseren?

Tijdens de loopsheid stroomt het bloed in de voortplantingsorganen van je hond sneller dan anders. We raden je af om je hond tijdens deze periode te laten steriliseren, want als er bij de operatie een bloeding zou optreden, zal je hond meer bloed verliezen dan anders. Als er geen dringende medische reden is, wacht je beter tot 3 maanden na de loopsheid om je hond te laten steriliseren.

Dierenarts Joy beantwoordt gratis al je vragen over voeding

Heb je nog een vraag?

Vraag gratis raad aan onze
honden- en kattenexpert van Just Russel.

Stel je vraag