Welke soorten hondenvachten bestaan er?
Heb je nog geen harige viervoeter in huis rondlopen, maar wil je wel graag zo’n maatje voor het leven? Lees hieronder welke vachtsoort je het beste kiest in jouw situatie! Ben je gewoon benieuwd naar de vachtsoort van jouw hond, of vraag je je weleens af welke soorten hondenvachten er bestaan? Dan is dit artikel ook voor jou handig!
Waarom de vachtsoort van je hond kennen?
De exacte vachtsoort van je hond kennen lijkt misschien banaal, maar is het zeker niet. Als je je hond verzorging op maat wil bieden, is het belangrijk om de vachtsoort te kennen. Per vachtsoort worden bijvoorbeeld verschillende hondenkammen aangeraden. Iedere vachtsoort heeft namelijk zijn eigenheden en eigenaardigheden. Het is dus belangrijk om te weten welke soorten vachten er allemaal bestaan.
10 verschillende soorten vachten
1. Korte vacht
Heb je weinig tijd om aan de verzorging van je huisdier te besteden? Dan zijn kortharige rassen misschien wel iets voor jou. Hun vacht moet zelden geborsteld worden, en is snel droog. Natuurlijk genieten deze honden ook wel van een borstelmassage om de zoveel tijd!
Voorbeelden van kortharige rassen zijn de Engelse/Franse Buldog, de Mopshond, de Rottweiler en de Teckel.
2. Halflange vacht
Best of both worlds: een halflange vacht biedt voldoende bescherming, maar moet niet zo frequent geborsteld worden. Honden met een vacht van ongeveer 2,5 cm lang rekenen we tot de halflange vacht. Halflange vachten hebben niet echt de neiging om te gaan klitten, waardoor wekelijks kammen volstaat.
De akita, bordercollie, sint-bernard en Siberische husky mogen zich bijvoorbeeld trotse eigenaar noemen van een halflange vacht.
3. Lange vacht
Honden met een lange vacht zien er vaak heel koninklijk uit, met hun sierlijke lokken in de wind. Deze koninklijke dieren vragen wel een heleboel verzorging. Zeker als jouw koning een grote hond is, die veel buiten speelt. Een hond met een lange vacht moet je dagelijks borstelen om te voorkomen dat het haar begint te klitten. Zo houd je ook de huid gezond.
Daarnaast zijn ze ook gevoelig voor oververhitting in de zomer. Een gezonde vacht zal helpen om de lichaamstemperatuur van uw hond onder controle te houden. Verzorging op maat is dus echt wel van belang.
Voorbeelden van honden met een lange vacht: de Old English Sheepdog, de Afghaanse Windhond, of een Bearded Collie.
4. Dubbele vacht
Honden met een dubbele vacht combineren een korte, maar dikke ondervacht met lange haren die voorkomen dat hun huid nat wordt. Een soort regenjas voor honden! Hun dubbele vacht houdt hen warm in de winter, en koel in de zomer.
Dubbele vachten blijven lang nat, waardoor ze wel wat aandacht vereisen. In de rui kan het ook zijn dat de vacht geplukt moet worden, zodat ze niet oververhit raken.
De Corgi, de Labrador, en de Newfoundlander pronken graag met hun dubbele vacht!
5. Viltvacht
De honden met een viltvacht doen je misschien denken aan een echte rebel. Hun haar is in dreadlocks verdeeld, waardoor je onbewust misschien het beeld van een (wel heel schattige) dweil voor ogen krijgt. Hun vacht pikt vuil op van de grond, waardoor ze ook veel onderhoud vragen. Hun mooie dreadlocks zouden anders tot één grote dreadlock kunnen samenklitten.
Een Komondor en een Puli zijn voorbeelden van honden met een viltvacht.
6. Kroeshaar
Honden met kroeshaar mogen zich de Fellaini’s onder de honden noemen. Zij hebben namelijk dik, krullend haar. Hun vacht zal snel beginnen klitten en kan ook vrij droog zijn. Om een dergelijke vacht onder controle te houden is een maandelijkse knipbeurt niet overdreven. De verzorging van honden met een krullende vacht verschilt sterk van ras tot ras. We raden daarom zeker een bezoekje aan de dierenarts of een trimsalon aan.
De Curly Coated Retriever en de Bichon Frisé zijn de trotse dragers van kroeshaar.
7. Draadharige vacht
Op zoek naar een nieuwe schuurspons? Dan is een hond met een draadharige vacht misschien wel iets voor jou!
Honden met een draadharige vacht zijn ruw en hun haar kan je omschrijven als ‘borstelig’. Ze hebben geen of nauwelijks last van haaruitval. Ben je allergisch maar wil je wel de hartverwarmende liefde van een hond voelen? Dan is dit type hond misschien wel iets voor jou. Ze mogen dan wel geen haren verliezen, de verzorging mag je niet onderschatten. Losstekende haren moeten geplukt worden, zodat nieuwe en gezonde haren de kans krijgen om te groeien.
Voel je wel iets voor zo’n mooie, lieve, harige schuurspons? Dan is de Ierse Terriër, de Schotse Terriër of de Griffon Korthals misschien wel iets voor jou!
8. Zijdevacht
Lang, golvend en zacht… De drie kernwoorden voor een hond met een zijdeachtige vacht. Ook hier is wel wat verzorging vereist, omdat het haar snel kan klitten. Ze moeten dus ook dagelijks geborsteld worden.
Denk je eraan om een Cockerspaniël, een Yorkshire Terriër of een Ierse Setter in huis te halen? Houd rekening met hun nood aan verzorging!
9. Hypoallergene vacht
Ben je allergisch voor honden en geen liefhebber van schuursponsen, maar wil je toch graag een hond in huis nemen? Bekijk dan zeker eens honden met een hypoallergene vacht. Een hond met een hypoallergene vacht verliest zeer weinig haar. Haren die toch uitvallen, blijven door de compactheid van de vacht meestal gewoon in de vacht zelf hangen. Daarom is de juiste verzorging wel van belang. 2 à 3 keer per week borstelen is geen overbodige luxe.
De Lakelandterriër, de Barbet en de Shih Tzu tonen je graag hun hypoallergene vacht!
10. Haarloze honden
Er bestaat ook zoiets als een volledig kale hond. Vergis je echter niet, dit soort honden heeft nog steeds huidverzorging nodig. Hun huid is niet bestand tegen de zon, dus smeren maar! Om hun huid gezond te houden, moeten haarloze honden ook maandelijks gewassen worden om hun huid gezond te houden.
Een Mexicaanse Naakthond of een Chinese Gekuifde Naakthond zijn voorbeelden van haarloze honden.