De invloed van hondenvoeding op de gezondheid

Odile Geirnaert
08 juli 2024
5 min. leestijd

Als baasje wil je enkel het beste voor je viervoeter en dat begint met een gezonde en evenwichtige voeding. Het vinden van een gezonde hondenvoeding is helaas niet altijd vanzelfsprekend. Daarom leert deze blog je wat gezond hondenvoer precies is en waarom goede brokjes belangrijk zijn voor de gezondheid van je viervoeter. Lees dus snel verder!

Bouwstenen van een goede hondenvoeding

Een gezonde hondenvoeding moet voldoen aan de noden van je hond. Daarom kies je best voor een brok die de drie belangrijkste ingrediënten bevat: eiwitten, vetten en koolhydraten. 

Eiwitten

Proteïnen of eiwitten zijn de bouwstenen van verschillende weefsels. Zo zijn ze belangrijk voor de spiervorming en versterken ze het immuunsysteem van je hond. Een gezonde voeding bevat minstens 25% eiwit. Die vindt je viervoeter in dierlijke en plantaardige producten zoals kip, eend, groene erwten,…

Vetten

Een goede hondenvoeding geeft je hond energie. Dat is te danken aan de vetten in de brokjes. Bovendien leveren vetten essentiële vetzuren zoals omega 3 en 6. Die zorgen ervoor dat je hond makkelijk (vetoplosbare) vitamines kan opnemen. Vetzuren zijn dus cruciaal voor een gezonde hond en zorgen daarnaast ook voor een glanzende vacht. Een gezonde hondenvoeding bevat doorgaans minimaal 15% vet. 

Koolhydraten

Koolhydraten worden omgezet in glucose, wat zorgt voor een vlotte stofwisseling. Ook zitten er vezels in koolhydraten die bijdragen aan een gezonde darmflora. Hoeveel koolhydraten je hond nodig heeft hangt af van hoe actief hij is. Over het algemeen is het aangeraden dat een hondenbrok niet meer dan 40% koolhydraten bevat. 

Waarom is goede hondenvoeding belangrijk voor de gezondheid?

Of een hondenvoeding al dan niet gezond is, hangt af van diverse factoren zoals de leeftijd, het ras en het gewicht van je trouwe vriend. Die factoren hou je dus best in het achterhoofd tijdens het kiezen van een hondenvoeding. 

Leeftijd

Oudere honden hebben andere noden dan puppy’s. Zo bevat gezonde voeding voor oudere honden glucosamine en chondroïtine om ouderdomskwaaltjes zoals artrose tegen te gaan. Een puppy daarentegen moet nog veel groeien. Om die groei goed te ondersteunen hebben deze kleine vriendjes nood aan speciale puppyvoeding

Ras

Je kiest ook best voor een hondenvoeding die past bij het ras van je hond. Een Deense dog heeft namelijk andere voedingsbehoeften dan kleinere soortgenoten. Dat komt doordat grotere honden een pak zwaarder zijn en dus meer mineralen nodig hebben om hun gewrichten goed te ondersteunen. 

Gewicht en conditie 

Als je viervoeter last heeft van overgewicht, is het belangrijk dat zijn hondenvoeding daarop is afgestemd om verdere kwaaltjes te vermijden. In dat geval kies je best voor een dieetvoeding met een lager aantal calorieën. 

Welke voeding geef ik nu het best aan mijn hond? 

Om te zien welk hondenvoer het best rekening houdt met de gezondheid en noden van je viervoeter, maakten we een vergelijking tussen verschillende merken.

Merk  Leeftijd  Hondenras
Just Russel Puppy, adult en senior Alle hondenrassen
Smølke Adult Maxi  Adult  Grote hondenrassen
Acana Puppy Small Breed Puppy  Kleine hondenrassen
Pro Plan Medium & Large Adult 7+ Senior  Middelgrote & grote hondenrassen
Orijen Adult Original Dog  Adult  Middelgrote hondenrassen 

Je trouwe viervoeter is er een uit de duizend en zijn hondenbrokjes horen dat ook te zijn. Daarom biedt Just Russel gezonde hondenvoeding op maat aan, die rekening houdt met de unieke noden van je hond. Bovendien is de voeding zorgvuldig samengesteld door dierenartsen met kwaliteitsvolle en natuurlijke ingrediënten. Een gezonde en zorgeloze maaltijd dus!

Dierenarts Joy beantwoordt gratis al je vragen over voeding

Heb je nog een vraag?

Vraag gratis raad aan onze
honden- en kattenexpert van Just Russel.

Stel je vraag