Wat is het beste dieetvoer voor honden met overgewicht?

Odile Geirnaert
10 oktober 2023
5 min. leestijd

Een hond met overgewicht, iets wat veel vaker voorkomt dan je denkt. Het is belangrijk om je hond dan ook aangepaste voeding te geven, maar hoe begin je daaraan en wat is dieetvoeding precies? Dat gaan we in deze blog samen bekijken.

Wat is dieetvoer voor een hond?

Dieetvoer voor honden is simpelweg voeding die aangepast is aan je viervoeter zijn gezondheidsklachten. Dit kan zijn wanneer je hond overgewicht heeft of allergieën.

Welke voeding geef je aan een hond met overgewicht?

Een hond met overgewicht moet natuurlijk vermageren. Net zoals bij de mens kan dit enkel door een calorietekort. Daarom moet je hond aangepaste voeding krijgen waar dus minder calorieën in zitten dan normale voeding. Daar komt ook nog het feit bij dat de honden meer mogen eten van deze voeding waardoor ze sneller verzadigd zullen zijn. Minder calorieën en sneller verzadigd, win win! 

Just Russel heeft een eigen dieetvoer voor honden, deze kan je op maat laten maken zodat deze volledig voldoet aan de noden van je viervoeter. 

Extra tips bij gewichtsverlies voor honden

Uiteraard zal aangepaste voeding alleen geen wonderen doen. Pas op, het zal zeker iets doen, maar je viervoeter zal waarschijnlijk niet aan het gewenste tempo zijn extra kilo’s kwijt geraken. Daarom zijn er een aantal tips die we verder gaan bespreken

Beweging

Het zal waarschijnlijk geen verrassing zijn, maar bewegen is essentieel voor gewichtsverlies bij honden. Merk je dat je hond niet graag wandelt? Probeer dan eens een andere route, deze hoeft niet per se langer te zijn dan die die je normaal doet. Maar op deze manier komt je hond eens in een nieuwe omgeving waardoor dit een stimulans kan zijn voor hem om weer graag te wandelen.

Gezonde hondensnacks

Snacks, iets waar je hond waarschijnlijk dagelijks naar uitkijkt. Denk maar aan een “slaapwel” of een “je bent flink geweest” snackje. We zijn er allemaal schuldig aan, want we willen onze viervoeter toch wel belonen zeker? Vaak zijn deze snacks niet geweldig gezond, daarom is het belangrijk om op zoek te gaan naar gezonde alternatieven. Te veel snacks geven is uiteraard ook niet goed, daarom is het belangrijk om hier een goede balans in te vinden.

Bij Just Russel kan je gezonde hondensnacks kopen. Of je hond nu graag zalm eet of kip, zijn goesting zal je hier zeker vinden.

Weeg de porties af

Wat uiteraard ook belangrijk is om de porties af te wegen. Je zou ervan versteld staan van het afgetekende beeld dat we soms krijgen van de porties. Vaak denken we “oh dat is goed zo”, maar dat is vaak niet het geval, de kans is 9 op 10 dat je je hond eigenlijk veel te veel eten geeft. Daardoor zal hij dus ook bijkomen, want hij krijgt te veel calorieën binnen. Porties afwegen is dus dé truc om dit te voorkomen.

Welk dieetvoer geef ik nu het best aan mijn hond?

Het juiste dieetvoer vinden voor je hond is belangrijk, zeker als je dit wil linken aan zijn gezondheid. Daarom lijsten we hier even op welke 5 dieetvoedingen het beste zijn. 

  • Just Russel: zoals voordien al gezegd kan je hier voeding laten maken op maat. Je zal een test moeten invullen en aan de hand daarvan zal er voeding worden ontwikkeld voor je viervoeter. Ideaal voor deze situatie dus!
  • Royal Canin – Satiety: deze voeding is speciaal ontwikkeld voor honden met overgewicht. Door het hoge vezelgehalte zal je hond sneller verzadigd zijn. Daarnaast zit dit voedsel ook vol vitamines en mineralen. 
  • Renske – super premium zalm: deze voeding is graanvrij en bevat verse zalm. Je kan zakken verkrijgen van 2 kilo en 12 kilo 
  • Cavom – Compleet Light: deze voeding bestaat grotendeels uit ontsloten, licht verteerbare granen. Daarnaast heeft het een hoge kwaliteit dierlijke en plantaardige eiwitten.
  • Prins – Procare Light: met deze voeding zit je ook goed als je hond last heeft van suikerziekte, hyperlipidemoe of galstase. Hier moet je wel opletten dat je het gebruik bij pups en drachtige of zogende teven vermijdt.

Dierenarts Joy beantwoordt gratis al je vragen over voeding

Heb je nog een vraag?

Vraag gratis raad aan onze
honden- en kattenexpert van Just Russel.

Stel je vraag