Hoe kan ik overstappen op een nieuw type hondenvoer voor een grote hond?

Odile Geirnaert
05 april 2024
5 min. leestijd

Bij grote honden is het soms nodig om over te schakelen naar een nieuw type hondenvoer. Het is voor hen zeer belangrijk om het juiste hondenvoer te krijgen met voldoende voedingsstoffen erin. Het overstappen naar een nieuw type hondenvoer kan een uitdaging vormen, en kan voor wat problemen zorgen. In deze blog ontdek je de beste aanpak voor een vlotte overgang van hondenvoer!

Waarom overstappen naar een nieuw type hondenvoer?

Voor je grote hond is het essentieel om het beste hondenvoer te krijgen. Sommige grote honden hebben problemen met hun vacht of gewicht, en deze kunnen opgelost worden door goed hondenvoer te geven die de juiste voedingsstoffen bevat.

Problemen bij grote honden

Grote honden hebben vaak last van spijsverteringsklachten, gewrichtsproblemen en energiegebrek. Ze hebben een grotere aanleg voor overgewicht. Wanneer je viervoeter hier last van heeft, kan je kiezen om over te schakelen naar dieetvoeding. Als je wil overstappen naar een ander type hondenvoer, is het belangrijk om rekening te houden met de leeftijd, gewrichten, conditie, en energie van je hond. Wil je hier meer over weten? Lees er alles over in onze blog over wat de beste hondenvoeding is voor grotere rassen.

Voedingsstoffen

Grote hondenrassen hebben andere voedingsstoffen nodig dan kleine hondenrassen. Grotere honden hebben meer spiermassa en daarom is het belangrijk dat het hondenvoer een hoog aantal eiwitten bevat. Grote honden hebben een tragere stofwisseling: te veel vet in hun brokken kan leiden tot overgewicht. Hondenvoeding moet voldoen aan de unieke noden van je grote hond.

Hoe lang moet mijn hond wennen aan nieuw voer?

Overstappen naar ander hondenvoer is een geleidelijk proces dat stap voor stap moet gebeuren. Je hond moet fysiek wennen aan nieuwe voeding, maar ook mentaal. Zo kan het zijn dat je hond zenuwachtig wordt door veranderingen. Voor de langzame overstap zijn 7 dagen nodig, met onderstaand stappenplan kan je de overschakeling langzaam uitvoeren. Kom meer te weten in onze blog over hoe je de overschakeling op nieuwe voeding het best aanpakt.

schema overschakelen van hondenvoeding

Wat zijn mogelijke reacties op het geven van nieuw hondenvoer?

Wanneer je overstapt naar nieuwe voeding, is het belangrijk om verschillende dingen goed in de gaten te houden. Sommige honden ondervinden geen problemen bij het overschakelen, terwijl anderen wel veel negatieve gevolgen ondervinden. Mogelijke gevolgen van een te snelle omschakeling zijn:

  • Braken
  • Jeuk
  • Diarree
  • Voeding weigeren
  • Huiduitslag

Het is belangrijk om dan de portie te verkleinen, en terug meer van het oude voer te geven. Kijk hoe de symptomen evolueren, en pas daarna de samenstelling van het voer weer aan.

Kan mijn hond ziek worden van nieuw voer?

Bovenstaande symptomen zijn belangrijk om in de gaten te houden. Wanneer de klachten aanhouden, of als ze terugkomen wanneer je de hoeveelheid nieuwe voeding opschaalt, kan het nodig zijn om over te schakelen naar een ander type hondenvoer. Als je viervoeter de voeding van Just Russel krijgt, dan kan je bij onze dierenartsen terecht voor voedingsadvies op maat.

Beste hondenvoeding voor grotere rassen

Veel merken bieden hondenvoer voor grote rassen aan. Wanneer verschillende merken, die hondenvoeding aanbieden voor grote rassen, vergeleken worden komt Just Russel er als beste uit. Just Russel maakt hondenvoeding op maat van de noden van jouw hond. Voor het hondenvoer wordt er gebruik gemaakt van hoogwaardige ingrediënten. Door het invullen van een vragenlijst over je hond, wordt er berekend welke voedingsstoffen en portie jouw hond nodig heeft.

Dierenarts Joy beantwoordt gratis al je vragen over voeding

Heb je nog een vraag?

Vraag gratis raad aan onze
honden- en kattenexpert van Just Russel.

Stel je vraag