Nut en gevaren van supplementen voor honden

baasje geeft zijn hond een koekje|hond ligt in zetel met een doos voedingssuplementen|doos met voedingssuplementen|hond met pot voedingssuplementen op zijn kop|hond met doos multivitamine op zijn kop|
Odile Geirnaert
30 december 2020
3 min. leestijd

Wil jij je hond een extra gezondheidsboost geven, maar vraag je je af of voedingssupplementen voor honden wel veilig zijn? Prima dat je erop let wat je hond binnenkrijgt! In deze blog leer je welke supplementen voor honden er bestaan, of ze nuttig zijn en of wat de gevaren zijn. Scrol dus snel verder!

Wat zijn voedingssupplementen voor honden?

Voedingssupplementen voor je hond zijn een aanvulling op zijn normale voeding. Ze kunnen geconcentreerd zijn in verschillende vormen, zo heb je supplementen in poeder, capsules, tabletten, oliën of koekjes. Meestal worden ze gebruikt om je hond extra vitaminen, mineralen en voedingsstoffen toe te dienen. Sommige honden hebben last van verschillende gezondheidsklachten en die kan men soms voorkomen of bijsturen door een supplement te gebruiken.

Wat is het nut van voedingssupplementen voor honden?

Je kan voedingssupplementen inzetten om gezondheidsklachten bij je hond te voorkomen of te ondersteunen. Het nemen van bepaalde supplementen kan bijvoorbeeld helpen om de gewrichten steviger en soepeler te maken, en zo voorkom je breuken, pijn of artrose bij je hond.

Wanneer geef je best supplementen aan je hond?

Wanneer je hond al klachten heeft, is het mogelijk om die te gaan ondersteunen door middel van supplementen naast een eventuele medicamenteuze therapie. Supplementen nemen is dus zeker niet gevaarlijk, maar de kans dat het klachten volledig wegneemt, is klein. Als je hond klachten heeft, is het dan ook verstandiger om eerst je dierenarts te contacteren. Die kan de juiste diagnose stellen en de gepaste medicijnen voorschrijven.

Het aanbod aan voedingssupplementen voor je hond is zeer breed, en er zijn verscheidene klachten die door het nemen van de voedingssupplementen voorkomen of bijgestuurd kunnen worden. De meest voorkomende klachten zijn:

 • Gewrichtsklachten (meestal bij iets oudere honden)
 • Huid- en vachtproblemen
 • Angst en stress
 • Gebitsklachten
 • Hart-, nier- en leverproblemen
 • Maag- en darmklachten
 • Verminderde dagelijkse vitaliteit
Zalmolie is een uitstekend voedingssupplement voor de huid en vacht van honden én erg smakelijk.

Waar moet je rekening mee houden?

Eerst en vooral is de keuze van het juiste supplement zeer belangrijk. Hier moet je nagaan of het product over de juiste kwaliteitsnormen beschikt. De meeste supplementen die verkocht worden door erkende webshops zullen daar zeker over beschikken. Toch is het altijd handig en aangeraden om even je dierenarts te contacteren en hen om raad te vragen.

Je dierenarts contacteren is niet alleen handig om te weten of een product over de juiste kwaliteitsnormen beschikt maar ook om te informeren of je hond juist dit supplement nodig heeft. Voedingssupplementen kunnen sommige allergieën van je hond prikkelen, dus even extra informatie vragen, is zeker aan te raden.

Supplementen dienen om klachten te verzachten, niet te genezen

Verder is het belangrijk dat je weet dat niet alles op de verpakking correct is. Vaak vertellen producenten dat hun supplement de klachten van je hond zal doen genezen. Zoals eerder vermeld dient een supplement niet om klachten te genezen maar om die klachten bij te sturen en te voorkomen. Let hier dus goed mee op.

De dosering

Als laatste is er de cruciale dosering. Lees altijd eerst de bijsluiter van een supplement voor je het aan je hond geeft. Hierin staat de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid en mogelijke bijwerkingen van het voedingssupplement vermeld. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid wordt vaak bepaald door het gewicht van je hond. Een lichtere hond zal dus minder supplement krijgen dan een iets zwaardere. Dat is net zoals bij mensen en het is dus zeer belangrijk dat je je hieraan houdt. In de bijsluiter vallen ook de bijwerkingen te lezen, ook dat is belangrijke informatie: zo kom je nooit voor verrassingen te staan.

Tips:

 1. Supplementen zijn niet noodzakelijk, maar kunnen in vele gevallen een positief effect hebben op de algemene gezondheid van je hond.
 2. Weet dat er een verschil is tussen genezen en voorkomen/bijsturen.
 3. Contacteer je dierenarts wanneer je niet zeker bent over het supplement en de ingrediënten.
 4. Lees altijd de bijsluiter om informatie over de dosering en bijwerkingen te krijgen.
 5. Blijf zeker de gewone hondenvoeding geven.

Naast supplementen voor honden kan je ook gezonde vitamines halen uit Natuurlijke en Verse Hondensnacks.

Dierenarts Joy beantwoordt gratis al je vragen over voeding

Heb je nog een vraag?

Vraag gratis raad aan onze
honden- en kattenexpert van Just Russel.

Stel je vraag