Hoeveel eiwitten en vetten hebben grotere honden nodig?

Odile Geirnaert
04 februari 2024
5 min. leestijd

Heb jij een grote knuffelbeer rondlopen in huis? Dan zal je waarschijnlijk wel weten dat de voedingsbehoeften van je grote viervoeter verschillen van die van zijn kleinere tegenhangers. Maar waar moet je precies op letten bij de voeding van je grote hond? En hoe weet je of de voeding die je in huis haalt voldoet aan de noden van je viervoeter? In deze blog geven we enkele tips. Scrol dus zeker verder!

Wat is het juiste aantal eiwitten en vetten in hondenvoeding voor grote hondenrassen?

Een goede voeding voor grotere honden bevat het juiste aantal eiwitten en vetten. Als je wilt weten hoeveel eiwit en vet je lieve reus binnenkrijgt, vermenigvuldig je de hoeveelheid voeding met het percentage eiwit en vet dat op de voedingsverpakking staat. Zo krijgt je grote viervoeter bijvoorbeeld 30 gram eiwit binnen wanneer je hem 300 gram brokjes geeft en het percentage eiwit 10% is. Over het algemeen heeft een volwassen hond van 15 kilo minstens 25 gram eiwit, en 14 gram vet nodig per dag.

Waarom heeft een grote hond een aangepast percentage eiwitten en vetten nodig?

In vergelijking met kleinere rassen, hebben grote honden meer spiermassa. Om die spieren gezond te houden, is een hoger aantal eiwitten belangrijk in de voeding van je grote viervoeter. Wanneer je hond te weinig eiwitten binnenkrijgt, kan hij last krijgen van spijsverteringsproblemen. Grote honden hebben doorgaans ook een tragere stofwisseling. Te veel vetten in hun brokjes kunnen dus leiden tot overgewicht en artrose.

Waarop moet ik nog letten bij voeding voor mijn grote hond?

Naast een juiste hoeveelheid eiwit en vet, bepalen andere factoren zoals de leeftijd, het energielevel, het gewicht, en de algemene gezondheid van je viervoeter ook of een voeding geschikt is voor je grote hond.

Leeftijd 

De voedingsbehoeften van grote honden verschillen per leeftijd. Bij puppy’s van een groot ras bevat de voeding best niet te veel calcium. Dat kan er namelijk voor zorgen dat je hond te snel groeit en op latere leeftijd last krijgt van zijn gewrichten.

Energielevel 

Heel actieve honden verbruiken meer energie dan een schoothond. Dat betekent dat een Husky meer calorieën moet eten in vergelijking met rustigere soortgenoten. In dit geval ben jij degene die je hond het beste kent.

Gewicht 

Obesitas is een veel voorkomend probleem bij grotere hondenrassen. Meestal is dit makkelijk op te lossen door je hond wat minder calorieën te geven. Als het probleem blijft aanhouden, kun je best overschakelen op dieetvoer voor je hond. 

Gezondheid     

Als je merkt dat jouw grote hond een gevoelige eter is of bepaalde allergieën heeft, dan kies je best een aangepaste voeding. In het geval dat je hond ziek is, kan je dierenarts een geschikt dieet aanbevelen. 

Wat is nu het beste voer voor mijn grote hond?

Om zeker te zijn dat de voeding die je aan je grote viervoeter geeft voldoet aan zijn noden, vergelijken we in onderstaande tabel enkele merken hondenvoeding. 

Merk Voordelen  Prijs per kg 
Just Russel
 • Volgt de noden van je hond 
 • Samengesteld door dierenartsen 
 • Natuurlijke ingrediënten 
 • Prijs-kwaliteit 
Op maat 
Smølke Adult Maxi 
 • Natuurlijke ingrediënten
 • Duurzame eiwitten
€ 4,83/kg
Acana Adult Large Breed
 • Bevordert een gezond gewicht
 • Verse ingrediënten 
€ 5,24/kg
Hill’s Science Plan Adult Large Breed 
 • Ondersteunt de gewrichten 
 • Meerdere smaken
€3,68/kg 
Pro Plan Large Robust Adult 
 • Draagt bij tot een glanzende vacht 
 • Ondersteunt een gezond gebit
€ 4,32/kg

 

Omdat hondenvoeding moet voldoen aan de unieke noden van je grote hond, biedt Just Russel hondenvoer op maat aan. Deze voeding is goedgekeurd door dierenartsen en evolueert mee met je grote knuffelbeer.

Heeft je hond last van allergieën? Dan kan je eens een kijkje nemen naar ons hypoallergeen voer. Deze voeding is licht verteerbaar en bevat geen ingrediënten waar je grote viervoeter allergisch voor is. Zo is etenstijd zowel voor jou als voor je viervoeter een moment om naar uit te kijken.

Dierenarts Joy beantwoordt gratis al je vragen over voeding

Heb je nog een vraag?

Vraag gratis raad aan onze
honden- en kattenexpert van Just Russel.

Stel je vraag