6 tips om je hond of kat milieuvriendelijker te maken

Odile Geirnaert
05 september 2024
5 min. leestijd

Bij Just Russel begrijpen we als geen ander hoe belangrijk jouw huisdier voor je is. Ze zijn een bron van vreugde, knuffels en soms een beetje kattenkwaad. Maar wist je dat onze harige vrienden ook een impact hebben op het klimaat? Gelukkig zijn er enkele eenvoudige manieren om je harige vriend zijn pootafdruk te verlagen. Lees verder en ontdek hoe jij en je huisdier samen kunnen bijdragen aan een duurzamere wereld!

Hoe verklein ik de ecologische pootafdruk van mijn huisdier?

Met onderstaande tips kan jij ervoor zorgen dat de ecologische pootafdruk van jouw harige vriend afneemt. Van voeding aanpassen, tot ecologische poepzakjes. Iedere kleine aanpassing kan al een groot verschil maken en is een stap dichter voor een beter klimaat.

1. Pas de voeding aan

Wist je dat de voeding dat je kiest voor je hond of kat een groot verschil kan maken voor het milieu? Zo zijn duurzame ingrediënten zoals insectenproteïnen en biologisch vlees heel goed voor de planeet. Daarbovenop zijn ze ook nog eens heel goed voor de gezondheid van je huisdier. En zeg nou zelf, een blije hond of kat die ook nog eens bijdraagt aan een beter milieu – wie wil dat nu niet?

2. Vermijd voedselverspilling

Als er iets is dat we willen vermijden, is het voedselverspilling. Katten zijn bekend om hun kieskeurige eetgedrag, maar ook honden kunnen soms wat kieskeurig zijn en hun eten eens laten liggen. Probeer daarom de porties goed af te stemmen op hun eetlust. Zo voorkom je verspilling en blijft de eetbak mooi leeg. Bij Just Russel kun je een voedingsplan op maat aanvragen. Aan de hand van een korte vragenlijst leren we jouw huisdier beter kennen en berekenen we de dagelijkse portie. Hiermee is het buikje van jouw harige vriend altijd perfect gevuld en heeft hij ook nooit meer honger!

3. Plastic vs. biologisch afbreekbare poepzakjes

We houden van onze huisdieren, maar het opruimen van hun poep is niet bepaald het leukste klusje. Toch kun je zelfs hier een verschil maken! Gebruik daarom telkens biologisch afbreekbare poepzakjes in plaats van plastic varianten. Zo dragen jij en je hond ook jullie steentje bij aan de planeet.

4. Kies voor duurzame speeltjes

Niet alleen mensen kunnen hun ecologische voetafdruk verkleinen, maar ook onze huisdieren kunnen dat! Door te kiezen voor speelgoed, manden en accessoires van duurzame materialen, zoals bamboe of gerecycleerd plastic, help je de ecologische pootafdruk van je huisdier te verminderen. Je hond of kat zal net zo blij zijn met een duurzaam speeltje als met een gewoon speeltje. Misschien zelfs wel blijer!

5. Ga te voet naar de dierenarts

Moet je met je huisdier naar de dierenarts? Probeer dan eens om te voet of met de fiets te gaan als dat mogelijk is. Win-win, toch? Minder uitstoot en zo hebben jullie beiden wat beweging. Bovendien hebben jullie zo ook nog wat extra quality time samen!

6. Steun lokale initiatieven

Bij het kopen van voer, accessoires of speelgoed, kies dan voor lokale merken die duurzaamheid op de eerste plaats zetten. Dit beperkt niet alleen de CO2-uitstoot door transport, maar ondersteunt ook nog eens de lokale economie. Je weet wat ze zeggen: think global, act local.

Ook wanneer je eraan denkt om een nieuw huisdier te adopteren, kijk je best eerst in een asiel. Daar zitten een heleboel honden en katten die nog een thuis zoeken.

Elk klein beetje helpt

Bij Just Russel vinden we dat duurzaamheid niet ingewikkeld hoeft te zijn, zeker niet als het gaat om onze huisdieren. Met een paar kleine aanpassingen kun je samen met je hond of kat een positieve impact maken op het klimaat. Dus waar wacht je nog op? Ga aan de slag en maak het leven van je huisdier én de planeet een stukje mooier.

Samen maken we de wereld een beetje groener, één pootafdruk tegelijk. Happy wagging, happy purring, en vooral: happy planet! 🌍🐾

Dierenarts Joy beantwoordt gratis al je vragen over voeding

Heb je nog een vraag?

Vraag gratis raad aan onze
honden- en kattenexpert van Just Russel.

Stel je vraag