Top 10 bijzondere hondenrassen met een witte vacht

Odile Geirnaert
16 mei 2023
6 min. leestijd

Droom jij van een witte hond? En vind je het niet erg dat die af en toe minder wit zal zien? Goed nieuws, want witte honden vind je in alle soorten en maten. Begin je zoektocht bij onze top 10 hondenrassen met een witte vacht. Zit jouw favoriet ertussen?

Deze 10 hondenrassen hebben een witte vacht

1. Maltezer

De zwarte kraaloogjes van dit populaire gezelschapshondje komen mooi tot uiting in zijn witte, zijdezachte haren. Wil je geen klitten? Kam de lange vacht van je Buddy dan dagelijks door. Dat gaat makkelijker als je om de vier maanden bij de hondentrimmer langsgaat voor een knipbeurt. Wil je de vacht van binnenuit verzorgen? Lees dan over de beste hondenvoeding voor maltezers.

2. Bichon frisé

De voordelen van een Bichon frisé met weelderige krullenbol? Hij verhaart niet! De losse haren kam je gewoon mee uit tijdens de wekelijkse kambeurt. Minder kammen, méér knuffelen? Dan laat je je Buddy om de vier maanden kortknippen.

3. Poedel

De vrolijke, trouwe poedel zie je in verschillende vachtkleuren, waaronder wit. Deze krullenbol verliest geen haar, wat hem populair maakt bij baasjes met een hondenallergie. Voor een zachte vacht in topconditie, moet je hem dagelijks borstelen. Om de twee maanden breng je hem naar de hondentrimmer om zijn krullen te temmen. 

4. Keeshond

De keeshond is een fijne gezinshond met een waaks karakter. Je vindt deze pluizenbol in wit, maar ook in zwart-, grijs- en bruintinten. Ondanks zijn weelderige haardos, hoef je je Buddy in de zomer niet te scheren. Zijn dikke, dubbellaagse vacht werkt immers ook als isolatie tegen de warmte.

5. Bulterriër

De bulterriër is vaak helemaal wit met een gekleurd detail, zoals een zwart oor of een bruine vlek op zijn snoet. Deze hond werd ooit gefokt als vechthond, maar is eigenlijk van nature kalm en zacht van aard. Zijn korte vacht onderhoud je simpelweg met een rubberen borstel, als het nodig is of gewoon om hem te verwennen.

6. Samojeed

Deze witte poolhond is in Noord-Europa gekend als sledehond en hoeder van rendieren. Dankzij hun vriendelijke karakter zijn het ook fijne gezinshonden. Zijn dikke vacht moet regelmatig gekamd worden. Behalve in de rui, want dan kan je zijn vacht beter wassen en alle losse haren wegblazen met de droger.

7. Zwitserse witte herder

De Zwitserse witte herder is best een populaire witte hond in België en Nederland. Daar heeft zijn sociale, vriendelijke en veelzijdige karakter alles mee te maken. De vacht van je witte herder hou je in vorm met een wekelijkse borstelbeurt. Terug thuis na een wandeling door weer, wind en modderplassen? Even drogen en het zand valt er zo uit.

8. Argentijnse dog

De Argentijnse dog is een grote hond die in Argentinië gefokt werd als jachthond voor everzwijnen en poema’s. Ondanks zijn dominante karakter is het ook een leuke gezinshond. De korte vacht van deze grote vriendelijke reus vraagt gelukkig niet veel verzorging. Met een rubberen borstel verwijder je zo de losse haren.

9. Pyrenese berghond

Deze grote berghond uit de Franse Pyreneeën is een waak- en verdedigingshond die schapenkuddes moet beschermen tegen andere honden en wilde dieren zoals vossen, lynxen en wolven. Zijn dubbellaagse vacht beschermt hem door weer en wind. Met een regelmatige borstelbeurt hou je zijn witte manen in goede conditie.

10. Komondor

Deze grote Hongaarse herdershond met zelfstandig karakter beschermt het erf en de schapenkudde. De komondor is met zijn witte dreadlocks de meest opvallende uit onze top tien. Toch heeft deze Buddy amper vachtverzorging nodig. Als de hond net geen jaar is, verandert de bovenvacht in lange vilten koorden. Letterlijk een hond in schaapskleren!

Dierenarts Joy beantwoordt gratis al je vragen over voeding

Heb je nog een vraag?

Vraag gratis raad aan onze
honden- en kattenexpert van Just Russel.

Stel je vraag