Gedraagt je hond zich de laatste tijd wat vreemd en vermoed je dat hij longkanker heeft? Haast je dan snel naar de dierenarts om je hond te laten onderzoeken. Intussen geven we je in deze blog graag de oorzaken, symptomen en behandelingen van longkanker bij je hond mee. Lees snel verder!
Wat is longkanker bij honden?
Ongeveer 30% van de honden komt ooit met een tumor in aanraking. Er zijn heel wat verschillende soorten kankers, maar een longtumor bij honden behoort bij één van de meest ernstige.
Longkanker bij honden is meestal een uitzaaiing van een andere kwaadaardige tumor, bijvoorbeeld botkanker. Een longtumor vindt plaats wanneer het ingebouwde mechanisme van de cel wordt verstoord en de cellen zich ongecontroleerd beginnen te vermenigvuldigen.
Hoe krijgt een hond longkanker?
Doordat dieren, net zoals mensen, dagelijks te maken krijgen met celdeling, bestaat de kans dat er een klein stukje DNA fout wordt gekopieerd. In de meeste gevallen gaat deze cel met afwijkend DNA dood en wordt die vervangen door een gezonde cel. Als de cel met het foute DNA blijft leven en zich ook gaat delen, kan het dier met kanker te maken krijgen.
Er zijn altijd bepaalde factoren die het krijgen van kanker vergroten. Denk hierbij aan verbrand eten, röntgenstraling of het overmatig in contact komen met rokende mensen. Maar ook honden die erg gezond leven, kunnen kanker krijgen.
Wat zijn de symptomen van longkanker bij honden?
Een longtumor bij honden valt heel snel te herkennen aan verschillende symptomen:
- Abnormale diktes (een gezwel);
- Afwijkende eetlust;
- Snel afvallen;
- Hoesten;
- Verminderd uithoudingsvermogen;
- Stijfheid;
- Veel drinken en plassen;
- Bloedverlies;
- Wonden die niet genezen.
Heeft een hond met longkanker pijn?
Helaas kan een longtumor bij jouw hond pijn veroorzaken. Longkanker pijn begint meestal als een acute, milde pijn die kan overgaan in, soms ernstige, chronische pijn.
Kankerpijn is bij honden vaak moeilijk te herkennen. Daarom letten dierenartsen vaak op begeleidende verschijnselen die op kanker kunnen wijzen. Denk maar aan een gebolde rug, pogingen doen om druk op de poten te verlichten en verhoogde eetlust maar desondanks gewichtsverlies.
Hoe snel kan longkanker groeien bij een hond?
Een longtumor bij honden groeit meestal vrij langzaam, maar het kan ook snel groeien. Niet-kleincellige longkanker zaait minder snel uit. De tumor kan jaren in het lichaam zitten zonder klachten te geven. Wanneer je hond symptomen begint te vertonen, kan de longtumor al zijn uitgezaaid.
Wat is de levensverwachting van een hond met longkanker?
Wanneer de longtumor bij je hond zich in een gevorderd stadium bevindt, ziet de toekomst er niet rooskleurig uit. De gemiddelde levensverwachting bij de hond, zonder aanvullende behandelingen, is rond de 70 dagen. Met de huidig gangbare behandelingen blijft de hond ongeveer 1 jaar leven en sterft dan vaak aan uitzaaiingen.
Hoe wordt longkanker bij een hond vastgesteld?
Voordat je een longtumor bij een hond goed kan gaan behandelen zal je eerst een goede diagnose moeten stellen, moeten weten met welk soort tumor je te maken hebt en te weten komen of er uitzaaiingen zijn. Er staan verschillende methodes om vast te stellen of je hond te maken heeft met een longtumor:
- Bloedonderzoek: slechts enkele tumoren kan je diagnosticeren d.m.v. een bloedonderzoek. Vaak zorgt kanker ervoor dat de bloedwaarden van jouw hond afwijken, maar daarmee ben je nog niet zeker met welke soort tumor jouw hond precies te maken heeft.
- Röntgenonderzoek: Een longtumor bij een hond valt het best vast te stellen d.m.v. röntgenonderzoek. De tumoren moeten dan wel voldoende groot zijn.
- CT-scan: Een CT-scan is gevoeliger dan röntgen in het opsporen van tumoren in de longen, maar is een stuk duurder dan röntgen.
Bestaat er een behandeling voor longkanker bij honden?
Gelukkig kan je tumoren bij honden vaak behandelen. Hieronder vind je de meest voorkomende behandelingen tegen een longtumor bij honden:
- Chirurgie;
- Chemotherapie;
- Bestraling;
- Immunotherapie.
Mijn hond heeft longkanker: wat nu?
De diagnose van longkanker bij je hond komt altijd ontzettend hard aan. Toch is het belangrijk om niet bij de pakken te blijven zitten. v
- Breng een bezoekje aan de dierenarts om te kijken hoe erg jouw hond er precies aan toe is;
- Weeg de voor- en nadelen af van een behandeling ten opzichte van de levenskwaliteit van je hond;
- Ga op zoek naar de gepaste behandeling voor jouw hond;
Plan wat extra quality time in met jouw viervoeter. Dit stelt hem op zijn gemak en het leidt jullie beide af van het minder leuke nieuws.