
Als je ooit twee honden elkaar hebt zien ontmoeten, dan weet je dat dit vaak lijkt op een soort ritueel. Het is inderdaad zo dat honden ook hun eigen manier hebben om ‘goeiedag’ te zeggen. Waar wij een handdruk of kus op de wang geven, snuffelen en kwispelen honden. Maar hoe verloopt dit ritueel nu precies?
Eerste contact
Honden communiceren voornamelijk met hun geur en lichaamstaal. Wanneer twee honden elkaar ontmoeten, begint deze begroeting meestal met het langzaam en voorzichtig benaderen van elkaar. Hier zie je vaak dat je hond zijn poten recht en stijf houdt, de staart staat omhoog of kwispelt rustig heen en weer. Jonge hondjes zullen voorzichtig zijn totdat ze geleerd hebben de reacties van de andere hond te voorspellen.
Snoet tegen snoet
Daarna beginnen ze met het snuffelen van elkaars snuit. Honden hebben een reukvermogen dat tot 100.000 keer beter is dan dat van mensen. Ze gebruiken hun neus om informatie te verzamelen over de ander, zoals bijvoorbeeld hun identiteit, geslacht, leeftijd en zelfs of ze recent ziek zijn geweest.
Snuffelen in cirkels
Het snuffelen gaat ook verder dan alleen de snoet. Honden zullen elkaar ook aan de oren, de hals en zelfs de geslachtsdelen snuffelen. Deze plekken hebben allemaal hun eigen speciale geur. Dit maakt snuffelen een belangrijke manier voor honden om elkaar te leren kennen en een inschatting te maken van de situatie.
Waarom cirkelen honden dan zo in het rond als ze elkaar zo graag willen ruiken? Wel, dat is omdat het doel van het snuffelen zoveel mogelijk informatie verzamelen is over de ander, zonder zelf besnuffeld te worden.
Veranderingen in lichaamstaal
Na dit hele snuffel gebeuren, kunnen de honden hun lichaamstaal aanpassen, afhankelijk van de indruk die ze van elkaar gekregen hebben. Het is niet ongewoon dat honden hun lichaam dan iets naar voren buigen, wat een uitnodiging kan zijn om te stoeien.
Aan de andere kant kunnen honden ook wat zenuwachtig of zelfs defensief reageren. Je hond zal zich dan heel klein proberen te maken door zijn lichaam naar achteren te trekken of zijn oren plat naar achter te leggen. Dit kan een teken zijn van onderdanigheid of onzekerheid.
Wat doe je als baasje?
Door deze stappen te kennen en herkennen, kun je als baasje de ontmoeting van je hond zo goed mogelijk laten verlopen. Het kan je helpen een positieve en stressvrije ervaring voor je hond te creëren. Laat je hond de stappen van snuffelen en cirkelen dus mooi doorlopen. Daarna kan je de lichaamstaal van de honden lezen en kan je ingrijpen indien een van de honden zich onzeker voelt. Op deze manier leert je hond sociaal en zelfzeker zijn in nieuwe situaties!
We raden je ook aan om na iedere positieve ontmoeting te belonen. Hiervoor kan je een lekker snoepje geven, maar ook een supplement tegen angst en stress kan in dergelijke situaties goed van pas komen. Door je hond zijn sociaal gedrag te bekrachtigen, zal hij dit ook vaker in de toekomst blijven doen.