Heeft je kat huidproblemen? Oorzaken, symptomen en behandelingen
Heeft je kat last van jeuk en zie je kale plekken in haar vacht? Huidproblemen bij een kat komen vaak voor, ongeacht de leeftijd. Gelukkig is de oplossing vaak simpel. In de meeste gevallen helpt een behandeling, medicijn of verandering van voeding en levensstijl. Lees in deze blog de meest voorkomende oorzaken en wat je eraan kan doen!
Wat zijn de symptomen van huidproblemen bij katten?
Bij een kat met huidproblemen is de vacht dof, dun en schilferig. Daarnaast bestaan er nog symptomen van huidproblemen bij katten. Dit zijn de meeste symptomen van huidproblemen bij katten:
- Overmatig likken en wassen
- Korsten op de rug
- Kale plekken
- Wondjes
- Krabben en bijten
- Jeuk
- Bultjes
- Gezwollen, ontstoken huid
- Oorproblemen (krabben en schudden)
Wat veroorzaakt huidziekte bij mijn kat?
De meest voorkomende oorzaken van een slechte huid of vacht van je kat: atopie, vlooien, voeding, contactallergie, auto-immuunziektes, schimmelinfecties en stress:
1. Atopie
De meest voorkomende soort allergie bij de kat is atopie. Net zoals mensen kan een kat allergisch zijn aan gras- of boompollen. Afhankelijk van het soort is er meestal seizoensgebonden jeuk. Daarnaast veroorzaken ook huisstofmijten en omgevingsmijten atopie bij katten. Ook andere diersoorten zoals kanaries, katten, honden of konijnen kunnen een oorzaak zijn.
Hoe te herkennen? Atopie uit zich in jeuk over het hele lichaam. Vaak treedt miliaire dermatitis op waarbij er korstjes te vinden zijn op de rug.
2. Vlooienallergie
Wanneer een kat gebeten wordt door een vlo, veroorzaakt het speeksel in de huid jeuk. Dit geldt voor elke kat, maar voor een dier met een vlooienallergie worden de symptomen én de jeuk heftiger.
Hoe te herkennen? Er ontstaan rode plekken en korstjes op de onderrug. De jeuk kan zich uitbreiden over het hele lichaam voornamelijk de buik en de liezen.
3. Voedingsallergie
Bij een voedingsallergie is een kat overgevoelig aan een ingrediënt in de voeding. Meestal gaat het om een allergie van een eiwitsoort, wat niet betekent dat een kat allergisch is aan eiwitten. Een kat kan allergisch zijn aan een eiwitsoort bijvoorbeeld rundereiwitten, kippeneiwitten, varkenseiwitten of andere diersoorten.
Hoe te herkennen? Katten die last hebben van een voedingsallergie hebben vaak last van jeuk over het hele lichaam of lokaal. Daarnaast is een vettige en minder fris ruikende vacht niet abnormaal. Ook huidinfecties of maag- en darmklachten kunnen ontstaan. De behandeling van een voedingsallergie is hypoallergene voeding. Ondersteunde therapie zoals shampoos of visolies kunnen hierbij helpen.
Net zoals mensen die een notenallergie hebben, kan één noot hevige gevolgen hebben. Ook bij een voedingsallergie gaat het niet om de hoeveelheid die het dier binnenkrijgt. Zo kan eenmaal per week een snack met een ingrediënt waaraan de hond of kat allergisch is al serieuze klachten geven.
4. Contactallergie
Bij contactallergie reageert het immuunsysteem van je kat overgevoelig op stoffen in de omgeving na contact met de huid. Zo kan je kat uitslag en jeuk krijgen na contact met parfum, zeep, gras, schoonmaakmiddelen, plastic of pesticiden.
5. Stress
Zoals wij op onze nagels bijten als we zenuwachtig zijn, zo kan een kat met stress zich te pletter likken. Ben je recent verhuisd, heb je vaak onbekend bezoek of zijn er nieuwe huisgenoten zoals een kind, hond of andere kat? Daarvan raken poezen snel van de wijs met als resultaat: nervositeit en huidproblemen. Stress likken bij katten uit zich vooral door het kaal likken van de buik en symmetrisch kaal likken van de flanken en/of achterpoten.
6. Auto-immuunziektes
Bij een auto-immuunaandoening valt het eigen afweersysteem cellen, eiwitten of andere structuren aan. Hierdoor is het immuunsysteem ontregeld en functioneert het minder.
7. Schimmelinfecties
Een kat kan ook huidproblemen krijgen door een schimmel, ook wel ringworm genoemd.
Hoe te herkennen? Heeft je kat last van kale, schilferende plekken? Anders dan bij de eerder genoemde huidaandoeningen uit een schimmelinfectie zich niet door jeuk.
Wat kan ik doen als mijn kat een huidaandoening heeft?
Ga naar je dierenarts. Die zal de huid, oren en nagels van je poes grondig nakijken. Ook de medische geschiedenis van je kat wordt uitgepluisd. Hij of zij zal vragen stellen over andere dieren in huis en de voeding van je kleine viervoeter. Zo achterhaalt hij de juiste behandeling om verdere infecties of chronische problemen te voorkomen.
Waarom is voeding belangrijk voor katten met een slechte huid?
Gezonde kattenvoeding voorkomt huidproblemen en zorgt ervoor dat de vacht van je kat vol en glanzend blijft. En dat je kat geen voedselallergie ontwikkelt en voldoende weerstand heeft tegen kriebelbeestjes zoals vlooien, teken of mijten. Vind je het moeilijk om de beste voeding voor je kat te vinden? Wij helpen je graag verder!