Heel wat honden zijn dol op kaas! Ze zouden alles doen voor een hapje van de kaassnack die jij zo smakelijk aan het verorberen bent. En hoogstwaarschijnlijk heb je wel al eens toegegeven aan die smekende puppyoogjes. Maar is kaas wel zo gezond voor je hond? Lees snel verder als je twijfelt of je hond kaas mag eten.
Mag mijn hond kaas eten?
In kaas zitten heel wat nuttige voedingsstoffen voor je hond, zoals vitamine A en omega 3. Toch onthoud je best dat kaas bedoeld is voor menselijke consumptie. Het lichaam van je hond is helemaal niet afgestemd op de vertering van kaas, integendeel! Hem heel af en toe een klein stukje kaas laten eten – bijvoorbeeld als beloning – is niet schadelijk.
Toch zijn er 4 redenen waarom je hond best geen kaas eet:
1. Lactose
Wist je dat bijna alle volwassen honden lactose-intolerant zijn? Een puppy maakt wel veel lactase aan, een enzym dat hem helpt om lactose in de moedermelk af te breken en verteren. Maar zodra je hond overschakelt op vaste voeding, maakt hij steeds minder lactase aan. Als hij dan producten met lactose eet, zoals kaas, leidt dat doorgaans tot tal van maag- en darmklachten. En die scheetjes of diarree, die vindt niemand prettig!
2. Zouten
Kaas is heel zout. En laat zout nu net een van de gevaarlijkste producten zijn voor honden:
- Om te beginnen irriteert het de slijmvliezen en de darmen, vaak met diarree en braken tot gevolg.
- Daarnaast werkt zout dehydraterend. Daardoor gaan de organen van je hond minder goed functioneren.
- Ook kan je hond met te veel zout neurologische klachten krijgen zoals rusteloosheid en spiertrekkingen.
- Als je hond te veel zout binnenkrijgt, kan hij een zoutvergiftiging oplopen.
3. Xylitol
Veel kazen bevatten xylitol, dat is een zoetstof die voor honden levensgevaarlijk is. Een halve gram van dit goedje volstaat al om de bloedsuikerspiegel van je hond pijlsnel naar beneden te krijgen. Bij een xylitolvergiftiging zal je hond na het eten van de kaas beginnen trillen en onwel worden. Vanaf 5 gram treedt er leverbeschadiging op die blijvend kan zijn.
4. Vetten
Kaas zit ook boordevol vetten. Als je je hond vaak kaas laat eten, is de kans groot dat hij op termijn zwaarlijvig zal worden en misschien zelfs obesitas krijgt. In het ergste geval leidt een teveel aan vette kaas tot pancreatitis, ook wel alvleesklierontsteking. In dit laatste geval zal je hond maag- en darmklachten ontwikkelen, gedehydrateerd raken en koortsig zijn.
Wat moet ik doen als mijn hond te veel kaas gegeten heeft?
Na een paar blokjes kaas gaat de bal al snel aan het rollen. Je hond zal dan te maken krijgen met winderigheid, diarree, buikpijn en misschien zelfs overgeven. Als het bij die klachten blijft, hoef je je geen zorgen te maken, want die zullen vanzelf weer verdwijnen.
Als je daarentegen naast de maag-darmklachten symptomen opmerkt van zoutvergiftiging, xylitolvergiftiging of pancreatitis (hierboven beschreven), haast je je best naar je dierenarts.
Zijn alle kazen even slecht voor mijn hond?
Met kaas is het dus steeds opletten geblazen! Laat je je dan toch de kaas van het brood eten, kies dan zorgvuldig de soort uit. Opteer voor lactose- en vetarme kazen en vermijd ten allen tijde zachte, rauwe of rijke kazen zoals brie of smeerkaas. Veiligere opties zijn kwark, mozzarella, cheddar en Zwitserse kaas.