Mag een hond yoghurt eten?

Yoghurt pot op tafel|Hond met diarree in de tuin
Odile Geirnaert
03 maart 2022
3 min. leestijd

Laat jij je zoals veel baasjes wel eens verleiden door de puppy oogjes van je hond om iets van tafel te geven? En mag een hond bijvoorbeeld ook yoghurt? Scrol dan omlaag, want wij vertellen je of yoghurt gezond is voor je hond!

Mag mijn hond yoghurt?

Ja, een hond mag yoghurt, maar met mate en tenzij je hond lactose-intolerant is. Yoghurt is niet giftig voor je hond, dus in die zin mag hij hier af en toe eens van proeven. Maar onthoud dat yoghurt eigenlijk bestemd is voor menselijke consumptie, net als alle soorten zuivel zoals kwark, kaas en karnemelk. En voor de meeste producten gemaakt voor mensen geldt: zolang je hond er met mate van eet of drinkt, is alles oké.

Als je hond dus een lepeltje yoghurt oplikt, zou hij er geen nare gevolgen van moeten ondervinden. Maar zodra hij er een paar volle lepels van eet, is de kans groot dat hij ziek wordt. Hieronder leggen we uit hoe dat komt.

Waarom is yoghurt slecht voor mijn hond?

Yoghurt is slecht voor je hond omdat die vaak lactose, vetten, suiker en xylitol bevat. Ondanks de probiotica en eiwitten in yoghurt die goed zouden kunnen zijn voor je hond dus. Hieronder geven we je graag wat meer uitleg:

1. Yoghurt bevat lactose

Als je bedenkt dat de meeste honden lactose-intolerant zijn, is het makkelijk te zien waarom een hond beter geen yoghurt mag. Een hond met een lactose-allergie kan zuivelproducten zoals Griekse yoghurt, kaas en kwark namelijk moeilijk verteren. Dan blijven te veel lactoserestjes achter in zijn spijsvertering die zijn maag en darmen irriteren. Het resultaat: stinkende scheetjes, diarree of zelfs overgeven.

2. Yoghurt bevat (soms) te veel vetten, suiker of xylitol

Tenzij je voor suikervrije varianten gaat, bevat yoghurt meestal te veel vet en suiker. In het geval van lightversies bevat yoghurt dan weer soms de zoetstof xylitol, die giftig is voor honden.

Vetten en suikers zijn dikmakers die je beter niet aan je hond geeft. En laat obesitas nu net een van de grootste oorzaken zijn van een kort hondenleven. Als je je hond dus dan toch van je yoghurt laat proeven, check snel eerst of het magere, suikervrije en zoetstofvrije yoghurt is. En hou het op 1 à 2 theelepels per dag!

Wat gebeurt er als mijn hond te veel yoghurt heeft gegeten?

Je hond kan via yoghurt al snel te veel vetten en suikers binnenkrijgen en daardoor te dik worden. Als je hond bovendien lactose-intolerant is (en die kans is heel groot), kunnen zijn klachten intens zijn:

  • Maagklachten
  • Opgeblazen gevoel
  • Extreme winderigheid
  • Darmontsteking
  • Vette vacht
  • Huidproblemen
  • Diarree
  • Braken

Hond met diarree in de tuin

Download een overzicht van voeding die je hond wel of niet mag eten

Mag mijn hond lactosevrije yoghurt?

In principe mag een hond yoghurt die lactosevrij is, omdat hij die beter zal kunnen verteren. Maar ook hier moet je altijd naar de ingrediëntenlijst kijken. Het kan namelijk zijn dat de lactose – eigenlijk een suiker – vervangen wordt door andere suikers zodat de yoghurt niet te zuur smaakt. Ofwel zitten er andere zoetstoffen in die giftig zijn voor honden, zoals xylitol. Let er dus goed op dat de lactosevrije yoghurt die je aan je viervoeter wil geven, vrij is van suiker en zoetstoffen en laag in vetten.

En mag een hond sojayoghurt?

Ja, maar ook hier geldt: met mate. En op voorwaarde dat die suikervrij en vetarm is en geen zoetstoffen bevat zoals xylitol. Sojayoghurt bevat namelijk plantaardige eiwitten die moeilijker verteerbaar zijn door honden. Veel honden zijn dan ook allergisch aan soja. Geef je hond dus met mate sojayoghurt zodat hij geen last krijgt van zijn darmen.

Heeft je hond al symptomen na 1 à 2 theelepels yoghurt? Dan mag je ervan uitgaan dat hij lactose-intolerant is en ban je het best elk zuivelproduct uit zijn dieet. Controleer ook even zijn hondenvoeding, want die kan ook lactose bevatten! Bij Just Russel zijn al onze hondenbrokjes lactosevrij. Ook vele andere allergenen zoals soja, kip, rund, graan en gluten kunnen wij uit het dieet van je lieve viervoeter schrappen. Ontdek nu alles over onze unieke, gezonde hondenvoeding!

Wat moet ik doen als mijn hond te veel yoghurt heeft gegeten?

Als je hond te veel yoghurt gegeten heeft en je bovenstaande symptomen opmerkt, raden we aan om contact op te nemen met je dierenarts. Die kan met allerlei tests helpen achterhalen of je hond lactose-intolerant is. Het is belangrijk dat dit zo snel mogelijk gebeurt. Als je hond geregeld grote hoeveelheden allergenen zoals lactose eet, kan er namelijk blijvende darmschade optreden. Snel ingrijpen is dus de boodschap!

Geef jij je hond graag eens iets van tafel? Zorg dan dat je goed op de hoogte bent van wat een hond wel en niet mag eten. Om je te helpen, schreven wij heel wat interessante blogs hierover, zoals Mogen honden uien eten en Wat mag een hond niet eten?

Dierenarts Joy beantwoordt gratis al je vragen over voeding

Heb je nog een vraag?

Vraag gratis raad aan onze
honden- en kattenexpert van Just Russel.

Stel je vraag