Obesitas en overgewicht bij honden

franse bulldog met overgewicht|hondenvoeding in eetbak gieten met maatbeker|schema lichaamsscore hond
Joy Cleymans
26 maart 2021
5 min. leestijd

De relatie tussen baasjes en honden wordt steeds hechter. Het liefst willen we onze geliefde viervoeter constant vertroetelen en verwennen. Helaas slaan we daar soms een beetje in door: de helft van de honden in België weegt meer dan goed voor haar is. Vind jij het belangrijk dat je hond zich goed in haar vel voelt en langer leeft? In deze blog ontdek je hoe je het gewicht van je hond onder controle houdt.

Is mijn hond te dik?

Bij een hond met een gezond gewicht kan je de ribben voelen, maar niet zien. Zijn de ribben van je hond niet voelbaar? Dan is de kans groot dat je hond te zwaar is. Andere tekenen van overgewicht bij honden zijn het ontbreken van een duidelijke taille en vetophopingen ter hoogte van de nek en de basis van de staart.

Wat is het verschil tussen overgewicht en obesitas bij honden?

Wanneer je hond 10% meer weegt dan haar ideale lichaamsgewicht spreken we van overgewicht.

Rekenvoorbeeld

Bedraagt het ideale gewicht van je hond 6 kg? Dan spreken we bij 6,6 kg of meer van overgewicht.

Weegt je hond meer dan 30% meer dan haar ideale lichaamsgewicht (7,8 kg voor een hond met een ideaal gewicht van 6 kg)? Dan leidt ze aan zwaarlijvigheid of obesitas. Honden met obesitas hebben een ernstig verhoogd risico op gezondheidsproblemen zoals suikerziekte.

Schema overgewicht bij honden

Waarom zijn zoveel gecastreerde honden te dik?

Gecastreerde honden hebben minder aantal brokken nodig per dag: ongeveer nog maar 3/4de van de hoeveelheid die je hond voor de castratie nodig had.

Dat komt omdat castratie de stofwisseling efficiënter doet verlopen. Na de castratie zal je hond langer toekomen met minder calorieën. Helaas hebben de meeste honden nadat ze gesteriliseerd zijn juist méér eetlust. Baasjes die dit niet weten of niet streng genoeg zijn geven hun hond al gauw te veel eten waardoor ze bijkomt.

Wat als mijn hond honger heeft?

Voor honden met (neiging tot) overgewicht kan het handig zijn om over te stappen op aangepast dieetvoer. Dit voer bevat minder calorieën, maar wel veel eiwitten en vezels die je hond een aangenaam verzadigd gevoel geven. Op die manier kan je de voederbak nog steeds helemaal vullen, maar zonder dat je hond er dik van wordt.

Wat is het verband tussen overgewicht en leeftijd?

Hoe ouder een dier, hoe minder het beweegt. Wilde dieren die wat minder bewegen zullen ook eten vinden, waardoor hun gewicht stabiel blijft. Bij huisdieren ligt dat anders. Zij hebben geen reden om te stoppen met eten voordat hun buik vol is. Om ervoor te zorgen dat het gewicht van je hond stabiel blijft moet je de grootte van haar portie aanpassen aan haar activiteit. Als dat niet gebeurt zal je hond vanaf een bepaalde leeftijd ieder jaar een beetje dikker worden.

Wat zijn de gevolgen van overgewicht bij honden?

Honden met overgewicht lopen een verhoogd risico op onderstaande gezondheidsproblemen. Daardoor hebben ze ook een kortere levensverwachting (gemiddeld 2,5 jaar) dan honden met een gezond gewicht.

  • Diabetes (suikerziekte)
  • Hart- en vaatziekten
  • Longproblemen
  • Gewrichtsproblemen
  • Verhoogd risico bij narcose bij noodzakelijke ingrepen
  • Verlaagde immuniteit
  • Neerslachtigheid

In dit filmpje vertelt dierenarts Bart Verstuyft meer over de gevolgen van overgewicht bij honden.

Tips bij overgewicht

Je kan je hond op verschillende manieren helpen om af te vallen. Hieronder vind je onze 8 beste weight-watchertips.

  1. Zorg voor voldoende beweging
  2. Dieetvoeding voor honden
  3. De juiste hoeveelheid
  4. Geef gezonde snacks
  5. Beloon eens niet met eten
  6. Serveer in een anti-schrokbak
  7. Laat je hond niet te snel vermageren
  8. Laat je begeleiden door een dierenarts

Hieronder kan je een uitgebreidere uitleg terugvinden:

Zorg voor voldoende beweging

Voor vitale functies – ademen, lichaamstemperatuur op peil houden, spijsvertering … – verbruikt je hond 60 tot 80% van al haar energie. 10 tot 20% van haar energie wordt gebruikt om te bewegen.

Voldoende bewegen (ca. 1 uur per dag voor een gezonde volwassen hond) is dus een belangrijk onderdeel van het vermageringsproces.

Voor honden die meer dan 10% van hun lichaamsgewicht moeten verliezen zal beweging alleen echter niet volstaan. Om hun ideale gewicht te bereiken zullen er ook veranderingen in het eetpatroon nodig zijn.

Dieetvoeding voor honden

Als je je hond wil laten vermageren kan je haar kleinere porties geven, maar dan bestaat het risico dat ze geen verzadigd gevoel krijgt en voortdurend blijft zeuren om eten. Met aangepaste dieetvoeding kan je je hond dezelfde porties geven als voordien en valt ze toch af. Dat komt omdat er in dieetvoeding minder koolhydraten en dus minder calorieën zetten. Een goede dieetvoeding bevat bovendien extra eiwitten, vezels, vitaminen en minderalen. Die zorgen ervoor dat je hond voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt en geen honger leidt. Bij het invullen van de vragenlijst op de website van Just Russel kan je dit ook aangeven. Just Russel heeft dieetvoeding op maat voor jouw hond!


dieetvoeding-justrussel

De juiste hoeveelheid

Om ervoor te zorgen dat je hond niet te veel en niet te weinig, maar elke dag precies de juiste portie krijgt kan je haar maaltijden best afwegen. Bij sommige hondenbrokken krijg je gratis een handige maatbeker waardoor je zelfs geen weegschaal nodig hebt.

hondenvoeding in eetbak gieten met maatbeker

Geef gezonde snacks

Natuurlijk mag je je hond met iets lekkers belonen, maar doe dat niet met mensensnacks. Daar zitten veel te veel calorieën in voor je hond. 6 blokjes Goudakaas voor je hond zijn het equivalent van drie hamburgers (mét broodje en saus) voor een mens!!

Wil je je hond een gezond extraatje geven? Geef haar dan een stukje wortel, een gekookt boontje of een andere verse en natuurlijke snack. Ze zal er niet rouwig om zijn.

Beloon eens niet met eten

Niet alle liefde gaat door de maag. Er zijn ook andere manieren om je hond te belonen. Wat dacht je van een leuke wandeling? Of even lekker ravotten met haar favoriete speeltje? Of een uitgebreide belly rub? Er zijn 101 manieren om je hond blij te maken!

Serveer in een anti-schrokbak

Bij sommige honden met overgewicht zien we dat ze hun brokken in sneltempo naar binnen schrokken. Hierdoor voelen ze niet op tijd dat ze genoeg hebben gegeten. Met een anti-schrokvoederbak of een slow feeder zorg je ervoor dat je hond geen grote happen kan nemen en dus trager eet. Dat is niet alleen goed om gewicht te verliezen, maar ook om spijsverteringsproblemen te voorkomen.

Laat je hond niet te snel vermageren

Net zoals bij mensen is het voor honden niet gezond om te snel af te vallen. 1% lichaamsgewicht per week vermageren is een maximum.

Rekenvoorbeeld

Je hond weegt 23 kilo en haar streefgewicht is 18 kilo. Ze moet dus 5 kilo afvallen. 1% van 23 kilo is 0,23 kilo. 5 kilo gedeeld door 0,23 kilo is 21,75 weken. 21,75 weken zijn 5,5 maanden. Dit is de tijd die je hond zal nodig hebben om haar streefgewicht te bereiken.

De meeste honden met overgewicht doen er 4 tot 10 maanden over om hun streefgewicht te bereiken, maar Kai, de hond uit dit filmpje, deed er nog langer over. Met zijn 80 kilo woog deze golden retriever dan ook meer dan een paar kilo teveel. 40 kilo om precies te zijn. In dit filmpje zie je zijn wonderbaarlijke transformatie.

Kai is een extreem voorbeeld van overgewicht bij honden. Toen hij 80 kilo woog werd hij bijna geëuthanaseerd door zijn vorige eigenaren omdat hij amper kon rechtstaan. Gelukkig zag de dierenarts hoe levenslustig Kai was en belde hij een pleegmoeder die Kai op een strikt dieet en fitness schema zetten. Uiteindelijk viel Kai 40 kilo af. Bovendien maakte hij zijn pleegmoeder zo trots dat ze hem nooit meer wil laten gaan.

Laat je begeleiden door een dierenarts

Je hond gaat jammer genoeg niet afvallen doordat je hem een keer een snack minder of een kleinere portie geeft. Alleen als je dit wekenlang volhoudt zal je hond gewicht verliezen. Er zullen dagen zijn waarop je minder gemotiveerd bent of vragen hebt. Want hoe bepaal je nu wat de juiste dieetportie voor je hond is? Wat als je alles volgens het boekje doet en je hond toch niet afvalt? Of wat als je wel zou willen dat je hond meer beweegt, maar een gezondheidsprobleem dit verhindert?

Om ervoor te zorgen dat je erin slaagt om je hond een gezond gewicht te laten bereiken kan je beroep doen op onze dierenartsen; Joy en Céline. Bij Just Russel hebben we hiervoor een gratis gewichtsbegeleiding gestart! Je hiervoor aanmelden kan via de website of je kan een mailtje sturen naar dierenarts@justrussel.com.

Dierenarts Joy beantwoordt gratis al je vragen over voeding

Heb je nog een vraag?

Vraag gratis raad aan onze
honden- en kattenexpert van Just Russel.

Stel je vraag