Mijn hond geeft over, wat moet ik doen?

zieke hond ligt onder een deken
Odile Geirnaert
14 April 2021
3 min. leestijd

Veel dieren moeten, net zoals wij, af en toe braken. Zo beschermen ze hun lichaam tegen opgenomen irriterende stoffen of vloeistoffen voordat ze meer schade kunnen aanrichten. Onder braken verstaan we voedsel of water, slijm, gal, schuim of bloed overgeven. Het kan zijn dat je hond een keer braakt of misschien meerdere keren per week. Vraag je je af of braken kwaad kan en wat je er zelf aan kan doen? Scrol dan zeker verder!

Waarom geeft mijn hond over?

Voor je een oplossing voor het overgeven van je hond kan bepalen, is het belangrijk dat je eerst bepaalt waarom je hond moet overgeven. Dit zijn mogelijke oorzaken waarom je hond braakt:

1. Iets verkeerd gegeten

Dit is de meest voorkomende oorzaak van acuut braken. Denk maar aan verschillende soorten voeding die honden niet mogen eten zoals chocolade, druiven of uien. Weet je niet goed wat je hond wel en niet mag eten? In deze blog vind je De TOP 10 gevaarlijkste voeding voor honden.

2. Spijsverteringsklachten

De spijsvertering is een ingewikkeld proces. Dit kunnen klachten zijn aan de maag, darmen of lever. Als hier iets mis is, kan braken een van de symptomen zijn.

3. Virale of bacteriële ziektes

Een virus kan een van de oorzaken zijn van acuut braken. Voorbeelden hiervan zijn Parvo of het Rotavirus.

4. Eten van vreemd voorwerp

Dit kan dus niet verteerd worden en kan dan braken opwekken.

5. Parasitaire infectie

Zoals Giardia of wormen.

6. Nierziekten of nierfalen

Als je hond blijft overgeven, dan kan dit wijzen op nierziekten of nierfalen. Andere klachten kunnen zijn: verminderde eetlust, gewichtsverlies, overmatig drinken en plassen, diarree en een slechte adem.

7. Evenwichtsstoornis

Stoornissen aan het evenwichtsorgaan kunnen misselijkheid en braken veroorzaken.

8. Maagkanteling

Een maagkanteling van een oorzaak zijn van loos braken. Lees meer over maagkantelingen bij honden.

Heeft je hond vaker last van spijsverteringsproblemen of braakklachten?

Dan is het raadzaam om is naar het voedingspatroon van je hond te kijken. Krijgt hij wel de juiste voeding en hoeveelheid? Doe onze korte quiz en krijg jouw op maat gemaakte GRATIS voedingsplan.

Hoeveel geeft je hond over?

1 op 5 honden braakt 1 à 2 keer per maand. Als je hond een keer braakt en daarna niet meer, dan hoef je je geen zorgen te maken. Het kan goed zijn dat je hond even te snel heeft gegeten waardoor hij het terug overgeeft. Maar als het meerdere keren gebeurt dan kan je wel best even naar de dierenarts. We onderscheiden acuut en chronisch braken.

Acuut braken

Acuut braken komt vaker voor dan chronisch braken. Hiermee bedoelen we dat het braken kort geleden is begonnen en is dan ook van korte duur. Dit kan onschuldig zijn, maar ook spoedeisend. Je hond kan dan na 1 of 2 keer braken terug helemaal in orde zijn. Als je hond last heeft van braken, lees hier verder!

Chronisch braken

Hier gaat je hond langer dan twee dagen overgeven. Als er sprake is van chronisch braken, dan contacteer je best je dierenarts. De oorzaak kan een allergie of zelfs een levensbedreigende aandoening zijn.

Hoe ziet het braaksel van je hond eruit?

Hond geeft onverteerd eten terug.

Dit wordt ook regurgitatie genoemd. Een van de oorzaken kan zijn dat honden pijn hebben bij het slikken. Je hond kan ook spijsverteringsproblemen hebben. Deze vorm van overgeven kan snel na het slikken voorkomen.

Hond geeft slijm over

Als je hond slijm overgeeft, dan betekent dit dat er maagslijm meekomt. Dit is natuurlijk niet de bedoeling, want dit maagslijm is de beschermlaag van de maagwand. Dit komt vaak voor als er wordt overgegeven op een lege maag. Geeft je hond vaak slijm over? Contacteer dan even je dierenarts.

Hier kan je lezen wat de oorzaken kunnen zijn van het slijm overgeven. 

Hond geeft gal over

De gal is een geel en dun vloeistof dat wordt geproduceerd in de lever en in de galblaas wordt opgeslagen. Deze komt ook voor op een lege maag. Dit komt ook voor wanneer je hond al een paar keer heeft overgegeven en dus niks meer in de maag heeft om over te geven. De gal komt vaak voor in de ochtend omdat er dan een lange tijd niks gegeten is. Als dit een keer voorkomt is er geen reden tot paniek, gebeurt het meerdere keren contacteer dan je dierenarts.

Hier kom je alles te weten over honden die gal overgeven. 

Hond geeft bloed over

Je hond heeft iets schadelijk of giftig gegeten of er gaat iets mis in het lichaam van je hond. Bloed kan wijzen op ernstige aandoeningen. Raadpleeg direct je dierenarts als je hond bloed overgeeft. Heeft hij een scherp voorwerp gegeten? Laat je hond dan in geen enkel geval braken want dit kan zorgen voor nog meer schade!

Meer weten over honden die bloed overgeven? Lees er alles over in deze blog. 

Hond eet gras

Misschien hoorde je ook dat honden gras eten omdat ze zich misselijk voelen en dit een braakreflex zou oproepen. Het blijkt dat veel honden dagelijks gras eten en maar een klein deeltje dit doet omdat ze zich misselijk voelen. Het eten van gras is een normaal hondengedrag.

Wanneer is mijn hond misselijk?

Voordat je hond zal braken zal hij zich misselijk voelen. Symptomen van misselijkheid bij je hond zijn:

  • Onrust
  • Boeren
  • Kwijlen
  • Langzamer en minder eten
  • Smekken en veel slikken

Wat moet ik doen als mijn hond ziek is en moet overgeven?

Geef je hond veel rust en slaap zodat hij kan genezen. Heb je een pup, let dan extra op, hij is namelijk nog fragiel. Je kan hier meer lezen op onze blog over puppy’s. Zorg ervoor dat je hond voldoende water binnen heeft. Maak je je zorgen dan ga je best even langs de dierenarts. Er zijn verschillende medicijnen die goed werken tegen braken.

Wanneer moet ik naar de dierenarts?

  • Als je hond iets afwijkend heeft gegeten,
  • Als de buik van je hond opzwelt,
  • Als je hond blijft braken,
  • Als je hond geregeld braakt,
  • Als je hond koorts heeft (meer dan 39,5 graden Celsius),
  • Als je hond ook veel drinkt en veel plast,
  • Als je hond geen water binnenhoudt,
  • Als je hond evenwichtsproblemen heeft,
  • Als hij bloed overgeeft.

Win een Digestion Boost-pakket t.w.v. €250!

 

Zoek je meer informatie over overgeven bij honden? Lees een van deze blogs!

Dierenarts Joy beantwoordt gratis al je vragen over voeding

Heb je nog een vraag?

Vraag gratis raad aan onze
honden- en kattenexpert van Just Russel.

Stel je vraag