Waarom loopt mijn hond onrustig heen en weer?

Odile Geirnaert
15 september 2024
5 min. leestijd

Loopt je hond onrustig heen en weer? Honden gaan eigenlijk voor dezelfde redenen als mensen gaan ijsberen. Er zijn verschillende redenen waarom een hond onrustig heen en weer loopt, zoals stress, angst, behoefte,… Gelukkig kan je dit gemakkelijk verhelpen als je weet wat de oorzaak van het ijsberen is. In deze blog lees je waarom een hond kan gaan ijsberen en wat je in dit geval kan doen. Scrol verder en ontdek onze tips!

Waarom loopt mijn hond onrustig heen en weer?

Wanneer honden heen en weer gaan lopen is dit vaak om dezelfde redenen als een mens, namelijk: angst, stress of ongerustheid. Hieronder sommen we verschillende redenen op waarom je hond misschien aan het ijsberen is:

Je hond loopt onrustig heen en weer omdat hij zijn behoefte moet doen

Als wij naar het toilet moeten dan kunnen wij vaak ook niet blijven stilzitten. Je hond heeft net hetzelfde probleem! Loopt je hond onrustig heen en weer, dan kun je misschien even met hem een wandeling doen of hem in de tuin zijn behoefte laten doen. 

Stopt je hond hierna met ijsberen? Super! Het probleem is opgelost. Blijft je hond ijsberen terwijl je hem voldoende naar buiten laat gaan? Dan is er misschien iets anders aan de hand… Het kan zijn dat je hond last heeft van een blaasontsteking en vaak naar het toilet moet gaan. Schakel in dit geval een dierenarts in!

Je hond loopt onrustig heen en weer door verlatingsangst 

Start je hond met ijsberen kort voordat je de deur wil uitgaan? Je hond heeft misschien last van verlatingsangst, je hond ervaart hierdoor angst en sommige honden kunnen bovendien blijven heen en weer lopen tot hun baasje terug is. Ijsberen is een manier om hun nerveuze energie kwijt te raken.

Je hond loopt onrustig heen en weer omdat hij iets zoekt 

Net zoals wij soms een kamer uitlopen en vergeten waar we onze gsm hebben gelaten kan een hond soms vergeten waar hij zijn favoriete speeltje, botje of knuffel heeft achtergelaten. Gelukkig kan een hond 40 keer beter ruiken dan zijn baasje. 

Je geliefde harige vriend is misschien op zoek en vangt een vaag geurspoor op. Je hond gaat door het hele huis heen en weer lopen op zoek naar zijn schat. Help je hond met zijn zoektocht, kijk eens achter en onder meubels. Vaak stopt het ijsberen na het vinden van zijn beentje!

Je hond loopt onrustig heen en weer door angst of stress

Als een hond onrustig heen en weer loopt kan het zijn omdat het dier stress of angst ervaart. Wanneer een hond angstig is of stress heeft, dan zijn er verschillende oorzaken mogelijk. Aan de volgende symptomen herken je een angstige hond: staart tussen de benen, trillen, gapen of hijgen…

Probeer de oorzaak van de stress bij je hond te vinden. Wanneer je de bron kent, kun je actie ondernemen en het specifieke probleem aanpakken.

Je hond loopt onrustig heen en weer uit verveling

Honden vertonen dit gedrag ook als ze zich vervelen. Heb je je hond al even niet uitgelaten dan zal hij misschien gaan ijsberen om zijn energie kwijt te raken. Een wandeling is namelijk meer dan alleen zijn behoefte kunnen doen. Tijdens een wandeling pikt een hond geuren, geluiden en andere prikkels op. 

Dit komt vaker voor bij grote hondenrassen zoals Duitse Herders. Laat je hond een lichamelijke of mentale inspanning doen! Neem wat tijd om actief met je hond te spelen, neem je hond mee op een wandeling of doe een korte trainingssessie

Je hond loopt onrustig heen en weer door medische problemen

Het heen en weer lopen bij een hond kan soms ook medische oorzaken hebben. Een hond met het Cognitieve Disfunctie Syndroom, vertoont dezelfde symptomen als dementie of Alzheimer bij mensen. 

Honden met deze aandoening raken verward en gedesoriënteerd. De hond kan hierdoor bijvoorbeeld naar de muur gaan kijken of vreemd heen en weer gaan lopen. Het dier kan ook zijn baasje vergeten, zichzelf of personen overmatig gaan likken en erg verward overkomen. 

Oudere honden zijn vatbaarder voor het Cognitieve Disfunctie Syndroom. Er is geen genezing voor deze ziekte, maar er zijn wel dingen die u kunt doen om het onder controle te houden: probeer je hond af te leiden met een activiteit als hij begint te ijsberen. Een wandeling maken, spelen met je hond of traktatie puzzels zijn ook goede manieren om zijn aandacht te verleggen en ervoor te zorgen dat je hond niet heen en weer gaat lopen.

Wat moet ik doen als mijn hond onrustig heen en weer loopt?

We begrijpen dat het heel frustrerend kan zijn om je hond te zien ijsberen zonder te weten waarom. Nu je weet dat ze een reden hebben voor dit gedrag, is het dus belangrijk om de reden te achterhalen. Wanneer je de oorzaak weet, dan kun je kijken wat je kunt doen om dit probleem op te lossen. 

Het is altijd slim om elk vreemd gedrag aan je dierenarts te melden. Weet je echt geen raad meer en gaat je onrustige hond maar niet liggen? De Calming Bites supplementen van Just Russel helpen je hond zich te kunnen ontspannen.

Dierenarts Joy beantwoordt gratis al je vragen over voeding

Heb je nog een vraag?

Vraag gratis raad aan onze
honden- en kattenexpert van Just Russel.

Stel je vraag