Alles wat je moet weten over Giardia bij je hond: symptomen, behandeling en preventie
Giardia, een veel voorkomende parasiet bij honden. Een irritant iets, als je weet dat het je hond diarree kan bezorgen. Bijna elke viervoeter krijgt er ooit weleens mee te maken tijdens zijn levensjaren. Maar wat doe je hier aan en hoe kan je het voorkomen? In deze blog bekijken we dit even van dichterbij.
Wat is Giardia bij een hond?
Giardia is een eencellige maag-darmparasiet die diarree veroorzaakt. Het is een van de meest voorkomende parasieten bij honden. Wanneer een hond hiermee besmet is kan hij andere honden en mensen besmetten.
De parasiet heeft twee stadia::
- Parasietenstadium in de dunne darm of trofozoiet. Dit is een klein meercellig zweepdiertje dat je alleen onder de microscoop kan zien.
- Uit bovenstaande vorm ontstaat de tweede vorm, namelijk oöcyste. Dit is het stadium waar jij en andere honden besmet kunnen raken. Wanneer je hond zijn grote behoefte heeft gedaan en de omgeving koel en vochtig is, kan deze parasiet nog weken tot maanden besmettelijk zijn in de ontlasting. Zo besmet de ontlasting van je hond ook andere honden.
Hoe ontstaat Giardia bij een hond?
Er zijn verschillende mogelijkheden om Giardia op te lopen:
- Buiten wandelen: de parasiet is zo goed als altijd buiten aanwezig. Om besmet te raken moet je hond hiermee in aanraking komen en deze opeten of opdrinken (denk maar aan waterplassen). Als je hond op de parasiet is gaan staan en achteraf aan zijn pootje lekt, kan hij ook besmet raken.
- Andere dieren: van zodra je hond in aanraking komt met andere dieren of de ontlasting van anderen die besmet zijn, loopt hij kans om zelf ook de parasiet op te lopen.
Wat zijn de symptomen van Giardia bij een hond?
Giardia klinkt als een ernstige ziekte, maar gelukkig is dat het zeker niet. De meeste dieren die besmet zijn hebben zelfs geen symptomen. Het is dus helemaal geen levensbedreigende ziekte, al laat de naam dat wel vermoeden. Maar welke symptomen kan je hond wel vertonen waneer hij besmet is met giardia?
- Chronische, bleke, stinkende en slijmerige diarree
- Buikkrampen
- Gasvorming, of ook wel scheetjes genoemd
- Braken
- Geen energie
- Geen eetlust meer
Welke behandeling bestaat er voor honden met Giardia?
Het is belangrijk om eerst en vooral te weten of je hond wel echt besmet is met Giardia. Daarvoor moet je naar de dierenarts en de ontlasting van je viervoeter laten testen op de parasiet. Als hieruit blijkt dat je hond besmet is zal er medicatie voorgeschreven worden, dit is meestal een driedaagse kuur. Later zal er dan een check-up plaatsvinden om een herevaluatie te doen.
Het is algemeen geweten dat diarree je hele darmflora op zijn kop zet. Om de darmen van je viervoeter een handje te helpen kan je hem probiotica geven. Probiotica is een goede bacterie die de spijsvertering van je viervoeter ondersteunt. Er is hier eerder al een blog over verschenen, dus als je hier wat meer informatie over wil, kan je volgende blog lezen.
Hoe voorkom je dat jouw hond Giardia krijgt?
Je wil natuurlijk niet dat je hond te maken krijgt met diarree, dat is niet fijn voor jou en al zeker niet voor hem. Helaas is Giardia niet te voorkomen, het gaat hier namelijk over de hygiëne op straat en die kan je jammer genoeg niet beïnvloeden.
Natuurlijk zijn er wel maatregelen die je thuis kan treffen om besmettingen binnen het huishouden tegen te gaan.
- Zoveel mogelijk het water van je viervoeter verversen
- Ontlasting oprapen om herbesmetting te voorkomen
- Je hond regelmatig wassen met gepaste hondenshampoo
- Dekens/kussens/… wassen op 60 graden
- Vloeren na het poetsen ontsmetten met chloor of quaternaire ammoniumzouten, deze zorgen er namelijk voor dat de parasiet dood gaat