De nadelen van graanvrij hondenvoer

Cyriel Van Steen
08 maart 2024
5 min. leestijd

Graanvrij hondenvoer is een oplossing voor veel honden die last hebben van een moeilijke spijsvertering, een gevoelige huid, of weinig energie. Ondanks de gekende voordelen van graanvrij hondenvoer zijn er ook enkele potentiële nadelen. Lees snel verder en ontdek ze!

Wat is graanvrij hondenvoer?

Graanvrij hondenvoer is voeding die geen granen bevat. Vooral voor honden met spijsverteringsproblemen en voedingsallergieën kan dit soort voeding een oplossing bieden. Traditionele merken van hondenvoeding gebruiken vaak tarwe of maïs als goedkoop vulmiddel voor hun hondenvoer, terwijl dit in graanvrij hondenvoer wordt vervangen door ingrediënten zoals zoete aardappel, linzen en erwten.

De nadelen van graanvrij hondenvoer

Hieronder vind je vier potentiële nadelen van hondenvoer zonder granen. Onthoud vooral dat elke hond anders is, en dat je moet kijken naar wat jouw hond nodig heeft en wat hij lekker vindt!

Kostprijs

De kostprijs van graanvrij hondenvoer is vaak hoger dan voeding met granen. Dit komt door de hoogwaardige kwaliteit van de ingrediënten die gebruikt worden: aardappel, zoete aardappel, erwten, … Vulstoffen zoals tarwe en maïs kosten minder en worden daardoor vaak gekozen voor gewone hondenvoeding.

Voedingstekorten

Bij het kiezen van graanvrij hondenvoer is het belangrijk om te kijken naar de ingrediëntenlijst. Sommige honden hebben een tekort aan bepaalde mineralen of vitamines, omdat de voeding niet geschikt is voor de individuele voedingsbehoeften van de hond.

Aanpassingsproblemen

Voor sommige honden kan de overgang van gewoon hondenvoer naar graanvrij hondenvoer moeilijk zijn. Daarom is het belangrijk om dit stap voor stap te doen, en geleidelijk aan. Zo krijgt jouw hond voldoende tijd om te wennen aan de nieuwe voeding. Lees alles over een vlotte overschakeling naar andere hondenvoeding in onze blog.

Hartproblemen

Er is wetenschappelijk bewijs dat er een associatie is tussen graanvrij hondenvoer en de hartaandoening Dilated Cardiomyopathy (DCM). Sommige rapporten melden dat honden die graanvrij hondenvoer eten een hoger risico hebben op DCM, zeker honden van een groter ras. Belangrijk is om te weten dat die associatie nog niet volledig begrepen is door wetenschappers, en dat het onderzoek nog volop gaande is.

Beste graanvrij hondenvoer

Verschillende merken hebben graanvrij hondenvoer in hun assortiment. Uit de vergelijking van merken met graanvrije hondenvoeding blijkt dat Just Russel als de beste keuze wordt gezien. Het graanvrij hondenvoer van Just Russel is van hoge kwaliteit en goedgekeurd door dierenartsen. Elke hond is uniek, daarom wordt het hondenvoer op maat samengesteld op basis van de individuele behoeften van jouw hond. Het graanvrij hondenvoer is beter verteerbaar en voorkomt mogelijke spijsverteringsproblemen.

Dierenarts Joy beantwoordt gratis al je vragen over voeding

Heb je nog een vraag?

Vraag gratis raad aan onze
honden- en kattenexpert van Just Russel.

Stel je vraag