Extreme verlatingsangst bij honden

Franse Bulldog kijkt door de ruit met verlatingsangst doordat zijn baasje vertrekt
Joy Cleymans
07 September 2023
5 min. leestijd

Verlatingsangst is iets waar zo een 10 tot 15% van de hondenpopulatie mee te kampen krijgt. Het is niet makkelijk voor jou en je hond, daarnaast is het ook vermoeiend. Je wil natuurlijk niet dat je hond ongelukkig is wanneer je er even niet bent. Een quick-fix is er zeker niet, maar gelukkig is er voor elk probleem een oplossing. In deze blog leggen we uit wat verlatingsangst precies is, waardoor het kan komen en wat je eraan kan doen. 

Wat is verlatingsangst bij een hond?

Verlatingsangst wordt vaak verward met honden die gewoonweg niet graag alleen thuis zijn. Dat zijn twee verschillende dingen die sterk op elkaar lijken. Honden met verlatingsangst zijn angstig wanneer ze alleen zijn. Wanneer je dan wel thuis bent zijn ze zeer aanhankelijk en daarnaast kennen ze ook je routine. Stel je voor dat je elke dag om 8u naar je werk vertrekt, na een tijd zal je hond dat begrijpen en zich voor de voordeur zetten zodat je niet weg zou gaan. Je moet het dan maar over je hart krijgen om de deur uit te gaan…

Hoe ontstaat verlatingsangst bij een hond?

De ene hond is de andere niet, herders-, jacht- en gezelschapshonden zijn eerder geneigd om verlatingsangst te ontwikkelen. Maar dat ontstaat niet zomaar, er zijn verschillende factoren die dit probleem in de hand kunnen werken. Daarom lijsten we deze even op voor jou.

Hechte band met baasje

Wanneer jij en je hond een zeer hechte band hebben, is er meer kans op verlatingsangst. Daarom moet je ervoor zorgen dat je hond voldoende zelfvertrouwen en zelfstandigheid opbouwt.

Je bent lang thuis geweest

Tijdens bijvoorbeeld de corona-periode zijn veel mensen van thuis uit beginnen werken. Merk je dat je hond nu plots last heeft van verlatingsangst? Dat kan! Hij is het zo gewoon geworden dat je er altijd bent dat hij even niet weet wat er aan het gebeuren is. Dit kan ook voorkomen wanneer je even vakantie hebt gehad.

Traumatische ervaring

Als je hond een traumatische ervaring heeft meegemaakt terwijl hij alleen thuis was, kan dat ervoor zorgen dat hij de volgende keren angstig zal reageren.

Ouderdom

Je viervoeter wordt al wat ouder en merkt zelf dat hij het fysiek en mentaal moeilijker aan het krijgen is. Dan zal hij het liefst altijd bij jou zijn zodat je hem kan ondersteunen waar nodig.

Verhuizing

Honden die vaak van her naar der zijn verhuisd, zijn vaak bang dat ze opnieuw in een nieuwe omgeving met nieuwe baasjes terechtkomen.

Te vroeg van het nest weggehaald

Als je hond te vroeg van het nestje is weggehaald, is de kans groot dat hij stress heeft ervaren. Dat zorgt ervoor dat hij verlatingsangst gaat ontwikkelen. Naarmate hij het gewoon gaat worden van alleen thuis te zijn zal dit wel weer verminderen.

Wat zijn de kenmerken van verlatingsangst bij een hond?

Omdat verlatingsangst vaak verward wordt met het niet graag alleen zijn, zullen we hier even de symptomen bespreken. Er zijn een aantal typerende kenmerken die horen bij verlatingsangst.

Maar let op: het is niet omdat je hond één van deze kenmerken vertoont dat hij meteen last heeft van verlatingsangst.

  • Piepen en blaffen wanneer je er niet bent, dat zal dan vaak aangekaart worden door je naaste buren
  • Het ijsberen doorheen het huis
  • Overal plassen en ontlasten
  • Graven aan deuren of zetels
  • Stress-signalen zoals overgeven, trillen,..
  • Kapotmaken van spullen
  • Onrustig worden wanneer hij weet dat je bijna gaat vertrekken
  • Niet eten en drinken wanneer je er niet bent
  • Achter je lopen wanneer je wel thuis bent (dit doen enorm veel honden)
  • Naar deuren en ramen blijven staren

Hoe voorkom ik verlatingsangst bij een hond?

Verlatingsangst kan verschillende oorzaken hebben, een quick-fix is er dus niet. Je kan moeilijk ingrijpen op het moment zelf, want je bent er niet.  Waar je eerst aan hoort te werken is het feit dat je hond zich vertrouwd moet voelen in zijn omgeving.. Daarom is het belangrijk om hem hierop te trainen. Daarna kan je opbouwen, laat hem steeds ietsje langer alleen thuis. De truc is om dan thuis te komen voor dat hij angstig zal worden. Stilaan zal je hond leren dat er niets is om bang voor te zijn.

Wat vele baasjes doen is uitgebreid afscheid nemen van hun viervoeter. Bij honden met verlatingsangst is dit geen slim idee. Zij zullen snel doorhebben dat je zometeen zal vertrekken en zullen een onrustig gevoel krijgen hierdoor. Je hond een aaitje geven en de deur uit is het beste wat je kan doen in dergelijke situaties.

Tip voor honden met verlatingsangst

Uiteraard vergt dit proces enorm veel tijd, daarom zijn er supplementen op de markt die ervoor zorgen dat je hond toch minder stress zal ervaren tijdens het alleen zijn. Just Russel heeft hier de Calming Bites Vitamines voor, dat is een supplement op basis van valeriaan en daarmee is het ook 100% natuurlijk. Het werkt rustgevend en zal je hond ondersteunen in spannende tijden, zoals alleen zijn.

Dierenarts Joy beantwoordt gratis al je vragen over voeding

Heb je nog een vraag?

Vraag gratis raad aan onze
honden- en kattenexpert van Just Russel.

Stel je vraag