Welke halsband heeft jouw hond nodig?

hond met halsband rond zijn nek|hond met slimme halsband rond zijn nek
Cyriel Van Steen
29 december 2020
3 min. leestijd

Elk hondenbaasje gaat graag wandelen met zijn hond. Voor sommigen is het zelfs dé reden om een hond te kopen. Voor anderen is de hond een extra stimulans om te gaan wandelen of om eens buiten te komen. Welke reden voor jou ook geldt: wandelen is gezond, zowel voor jezelf als voor je hond. En bij wandelen met een hond hoort ook de ideale halsband. Met deze blog helpen we je bepalen welke halsband je hond nodig heeft. Scrol dus snel verder!

De juiste uitrusting voor je hond

Ga je graag en vaak wandelen, dan heb je vast speciale wandelschoenen gekocht om het stappen comfortabel te maken. Ook jouw hond heeft de juiste uitrusting nodig om comfortabel te wandelen. Een van de belangrijkste zaken die het wandelen voor je hond aangenaam kunnen maken, is een goede halsband.

Zoveel soorten halsbanden

Wanneer je een dierenwinkel binnenstapt op zoek naar een halsband, word je overspoeld door de verschillende modellen. Hoe weet je nu of je moet kiezen voor een halsband met een gespsluiting, een met een kliksluiting of een andere soort halsband?

Welke halsband kies je het best?

Ga in eerste instantie voor een halsband die je hond geen pijn bezorgt. Een met gesp- of kliksluiting bijvoorbeeld. Helaas worden een sliplijn, een slipketting of een prikband nog te vaak gebruikt om honden een pijnprikkel te geven als ze iets ‘verkeerds’ doen. Die halsbanden zullen we bij Just Russel dan ook nooit aanraden. Ze gaan namelijk in tegen onze principes over hoe je een hond moet opvoeden; het welzijn van onze viervoeters is voor ons nummer 1.

Welke maat moet je halsband hebben?

Een halsband mag niet te groot zijn. Dan bestaat immers het risico dat je hond zijn hoofd eruit kan trekken en je hem snel kwijt bent. Hij mag zeker ook niet te klein zijn, want dat kan een enorm pijnlijke ervaring zijn voor je hond. Een halsband moet je een beetje afstellen zoals een uurwerk rond je pols: niet te stevig, maar ook niet te los. Past je duim makkelijk tussen halsband en hals, dan heb je de juiste maat te pakken!

En de beste leiband?

Welke halsband je nu best kiest voor jouw hond, is eerder een persoonlijke keuze. Leibanden zijn er in verschillende vormen, kleuren, materialen en afwerkingen. Er zijn leibanden gemaakt uit kunststof, maar er zijn er bijvoorbeeld ook die gemaakt zijn uit een ruwere stof, dikkere en dunnere. Een leiband kan al dan niet uittrekbaar zijn. Wat ten allen tijde belangrijk is, is dat de leiband comfortabel aanvoelt en je hond geen pijn doet. Wanneer er binnen je gezin of familiekring verschillende mensen zijn die je hond uitlaten, dan is het noodzakelijk om voor elk lid de juiste leiband te hebben. Kinderen hebben immers veel kleinere handjes dan volwassen, en vrouwen hebben vaak fijnere handen dan mannen.

Slimme halsband

Wist je dat er ook slimme halsbanden bestaan? De Link-halsband is een GPS-halsband voor honden. Die volgt de locatie van je hond en zijn activiteit. Daarnaast meet die belangrijke informatie over je hond, zoals ademhaling en hartslag. Je kans een safezone aanduiden en krijgt een melding wanneer je hond zich buiten die zone bevindt. Alle info kan je inzien via een handige app. Meer hierover lees je in het artikel ‘Slimme halsband voor honden heeft hartslagmeter en gps-tracking’.

hond met slimme halsband rond zijn nek

Woef Walk

Bij Just Russel zijn we grote hondenliefhebbers. Wij wandelen dus ook met onze honden. Sommigen gaan zelfs een stapje verder en gaan lopen met de hond. Omdat we de gezondheid en het welzijn van onze hond en andere honden super belangrijk vinden, organiseerden we in 2020 een hondenwandeling met onderweg enkele leuke verrassingen. Daarnaast konden de aanwezige hondenliefhebbers ook kennis maken met ons team en onze lekkere hondenbrokken. Ons event was een gigantisch succes met meer dan 200 enthousiaste hondenfanaten. In de toekomst zullen we nog zulke evenementen organiseren.

Dierenarts Joy beantwoordt gratis al je vragen over voeding

Heb je nog een vraag?

Vraag gratis raad aan onze
honden- en kattenexpert van Just Russel.

Stel je vraag