Het effect van hondenspeeltjes op je hond!

Gelukkige hond speelt met een hondenspeeltje|Hond op tapijt met een knuffel op zijn poten
Odile Geirnaert
07 maart 2022
3 min. leestijd

Wat is het effect van hondenspeeltjes, vraag je je af? Wel, omdat er meer dan één effect is, gingen wij voor jou op onderzoek. Zo bestudeerden wij het effect van trek- en kauwspeeltjes, maar ook van hondenknuffels! Scroll dus snel verder, want in deze blog ontdek je wat elk hondenspeeltje precies doet voor jouw viervoeter.

Wat is het effect van hondenspeelgoed?

Hondenspeelgoed bevordert de fysieke en mentale ontwikkeling van je hond. Honden zijn ook geboren jagers. Door een speeltje achterna te rennen kan een hond dus zijn instincten vervullen. En dat is dan weer goed voor de stresslevels van je hond! Stond je ooit voor een rayon vol hondenspeelgoed? Dan is het duidelijk dat er veel verschillende soorten hondenspeeltjes bestaan. Wij sommen er 6 op én vertellen je wat het effect is van elk hondenspeeltje op je hond:

1. Trekspeeltjes

Trekspeeltjes hebben meer dan één effect op je hond. Zo wordt hij er fysiek sterker van omdat hij al zijn spieren moet gebruiken in de strijd om het trektouw. Ook versterken die zijn gebit en kaken. Wist je trouwens dat een trekspeeltje ook goed is voor de mentale ontwikkeling van je hond? Hij moet namelijk strategisch kunnen nadenken hoe hij nu het trekspeelgoed het best van je kan bemachtigen. En last but not least: een trekspeeltje is interactief hondenspeelgoed en versterkt dus de band tussen baasje en hond!

2. Kauwspeeltjes

Kauwspeeltjes zorgen in eerste instantie voor een gezond tandvlees en gebit. Het bijtspeelgoed schuurt namelijk langs de tanden en het tandvlees van je hond. Zo verwijdert en voorkomt het bacteriën en tandsteen. Daarnaast zijn kauwspeeltjes ook goed tegen angst en stress. Dat is eraan te danken dat tijdens kauwen endorfines vrijkomen, ook wel het gelukshormoon.

Zoek je nog tips om het gebit van jouw hond gezond te houden? Die geven we je in onze blog Hoe kan ik het gebit van mijn hond gezond houden?

3. Apporteerspeeltjes

Apporteerspeeltjes stimuleren een hond om te bewegen. Dat helpt hem om tonnen energie kwijt te raken en een stevig skelet te ontwikkelen. Rollen, stuiteren of vliegen? Wat het apporteerspeeltje ook doet, je hond leert er afstanden van in te schatten en moet behendig bewegen. Dat is dus goed voor zijn mentale ontwikkeling. En als kers op de taart stimuleert apporteerspeelgoed ook goed gedrag bij je hond. Hij zal zich namelijk op zijn speeltje focussen in plaats van een nietsvermoedende fietser of hardloper!

4. Hondenknuffels

Een hondenknuffel dient om mee te knuffelen natuurlijk, maar ook om het jachtinstinct van je hond te prikkelen. Zo voelt een puppy zich met een hondenknuffel beschermd en veilig. Ook doet de hondenknuffel je hond denken aan prooi en traint hij er dus zijn jachtvaardigheden mee. Met name hondenknuffels met een piepgeluid vindt je hond erg interessant, omdat die er niet alleen uitzien als prooi, maar ook zo klinken!

Hond op tapijt met een knuffel op zijn poten
Honden ervaren een positief effect van hun hondenspeeltjes

5. Hondenspeelgoed met snacks

Het effect van hondenspeelgoed met snacks op je hond? Dat houdt je hond een lange tijd bezig en gaat zo verveling tegen. Ook wanneer je dus bijvoorbeeld niet thuis bent! Bovendien stimuleer je er het jachtinstinct van je hond mee en zal hij dus minder zin hebben om op je sokken, pantoffels of meubels te jagen. Deze speeltjes zijn ook perfect tegen overgewicht. Als je het voer van je hond namelijk in een speeltje verstopt, vertraagt automatisch zijn eettempo. Een echte must-have dus voor echte slokoppen!

6. Hondenpuzzels

Naast speeltjes voor fysieke spelletjes met je hond, bestaat er ook intelligentiespeelgoed. Deze hondenpuzzels zorgen voor een intelligente hond én houden hem geestelijk fit en gezond, ook op latere leeftijd. Wacht dus niet tot je hond wat ouder is om hem te entertainen met denkspeeltjes! Wist je trouwens dat denkspelletjes soms beter zijn om energie kwijt te raken dan fysieke spelletjes? Zo blijkt uit onderzoek dat 10 minuten intensief puzzelen je hond even moe kunnen maken als 45 minuten lichaamsbeweging!

Het effect van hondenspeeltjes op puppy’s

Als je je hond als puppy laat verwent met hondenspeeltjes, leg je een sterke basis voor zijn fysieke en mentale gezondheid. Laat je puppy dus van jongs af aan kennismaken met allerlei soorten hondenspeelgoed en hij zal er levenslang de vruchten van plukken. Vooral kauwspeelgoed is onmisbaar in zijn speelgoedcollectie. Die helpen je puppy immers om de pijn van doorkomende tandjes letterlijk te verbijten. Daarnaast helpt bijtspeelgoed om je puppy bijten af te leren. Wil je weten wat de beste speeltjes zijn voor puppy’s? Dat ontdek je in onze blog ‘Dit zijn de beste puppyspeeltjes‘!

Dierenarts Joy beantwoordt gratis al je vragen over voeding

Heb je nog een vraag?

Vraag gratis raad aan onze
honden- en kattenexpert van Just Russel.

Stel je vraag