Heeft mijn hond longwormen?

Joy Cleymans
12 June 2023
4 min. leestijd

Heeft jouw trouwe viervoeter mogelijk last van longwormen? Het is belangrijk om vroegtijdig de symptomen op te merken en een behandeling te starten. In deze blog ontdek je wat longwormen precies zijn en hoe honden besmet kunnen raken. Blijf lezen om meer te weten te komen over longwormen en hoe je jouw viervoeter gezond kunt houden.

Wat zijn longwormen?

Longwormen zijn parasitaire wormen die de luchtwegen van je hond kunnen besmetten. Ze leven in de longen of in de bloedvaten rond de longen van je hond en voeden zich met bloed, wat ontstekingen en schade aan het longweefsel veroorzaakt.

Hoe raken honden besmet met longwormen?

De 3 voornaamste manieren waarop je hond kan besmet raken zijn;

  • Door het eten van ontlasting van besmette dieren.
  • Door het inslikken van besmette slakken, kikkers of andere tussengastheren. De larven van deze wormen worden vrijgelaten in hun slijm. Wanneer honden deze besmette tussengastheren eten of ermee in contact komen, kunnen de larven zich in het lichaam van de hond ontwikkelen tot volwassen wormen.
  • Als je teefje besmet is kan dit doorgegeven worden via de baarmoeder aan de pups.

Hoe kan je een besmetting met longworm voorkomen?

Als baasje kan je een besmetting nooit volledig voorkomen. Je kan wel het risico op besmetting verkleinen door te voorkomen dat je hond toegang heeft tot gebieden waar deze tussengastheren aanwezig zijn, zoals moerassige gebieden. Laat je hond ook zeker regelmatig ontwormen door de dierenarts.

Wat zijn de symptomen van een longwormbesmetting?

Symptomen van een longwormbesmetting kunnen variëren van mild tot ernstig, afhankelijk van de mate van infectie en de individuele reactie van de hond. Enkele veelvoorkomende symptomen van een longwormbesmetting zijn:

Hoesten

Honden met longwormen kunnen aanhoudend hoesten, soms met bloedspuwing, als gevolg van ontsteking en irritatie van de luchtwegen.

Ademhalingsproblemen

Indien je hond besmet is kan hij moeite hebben met ademhalen. Hij kan last hebben van snelle ademhaling, hijgen of kortademigheid.

Vermoeidheid en zwakte

Een infectie met longwormen kan leiden tot vermoeidheid. Het veroorzaakt een gebrek aan energie en zorgt dat je hond zwak wordt.

Verminderde eetlust en gewichtsverlies

Honden met een longwormbesmetting kunnen hun eetlust verliezen en gewicht verliezen als gevolg van de infectie en de daarmee gepaard gaande ontsteking.

Braken

Soms kan braken optreden als gevolg van irritatie van het maag-darmkanaal door de aanwezigheid van de wormen.

Bloedingen

In ernstige gevallen kunnen bloedingen bij je hond optreden, zoals bloedneuzen of bloedend tandvlees.

Deze symptomen zijn niet specifiek voor longwormen en kunnen ook bij andere aandoeningen voorkomen. Als je vermoedt dat je hond een longwormbesmetting heeft, raden we je aan om een dierenarts te raadplegen voor een juiste diagnose en passende behandeling.

Is longworm te genezen?

Ja, longwormen kunnen worden behandeld indien je er tijdig bij bent. De dierenarts zal het meest geschikte behandelingsschema bepalen op basis van de ernst van de infectie en de individuele gezondheid van jouw hond. Het is essentieel om de voorgeschreven behandeling volledig af te ronden om ervoor te zorgen dat alle wormen volledig worden verwijderd.

Dierenarts Joy beantwoordt gratis al je vragen over voeding

Heb je nog een vraag?

Vraag gratis raad aan onze
honden- en kattenexpert van Just Russel.

Stel je vraag