Wat is reuma bij honden? Oorzaken, symptomen en behandeling!

Cyriel Van Steen
02 november 2022
5 min. leestijd

Wil je hond niet meer achter een bal aanrennen of in de auto springen? Hinkt hij na een lange wandeling en beweegt hij de laatste tijd minder soepel? Dit zou kunnen wijzen op reuma bij honden. Gelukkig kan je de levenskwaliteit van je hond verbeteren met de juiste diagnose en behandeling. Scroll om alles te ontdekken over reuma bij honden!

Wat is reuma bij honden?

Reuma bij honden is een auto-immuun- en ontstekingsziekte. Het immuunsysteem van je hond valt de gezonde cellen in het lichaam aan waardoor er ontstekingen ontstaan. De ontstekingen in de gewrichten leiden uiteindelijk tot slijtage in het kraakbeen.

Wat is het verschil tussen reuma bij honden en artrose?

Het verschil tussen reuma bij honden en artrose ligt voornamelijk in de oorzaak. Artrose wordt veroorzaakt door slijtage van de gewrichten terwijl reuma een auto-immuunziekte is, waarbij het eigen immuunsysteem de gewrichten aanvalt. 

Wat is de oorzaak van reuma bij honden?

Auto-immuunziekten zoals reuma bij honden veroorzaken een overgevoelige reactie van het immuunsysteem. Reuma bij honden kan ook verschijnen als een complicatie van een andere aandoening zoals een spijsverteringsziekte of kanker. Bovendien kan je hond ook een genetische aanleg hebben voor reuma.

Wat zijn de symptomen van reuma bij honden?

Je kan reuma bij honden herkennen aan de volgende symptomen:

  • kreupelheid of stijfheid
  • moeite met lopen
  • stoppen of meer pauzes bij wandelingen
  • moeite met rechtop staan na een periode van rust
  • meer slapen
  • weinig of geen eetlust
  • aanhoudend blaffen of piepen
  • poten likken

Hoe oud wordt een hond met reuma? (Hoe lang kan een hond leven met reuma?)

De levensverwachting van een hond wordt niet beïnvloed. Een hond met reuma kan dus makkelijk 8 tot 15 jaar worden, afhankelijk van het hondenras. Artritis bij honden is wel een aandoening die langzaam verergert met de tijd en levenslang moet worden beheerd. 

Hoe behandel je reuma bij honden?

Reuma bij honden kan je op verschillende manieren behandelen.. Een behandeling zal de reuma van  je hond niet genezen. Met ontstekingsremmende medicatie, niet-steroïde ontstekingsremmers en voedingssupplementen kan je de ontsteking en pijn van je hond wel verbeteren. 

Tips om te zorgen voor je hond als hij reuma heeft!

Hoewel er geen manier is om reumatoïde artritis bij honden te voorkomen, zijn er bepaalde dingen die je als baasje kunt doen om het begin van de ziekte uit te stellen en de impact op de levenskwaliteit van je hond te beperken.

1.Pas de beweging van je hond aan

Het is belangrijk dat een hond met reuma beweegt zonder zijn gewrichten te belasten. Je kan dus van één lange wandeling, meerdere korte wandelingen maken van 10 à 15 minuten en drie tot vier keer per dag. 

2. Pak overgewicht bij je hond aan

Voor honden met reuma is het belangrijk om belasting op de gewrichten te verminderen. Hou dus zeker het gewicht van je hond onder controle.

3. Geef je hond een gezond dieet

Een hond met reuma geniet beter van een dieet dat de gezondheid van zijn gewrichten ondersteunt. Deze voedingsproducten bevatten meestal ingrediënten zoals: Omega-3, chondroïtine, glucosamine, groenlipmossel. 

4. Geef je hond voedingssupplementen

Voedingssupplementen voor honden met reuma helpen om de gewrichten van je hond te ondersteunen. Zoek dus een hondensupplement met ingrediënten zoals chondroïtine, glucosamine, omega 3 en kurkuma, zoals deze smakelijke hondenkoekjes voor soepele gewrichten.

5. Masseer je hond

Een goede massage bij een hond met reuma helpt om bloedcirculatie en flexibiliteit te verbeteren. Het geeft je hond ook rust en ontspanning, Houd er wel rekening mee dat een verkeerde massage meer schade kan veroorzaken.

 

Dierenarts Joy beantwoordt gratis al je vragen over voeding

Heb je nog een vraag?

Vraag gratis raad aan onze
honden- en kattenexpert van Just Russel.

Stel je vraag