Hoelang kan mijn hond alleen zijn?

hond kijkt droevig naar buiten
Odile Geirnaert
12 november 2021
2 min. leestijd

Een gezonde, volwassen hond kan 4 tot 6 uur achter elkaar alleen thuis zijn. Dit is wel het absolute maximum. Het is geen goed idee om je hond elke dag 6 uur aan een stuk alleen te laten, zelfs wanneer hij hier schijnbaar geen last van ondervindt. Honden zijn sociale dieren: geen enkele hond vindt het leuk om lang alleen te zijn. Hoe lang jouw hond alleen kan zijn hangt af van verschillende factoren.

1. Leeftijd van je hond

Hoe jonger je hond, hoe meer sociaal contact hij nodig heeft om de stabiele persoonlijkheid te ontwikkelen die hij later nodig heeft om alleen te kunnen zijn. Jonge honden moeten bovendien vaker de kans krijgen om hun behoefte te doen. Ontdek hier hoe lang je puppy alleen kan zijn.

2. De persoonlijkheid van je hond

Net zoals bij mensen wordt persoonlijkheid bij honden beïnvloed door twee zaken: aanleg en omgeving. Zo kan een hond schichtig zijn omdat hem die eigenschap erfelijk werd doorgegeven, maar ook doordat hij in zijn leven bepaalde dingen heeft meegemaakt. Het zal je niet verbazen dat verlatingsangst veel vaker voorkomt bij asielhonden dan bij andere honden.

3. De gezondheid van je hond

Ook fysieke aandoeningen kunnen effect hebben op de capaciteit van je hond om alleen te zijn. Denk bijvoorbeeld aan blindheid, waardoor je hond onzeker wordt en je hulp harder nodig heeft. Ook andere ziektes, pijnen en problemen kunnen ervoor zorgen dat je hond minder goed zonder jou kan.

4. De thuissituatie van je hond

Een verandering binnen het gezin kan leiden tot extra stress, waardoor je hond plotseling minder lang alleen kan zijn dan vroeger. Denk aan:

  • het hernemen van het werk na een vakantie
  • een gezinslid dat het huishouden verlaat
  • de geboorte van een baby

Ook als je een nieuwe hond in huis haalt moet je eerst bekijken of hij wel alleen kan zijn. Een nieuwe omgeving brengt altijd stress met zich mee, dus ook als de hond in zijn vorige huis wel goed alleen kon zijn, kan hij het daar opeens moeilijk mee krijgen.


TIP

Honden kunnen leren om alleen thuis te blijven. Zelfs honden met achterliggende problemen zoals verlatingsangst, kunnen grote vooruitgang boeken wanneer je het alleen zijn in kleine stapjes opbouwt.

Met deze oefeningen leer je je hond dat het niet nodig is om nerveus te worden als je weg bent, omdat je er altijd op terugkomt.

 

5. De training van je hond

Honden kunnen leren om alleen thuis te blijven. Zelfs honden met achterliggende problemen zoals verlatingsangst, kunnen grote vooruitgang boeken wanneer je het alleen zijn in kleine stapjes opbouwt.

Met deze oefeningen leer je je hond dat het niet nodig is om nerveus te worden als je weg bent, omdat je altijd op tijd terugkomt.

Dierenarts Joy beantwoordt gratis al je vragen over voeding

Heb je nog een vraag?

Vraag gratis raad aan onze
honden- en kattenexpert van Just Russel.

Stel je vraag
4.8 / 5