Hondenziektes: soorten, oorzaken, symptomen

Dierenarts onderzoekt labrador hond met ziekte die neerligt|Oude grijze hond ligt op blauw dekentje en kijkt triest in de camera door pijn van artrose
Odile Geirnaert
03 juni 2022
5 min. leestijd

Net als mensen krijgen honden ziektes. De ene al besmettelijker dan de ander. Wil jij als baasje goed op de hoogte zijn van wat er allemaal in de lucht hangt? Verdiep je dan in deze blog en ontdek welke ziektes veel voorkomen bij honden, welke symptomen ze veroorzaken, hoe je kan zien of je hond ziek is en enkele praktische tips om voor hem te zorgen als hij zich niet goed voelt.

Wat voor ziektes kan een hond krijgen? 

Honden kunnen oneindig veel ziektes krijgen. De ene al besmettelijker dan de andere. Hieronder vind je een lijst van courante hondenziektes. We lichten ook kort toe wat elke aandoening inhoudt, scrol dus snel verder:

  • Parvovirose
  • Hondenziekte
  • Diabetes
  • Hondsdolheid
  • De ziekte van Weil
  • Artrose

Parvovirus

Bij honden treft ze vooral puppy’s en jonge honden. Parvo is een erg besmettelijke ziekte die zich via de ontlasting en ander lichaamsvocht verspreidt. De symptomen zijn koorts, overmatig braken en bloederige diarree. Door het braken en diarree stijgt de kans op uitdroging sterk. Vooral jonge honden met een zwakke weerstand kunnen daardoor aan het virus bezwijken. Een voordeel: deze aandoening valt perfect te vermijden dankzij vaccinaties en goede hygiëne bij pups!

Hondenziekte 

Hondenziekte of de ziekte van Carré is een erg besmettelijke ziekte. De voornaamste klachten zijn ontstekingen van de neus, luchtwegen, longen, maag en darmen. Hoewel problemen met de hersenen, huid en ogen minder vaak voorkomen, duiden deze symptomen vaak wel op een slechtere prognose. Een besmette hond krijgt hoge koorts, diarree, ontstoken ogen of een longontsteking. Een besmetting met de hondenziekte kan in het ergste geval dodelijk aflopen, maar dankzij vaccinaties daalt het aantal dodelijke gevallen de laatste jaren. 

Diabetes

Ook honden kunnen diabetes krijgen. Dat is een ziekte waarbij er te veel suiker in het bloed van de hond blijft. Daarom heet die ook suikerziekte. De meeste honden ontwikkelen diabetes type 1. Dan produceert het hondenlichaam geen of te weinig insuline, een hormoon dat de bloedsuikerspiegel verlaagt. Verder zijn ook genetische aanleg, hormonale problemen bij loopsheid (diabetes type 2) en infecties mogelijke oorzaken van suikerziekte bij honden. Meer weten over de symptomen en behandeling van hondendiabetes? Klik dan verder naar onze blog ‘Help, mijn hond heeft suikerziekte!

Hondsdolheid 

Rabiës of hondsdolheid is een dodelijke, virale infectie die het centrale zenuwstelsel van de hond aantast. Een hond kan besmet worden na een beet van een andere besmette hond. Als je huisdier niet gevaccineerd is, volgt een lijdensweg met de dood tot gevolg. Rabiës kent drie fases met verschillende symptomen:

  • Fase 1: verwarring, doelloos rondlopen, gedragsverandering zoals plotse agressie. 
  • Fase 2: bijten, graven en zichzelf verstoppen door overgevoeligheid aan licht, aanraking, geluid.
  • Fase 3: verlamming, schuimbekken, kokhalzen en overlijden. 

Eens het virus in het zenuwstelsel genesteld zit, kan niets de zieke hond nog redden. Daarom moet je je hond tegen hondsdolheid laten vaccineren. In België is dat gelukkig verplicht, waardoor België rabiësvrij is. 

De ziekte van Weil 

De ziekte van Weil of leptospirose is een ernstige bacteriële infectieziekte bij honden die door de bacterie Leptospira veroorzaakt wordt. De bacterie komt via de urine van een besmet dier in stilstaand water terecht, en vervolgens kunnen andere dieren besmet raken wanneer zij in dit water zwemmen. Rechtstreekse infectie door contact met urine is echter ook mogelijk. De hond kan dit overigens ook doorgeven naar de mens. De symptomen van deze hondenziekte? Hoge koorts, braken, (bloederige) diarree, donkere urine en geelzucht. Geen pretje dus! Bovendien herstellen honden hier maar langzaam van en blijven ze zelf ook vele maanden besmettelijk. Vaak treedt ook blijvende nierschade op, wat dan weer tot andere klachten kan leiden. Moraal: hou je huisdier weg van stilstaand water (daarin zit soms besmette urine) en laat hem vaccineren!

Artrose

Artrose is een gewrichtsaandoening bij honden waarmee ongeveer één op de vijf viervoeters mee te maken krijgt. De symptomen: pijnlijke ontstekingen en slijtage aan de gewrichten, voornamelijk de knieën, heupen en rug- en nekwervels. Een hond met artrose zal moeilijker opstaan en gaan liggen, trager wandelen, pauzeren tijdens wandelingen, gaan zitten of liggen en een pijnreactie vertonen wanneer je de gewrichten aanraakt. Meer weten over artrose bij honden? Ontdek de oorzaken, behandeling en hoe je deze hondenziekte voorkomt in de blog Artrose bij honden.

Oude grijze hond ligt op blauw dekentje en kijkt triest in de camera door pijn van artrose
Artrose is een ziekte die voornamelijk oude honden treft.

Wat is de ergste ziekte voor een hond?

De ergste hondenziekte is hondsdolheid of rabiës. Waarom? Omdat er geen genezing mogelijk is en de hond een pijnlijke, tragische dood sterft. Ook voor mensen houdt de aandoening gevaren in. Niet per se omdat we die ook kunnen krijgen (de kans is erg klein), maar omdat een hond met rabiës agressief wordt. Trek je met je hond buiten West-Europa? Dan loopt hij meer risico op besmetting, want in veel landen is er nog geen vaccinatieplicht voor hondsdolheid. Gelukkig is die er in België wel! 

Wat is de besmettelijkste ziekte bij honden?

De besmettelijkste ziekte bij honden is de ziekte van Carré (hondenziekte). In het minste druppeltje lichaamsvocht zit namelijk een hoge concentratie van het virus. Eens niezen of hoesten en je hond is dus al besmet. Daarnaast kan hij het virus tot vier maanden na besmetting doorgeven. Ook merk je de ziekte vaak pas laat op, want veel honden vertonen enkel lichte symptomen. Dat versnelt opnieuw de verspreiding van deze hondenziekte. Hoe je je pup kan beschermen? Met vaccinatie! Hij kan dan nog steeds besmet raken, maar zal het niet al te zwaar te verduren krijgen.

Hoe kan je zien of een hond ziek is?

Door goed op zijn gedrag en eventuele veranderingen te letten. Dit is hoe een hond met ziekte eruit ziet:

  • Lusteloos
  • Onrustig
  • Braken
  • Staart tussen de poten en gekromde rug
  • Overmatig hijgen
  • Minder of geen eetlust
  • Niet willen drinken
  • Diarree
  • Bloed in de stoelgang
  • Plots janken of piepen
  • Langdurig warme, droge neus
  • Rode ogen 
  • Koorts
  • Overvloedig kwijlen
  • Schuimbekken

Herken je één of meerdere ziekteverschijnselen en blijven die aanhouden? Ga dan meteen langs bij je dierenarts.

Tips om te zorgen voor een zieke hond!

Met een zieke hond ga je in eerste instantie best naar de dierenarts. Die kan hem dan grondig onderzoeken en een gepaste behandeling voorschrijven. Eenmaal thuis zorg je er met deze tips voor dat je hond zich zo comfortabel mogelijk voelt tijdens zijn ziekte:

  • Voorzie voldoende water.
  • Hou je hond rustig: beperk speeltijd en laat hem enkel even buiten voor zijn behoefte.
  • Hou je zieke hond weg van andere honden. Zo voorkom je besmetting of te veel drukte. 
  • Geef je hond enkel medicatie van bij de dierenarts. Geen aspirine of paracetamol dus! 
Dierenarts Joy beantwoordt gratis al je vragen over voeding

Heb je nog een vraag?

Vraag gratis raad aan onze
honden- en kattenexpert van Just Russel.

Stel je vraag