Ook je hond kan huidkanker krijgen van de zon!

viszla hond met huidkanker zit op grijze stenen vloer en kijkt omhoog in de camera|
Odile Geirnaert
01 October 2022
5 min. leestijd

25-30% van de honden krijgt ooit te maken met kanker, waarvan de meest voorkomende huidkanker is. Gelukkig hoef je niet meteen van het ergste uit te gaan als je een bultje vindt op de huid van je hond. Huidkanker bij honden kan namelijk in veel gevallen behandeld worden, op voorwaarde dat je er op tijd bij bent. Ga in ieder geval meteen naar je dierenarts en lees alvast deze blog zodat je goed op de hoogte bent over huidkanker bij honden.

Wat is huidkanker bij een hond?

Huidkanker bij een hond ontstaat doordat huidcellen zich veel sneller en grenzeloos beginnen te vermenigvuldigen. Zo dringen ze andere weefsels binnen, zoals orgaanweefsel, waardoor belangrijke lichaamsfuncties aangetast en op termijn uitgeschakeld worden.

Er zijn verschillende types huidkanker bij honden, waaronder melanomen, plaveiselcelcarcinoom en mastceltumoren. Hieronder meer daarover!

Hoe ziet huidkanker bij een hond eruit?

Huidkanker bij een hond kan je herkennen aan verschillende symptomen, waaronder: abnormale knobbels, bulten, letsels, wondjes en kale plekken. Die kunnen ook van kleur verschillen, zoals roze, zwart, rood of bruin. Het is belangrijk dat je regelmatig je hond controleert op deze symptomen zodat je steeds vroegtijdig een dierenarts kan raadplegen! 

Welke soorten huidkanker bij honden bestaan er?

Er bestaan verschillende soorten huidkanker bij honden. Dit zijn de meest voorkomende: 

1. Mastceltumoren bij honden: dit is de meest voorkomende tumor bij honden. Het is een kwaadaardige huidtumor die vooral voorkomt op de ledematen, onderbuik en borst. Ze groeien langzaam en voelen rubberachtig. 

Roze mastceltumor op de huid van een witte hond
Een mastceltumor bij een hond komt voornamelijk voor op de buik, borst of ledematen.

2. Melanomen bij honden: die ontstaan uit (niet)-gepigmenteerde huidcellen en slijmvliescellen. Melanomen zijn grijs-, bruin- of zwartachtige bulten die voornamelijk voorkomen in de mond maar ook op de huid, ogen en poten.   

Zwart melanoom op de huid van een hond
Melanomen bij honden zijn grijze, bruine of zwarte bulten.

3. Plaveiselcelcarcinoom bij honden: dit is een kwaadaardige tumor die afkomstig is van de cellen van de huid. Een plaveiselcarcinoom groeit meestal rond de neus, lippen en balzak. Bij deze tumoren is er ook een grote kans op uitzaaiing naar de longen.

Kan je huidkanker bij honden behandelen?

Ja, huidkanker bij honden kan je soms behandelen. Er bestaan 5 soorten behandelingen voor huidkanker bij honden, hieronder een opsomming:

  1. Operatie: Dit is meest effectieve manier om huidkanker  bij honden te behandelen. De tumor wordt chirurgisch verwijderd en er wordt gecontroleerd op uitzaaiingen.
  2. Stelfonta: Dit is een nieuw medicijn dat wordt geïnjecteerd in de tumor. Deze behandeling wordt toegepast bij mastceltumoren en als een operatie niet mogelijk is.
  3. Bestraling: Na een operatie is dit de beste behandeling. Echter is dit prijzig en het is ook niet overal mogelijk.
  4. Medicatie: Dit is niet altijd even effectief. Bovendien zijn er vaak bijwerkingen en is een geregelde check-up bij de dierenarts noodzakelijk.
  5. Chemotherapie: Dit wordt gedaan in combinatie met een operatie/bestraling. In de helft van de gevallen is deze behandeling effectief maar ook hier zijn er vaak bijwerkingen.

Hoewel de ene behandeling effectiever is dan de andere, blijft gelden: Hoe vroeger de diagnose is gesteld, hoe groter de kans op genezing.

Wat is de levensverwachting als een hond huidkanker heeft?

Als je hond geen behandeling tegen huidkanker krijgt, is de levensverwachting niet goed: amper 4-6 maanden. Maar als je hond meteen behandeld wordt met een operatie, chemotherapie en/of immunotherapie, kan hij huidkanker overleven en nog jarenlang aan je zijde blijven. Veel hangt af van de soort huidkanker, hoe snel die groeit, en of het om een primaire of secundaire tumor gaat (uitzaaiing of niet).

Hebben honden pijn als ze huidkanker hebben?

Ja, huidkanker bij een hond kan pijnlijk zijn. Onder andere mastceltumoren kunnen leiden tot ontstekingen. Het is ook mogelijk dat je hond geen pijn heeft van de kanker, maar eerder van de behandeling. In beide gevallen ga je best naar de dierenarts. Die kan je hond medicatie tegen de pijn geven.

Welke honden lopen meest risico op huidkanker?

Elke hond loopt het risico om ooit huidkanker te krijgen. Toch zijn er bepaalde rassen die meer vatbaar zijn voor huidkanker dan anderen. Schnauzers en Schotse terriërs lopen het meeste gevaar voor melanomen maar ook dwergschnauzers, pinschers, bay retrievers, vizslas en airedaleterriërs zijn hier gevoeliger voor. Mastceltumoren komen dan weer meer voor bij boxers en mopshonden, maar ook bij bostonterriërs, labrador retrievers, beagles en schnauzers.

Andere honden met een hogere kans op huidkanker zijn oudere honden, vanaf de leeftijd van 7 jaar dus. Ook honden met een dunne of lichte vacht lopen meer risico omdat hun huid veel gevoeliger is voor zonlicht.

Twee schnauzers liggen op gras in de zon en kijken in de camera
Schnauzers lopen een hoger risico op huidkanker bij honden.

3 tips om huidkanker bij je hond te voorkomen!

Je kan huidkanker bij honden nooit met 100% zekerheid voorkomen, maar met deze drie tips verklein je wel de kans:

  1. Maak op zonnige dagen korte wandelingen en zoek vooral de schaduw op.
  2. Gebruik een diervriendelijke zonnecrème – zonder parfum of zink dus – en smeer vooral de plekken zonder haar in zoals de neus, oren en buik.
  3. Ligt je hond vaak te dutten in de zon voor het raam? Dan is het een goed idee om UV-werende folie te kleven.
  4. Controleer je hond om de paar weken op bultjes en knobbels en ga bij twijfel direct langs bij je dierenarts.

Wist je dat er naast huidkanker nog verschillende andere soorten soorten kankers bij honden bestaan? In de blog Kanker bij honden: soorten, symptomen en behandeling ontdek je welke en hoe je ze herkent.

Dierenarts Joy beantwoordt gratis al je vragen over voeding

Heb je nog een vraag?

Vraag gratis raad aan onze
honden- en kattenexpert van Just Russel.

Stel je vraag