Waarom je kat ineens in huis plast en wat je eraan kan doen!

Grijze Britse korthaar kat ligt op tapijt naast plasje
Odile Geirnaert
19 May 2022
5 min. leestijd

Een volwassen kat die jaren de kattenbak gebruikte, maar nu plots ook naast haar bak plast? Dan is ze misschien (tijdelijk) niet meer zindelijk. Dat doet ze zeker niet om vervelend te doen. Lees in deze blog de verschillende oorzaken en wat je eraan kan doen! 

Plast je kat of sproeit ze? 

Sproeien betekent dat een kat haar territorium afbakent met urine of dat ze je iets duidelijk wil maken, dat ze zich niet goed voelt bijvoorbeeld. Hierbij gaat ze tegen verticale oppervlakten plassen in een staande houding en met een trillende staart omhoog. Het zijn kleine hoeveelheden urine die wat vettiger ogen dan normale plas. Bovendien is de geur sterker. Sproeigedrag komt zowel bij poezen als katers voor, al zullen niet-gecastreerde katers vaker sproeien dan gecastreerde katers.

Waarom sproeit mijn kat in huis?

Als een kat sproeit is een gedragsprobleem de oorzaak. Sproeien is een vorm van communicatie, waarmee je kat een boodschap wenst over te brengen. Dit kan voor andere katten bedoeld zijn, voor zichzelf of voor ons. Bij niet-gecastreerde katten is de boodschap vaak duidelijk: ik ben vruchtbaar. Gecastreerde katten zullen zich eerder niet lekker voelen of stress ervaren. In tegenstelling tot gecastreerde katten, is het normaal dat niet-gecastreerde katten in huis sproeien. Ook gecastreerde katten zullen af en toe sproeien, meestal in de tuin. Het betekent dat ze informatie uitwisselen met andere buurtkatten. Wanneer een gecastreerde kat in huis sproeit, raadpleeg je best de dierenarts of gedragsdeskundige.

Waarom plast mijn kat in huis?

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je kat in huis plast, ondanks dat ze zindelijk is. Meestal liggen psychologische of medische problemen aan de oorzaak:

1. Psychologische oorzaken

  • Een nieuwe kat in het gezin

Als een nieuwe kat het gezin komt versterken, kan de huidige kat des huizes zich verzetten. Meerdere katten gaan soms niet goed samen, en zeker niet als ze een kattenbak moeten delen. Het gevolg: je kat plast in huis uit protest!

  • Een verandering in de omgeving 

Ook verandering in het territorium van je kat kan hem in huis doen plassen. Denk maar aan een verhuis, nieuw gezinslid, zoals een baby, of zelfs een nieuwe kat bij de buren.

  • Een traumatisch ervaring

Je kat kan haar kattenbak associëren met trauma. Ze is bijvoorbeeld ergens van geschrokken, aangevallen of heeft pijn ervaren. Een nieuwe bak op een nieuwe plaats in huis kan dat probleem oplossen.

  • Oost, West, Baasje, Best

Heeft je kat op bed of in de wasmand geplast? Dat kan betekenen dat je kat zich angstig voelt en zich alleen veilig genoeg voelt bij haar baasje om haar behoefte te doen. Dingen die naar de eigenaar ruiken, voelen veilig.

Grijze kat staat naast baby
Joepie! Een baby. Wel kunnen katten plots in huis plassen door die verandering in hun territorium.

2. Medische problemen

  • Blaasontsteking of blaasgruis

Een blaasontsteking ontstaat meestal door stress. Hierdoor moet je kat vaker plassen, en kan ze haar plas moeilijker ophouden. Plassen doet dan pijn en je kat maakt een negatieve associatie met haar kattenbak waardoor ze haar bak vermijdt. Er bestaan pijnstillers, ontstekingsremmer voor een blaasontsteking of een speciaal dieet voor blaasgruis, maar je contacteert: best de dierenarts voor meer advies!

  • Nierfalen, schildklier, leverfalen of suikerziekte

Nierfalen, problemen met de schildklier en lever of suikerziekte kan meer drinken aanmoedigen. En dat gaat automatisch gepaard met meer plassen en minder blaascontrole.  Hiervoor is het het beste om naar de dierenarts te gaan om je geliefde kat te onderzoeken.

Belangrijk: Onderschat de meerwaarde van een gezonde voeding niet voor gezonde urinewegen en een gezond gewicht. Kattenvoeding op maat kan dus dé oplossing zijn als je kat plots in huis plast. Blijkt jouw kat suikerziekte, schildklier-, nier- of leverproblemen te hebben. Wij formuleren ook een speciaal nierdieet, schildklierdieet, leverdieet of dieet voor katten met suikerziekte.

Wat kan je doen als je kat in huis plast? 7 tips!

1. Straf je kat niet

Ooit al gehoord dat je het neusje in haar plas moet duwen wanneer ze buiten haar kattenbak plast? Dat raden we 100% af, want dat zal extra stress opleveren en het probleem vergroten. Katten zijn propere dieren, dus ze zijn onzindelijk voor een goede reden. Straffen heeft hier geen zin.

2. Baken delen van je huis af

Daarmee beperk je de plaatsen die als toilet kunnen dienen. Is er in huis geplast? Reinig die plek met middelen die een sterke geur afgeven en tegelijk sterke geur verwijderen. Bijvoorbeeld: Urine off.

3. Verplaats de kattenbak

Plast je kat steeds op dezelfde plaats, maar niet in de bak? Plaats de kattenbak eens op die plaats.

4. Geef je kat voldoende aandacht

Is er een nieuw gezinslid in huis? Geef de kat des huizes dan zeker wat extra aandacht. Meerdere katten in huis? De regel luidt: één kattenbak per kat.

5. Zorg voor een rustig en veilig gevoel

Ook katten willen hun behoefte doen op een rustige en veilige plaats. Plaatsen zoals naast een wasmachine, trap of vaatwasser vermijd je dus best. Ook een raam waar andere katten naar binnen kunnen kijken, schrikt al snel af. Staat de kattenbak naast het voer of water… Hou jij ervan om op het toilet te eten?

6. Hou je kattenbak schoon

Hygiënisch toilet, hygiënische kat. Schep dus dagelijks de behoefte uit de bak en zorg voor goed absorberende, geurloze kattenbakvulling met een fijne textuur. In de natuur zoeken katachtigen namelijk zand op om hun behoefte te doen.

7. Zorg voor voldoende ruimte

Het kleinste kamertje in huis, maar liefst ook niet té klein. Uit onderzoek blijkt dat katten een open kattenbak verkiezen. Vieze geuren kunnen in een gesloten bak namelijk blijven hangen en de kattenbak onaantrekkelijk maken. Daarbij geldt ook dat de kattenbak anderhalve maal groter moet zijn dan je kat.

Heb je een kitten in huis die nog de knepen van het vak zindelijkheid onder de knie moet krijgen? Wij helpen je graag! In de blog Hoe maak ik mijn kitten zindelijk ontdek je de beste tips.

 

Dierenarts Joy beantwoordt gratis al je vragen over voeding

Heb je nog een vraag?

Vraag gratis raad aan onze
honden- en kattenexpert van Just Russel.

Stel je vraag