Hoe maak ik mijn kitten zindelijk?

Kitten in kattenbak om zindelijk te maken|Witte kitten wordt in blauwe kattenbak gezet om zindelijk te maken
Odile Geirnaert
20 mei 2022
4 min. leestijd

Heb je een kitten, maar (nog) geen idee hoe hem zindelijk te maken? Gelukkig is dat niet moeilijk. Katten zijn van nature namelijk hygiënische dieren. Bovendien leert moeder poes haar kitten de kattenbak te gebruiken. Wil je zelf een handje helpen om die kleine kitten de weg naar de kattenbak te wijzen? Swipe of scrol verder, want wij geven je de beste tips! 

Wat is (on)zindelijkheid bij een kitten? 

Een kitten die onzindelijk is, doet zijn behoefte overal in huis, behalve in de kattenbak. Onzindelijkheid komt vaak voor bij katten, maar is gelukkig gemakkelijk op te lossen. Wil je weten hoe? Lees dan snel verder.

5 tips om je kitten zindelijk te maken!

Katten zijn van nature hygiënisch en leren in een ideale wereld van mama kat hoe ze de kattenbak moeten gebruiken. Is je kitten toch nog niet zindelijk, dan kan jij hem de weg naar zijn toilet helpen te vinden. Hoe? Dat ontdek je in deze 5 tips om je kitten zindelijk te maken: 

1. Toon je kitten letterlijk de weg naar zijn kattenbak

Is je kitten zonder moederpoes opgegroeid? Help hem dan een handje om zindelijk te worden. Zet je kitten ’s ochtends, ’s avonds en na maaltijden op de kattenbak. Laat hem vervolgens zelf zijn kattenbak ontdekken. Herhaal dit een aantal dagen tot je kitten zelf de weg naar zijn toilet vindt. Belangrijk: beloon het kleintje met een snoepje telkens als hij zijn behoefte doet in zijn kattenbak.

Witte kitten wordt in blauwe kattenbak gezet om zindelijk te maken
Help je kitten zindelijk te worden door hem in zijn kattenbak te plaatsen.

2. Zorg dat de kattenbak toegankelijk is

Je nieuwe gezinslid moet weten waar hij zijn toilet kan vinden. Kijk dus vanuit het standpunt van je kitten en zoek een toegankelijke plaats uit voor de kattenbak. Haal in het begin het deksel van je kattenbak en zorg ervoor dat de rand van de bak niet te hoog is. Denk er ook aan om de kattenbak ver van zijn voederbak te plaatsen. Want wie eet graag naast zijn toilet?

3. Hou je kattenbak schoon

Gezien een kat van hygiëne houdt, is een schone kattenbak een must. Schep dus dagelijks de ontlasting uit de kattenbak en maak die wekelijks proper met water, een parfumvrij schoonmaakmiddel en eventueel soda. Katten genieten namelijk enkel van hun eigen parfum!

4. Maak de kattenbak aantrekkelijk

In de natuur doen katachtigen hun behoefte op een zanderige plaats. Ze graven een kuiltje, doen wat ze moeten doen en… zand erover. Wil je je kitten dus zindelijk maken, ga dan voor een goede kattenbakvulling met een fijne korrel en die niet klontert.

Extra tip: bij aankomst van je nieuwe gezinslid is het verstandig dezelfde kattenbakvulling te gebruiken als bij het vorige toilet. Wil je toch andere kattenbakvulling gebruiken? Stap dan langzaam over door die te mengen met de oude vulling.

5. Vermijd lange wachtrijen voor het toilet 

Heb je meerdere katten in huis? Voorzie dan meerdere kattenbakken. We raden een kattenbak per kat aan, en eventueel een extra. Zorg er ook voor dat je kattenbakken twee luikjes hebben. Zo drijven je katten elkaar niet in het nauw. Want dat is traumatiserend! 

Blijft je kitten ondanks alle bovenstaande tips wildplassen? Dan neem je best contact op met de dierenarts, want er kan meer aan de hand zijn.

Is je kat plots niet meer zindelijk?

Plast je (volwassen) kat plotseling buiten de kattenbak, terwijl hij daarvoor altijd zindelijk was? Onzindelijkheid bij volwassen katten kan meerdere oorzaken hebben. In volgende blog vertellen we je waarom een kat plots onzindelijk wordt. Snel daarheen dus!

Dierenarts Joy beantwoordt gratis al je vragen over voeding

Heb je nog een vraag?

Vraag gratis raad aan onze
honden- en kattenexpert van Just Russel.

Stel je vraag