Kattentaal en de staart van je kat: dit wil het zeggen!

Joy Cleymans
02 oktober 2024
5 min. leestijd

Weten waar je kat nood aan heeft kan soms best moeilijk zijn. Gelukkig is er nog haar staart, die je precies kan vertellen hoe je kat zich voelt. Spijtig genoeg is het kraken van die code geen lachertje. In deze blog verklappen we hoe je de signalen van je kat haar staart het best kan interpreteren. Lees dus zeker verder en ontdek wat er écht omgaat in het hoofdje van jouw huisdier.

Waarom heeft een kat een staart?

De staart van je kat heeft een belangrijke functie in de communicatie. Aan haar staart kan je vaak al zien hoe de kat zich voelt en hoe haar humeur is. Maar wacht, er is nog meer! Heb je al eens een kat over een smal richeltje zien wandelen? Die uitmuntende balans heeft ze te danken aan haar staart! Die helpt een kat namelijk ook om in evenwicht te blijven tijdens moeilijke bewegingen. Handig, toch?

7 signalen wat je kat wil zeggen met haar staart

De staart van je kat vertelt je meer dan je denkt. Hier zijn 7 signalen die laten zien wat je kat met haar staart probeert te zeggen.

1. Je kat heeft een trillende staart

Een trillende staart is een heel goed teken! Het betekent dat je kat super blij is om jou te zien. Het is een vriendelijke begroeting die je waarschijnlijk krijgt als je ’s ochtends uit bed stapt of als je aan het eind van de dag de deur binnenloopt.

2. Je kat zet haar staart omhoog

Als je kat haar staart omhoog houdt met een gekruld uiteinde, is ze tevreden en zelfzeker. Let ook zeker op het puntje van de rechtopstaande staart. Een kleine trilling kan namelijk een teken zijn van een bijzonder gelukkig moment.

3. Je kat doet haar staart naar beneden

Als je kat haar staart naar beneden laat hangen, is ze alert en aan het onderzoeken. Maar als je kat haar staart tussen haar poten houdt, probeert ze duidelijk te maken dat ze van streek is of met rust gelaten wil worden. Dit kan een kat kleiner en minder bedreigend doen lijken voor een andere agressieve kat.

4. Je kat zet een dikke staart op

Een dikke staart betekent dat je kat zich boos, gestresseerd of bedreigd voelt. Op dat moment gaan de haren rechtop en bol staan. Zo lijkt de kat indrukwekkender ten opzichte van een eventuele tegenstander. Vaak gaat dat samen met een hoge rug.

5. Je kat beweegt haar staart tijdens het slapen

Je zal wel eens merken dat je kat haar staart beweegt tijdens het slapen. Als ze zachtjes met haar staart op de grond tikt, betekent dat dat ze rustig aan het slapen is, maar wel nog steeds op haar hoede is. Ze blijft waakzaam voor geluiden of bewegingen in haar omgeving.

6. Je kat heeft een zwiepende staart

Als je kat aan het zwiepen is met de staart, geef je kat dan wat ruimte, want dit is een teken van ontevredenheid en dat hij/zij met rust gelaten wil worden. Deze zwiepende staart komt vaak voor in situaties waar je kat zich niet prettig voelt, zoals een bezoek aan de dierenarts.

7. Je kat heeft een gekrulde staart

Als je kat haar staart eruitziet als een vraagteken, is het een leuk idee om haar even wat extra aandacht te geven. Een gekrulde staart betekent namelijk dat je kat zin heeft om te spelen en wat plezier te beleven.

Dierenarts Joy beantwoordt gratis al je vragen over voeding

Heb je nog een vraag?

Vraag gratis raad aan onze
honden- en kattenexpert van Just Russel.

Stel je vraag