Het kan even schrikken zijn wanneer je merkt dat je hond bloed overgeeft. Dit is echter niet per se een reden tot paniek, in veel gevallen is er niets mis met je huisdier. Jammer genoeg kan er soms ook iets ernstigers aan de hand zijn, daarom is het belangrijk om uit te zoeken waarom je hond bloed braakt! Lees verder om te weten waar je op moet letten en welke oorzaken of behandelingen er zijn.
Wat betekent het als mijn hond bloed overgeeft?
Hematemesis,-of je hond die bloed overgeeft, betekent dat er ergens een interne bloeding aanwezig is bij je hond. Deze bloeding kan zich plaatsvinden in de bek, keel, slokdarm, maag of darmen van je hond. Afhankelijk van waar de bloeding plaatsvindt zal het bloed in het braaksel een andere kleur aannemen.. Er zijn diverse oorzaken mogelijk..
Wat zegt de kleur van het bloed in het braaksel van je hond?
De kleur van het bloed in het braaksel van je hond kan duiden op verschillende oorzaken. Hierbij is de algemene regel dat hoe lichter het bloed is, hoe dichter de bloeding bij de bek van je hond ligt.
Licht, helder rood bloed
De oorzaak van licht en helder rood bloed is hoogstwaarschijnlijk een bloeding in de bek of de keel van je hond.
Donkerrood bloed
Wanneer het bloed in het braaksel van je hond donkerrood is, ligt de bloeding waarschijnlijk dieper in het lichaam verborgen. Dit kan een bloeding ergens in de slokdarm zijn.
Bloed vermengd met slijm
Een mix van bloed en slijm in het braaksel van je hond duidt op een bloeding in de maag of in de darmen. Geeft je hond enkel slijm over? Bekijk dan zeker deze blog.
Donker en bijna zwart bloed
Heel donker bloed is vaak bloed dat je hond al eerder heeft doorgeslikt.
Wat veroorzaakt bloed in het braaksel van je hond?
Bloed in het braaksel van je hond wordt veroorzaakt door een interne bloeding ergens in het spijsverteringsstelsel van de hond. Voor deze bloedingen kunnen er verschillende oorzaken zijn, die we even voor je opsommen. Het is echter wel belangrijk om geen eigen diagnoses te stellen! Geeft je hond geen bloed over maar iets anders? Hier lees je meer over waarom je hond braakt.
- Inname vreemd voorwerp
- Antivries vergiftiging
- Rattengif vergiftiging
- Parasieten
- Kauwen op scherpe stokken en botten of de scherven inslikken
- Parvovirus
- Bacteriële infectie
- Stoornis in de bloedstolling
- Hemorragische gastro-enteritis (gaat vaak gepaard met bloederige ontlasting)
- Maagontsteking
- Pancreatitis
- Nierziekte
- Ziekte van Addison
- Inflammatoire darmziekte
- Aandoening van de luchtwegen
- Kanker
Wat moet je doen als je hond bloed overgeeft?
Wanneer je hond bloed overgeeft, moet je je dierenarts raadplegen. Zelfs als het maar een klein beetje bloed is, kan er later nog veel bloed volgen. Daarom is het altijd een goed idee om je hond door een professional te laten onderzoeken. De dierenarts kan je vertellen hoe je je trouwe viervoeter kunt helpen.
Hoe krijgt je hond die bloed overgeeft een diagnose?
Je hond die bloed overgeeft krijgt een diagnose van de dierenarts. Het is niet de bedoeling dat je deze diagnose zelf maakt! De dierenarts kan een test of een bloedonderzoek uitvoeren. Ook kan hij een endoscopie uitvoeren om eventuele zweren of afwijkingen te identificeren. Verder is het maken van een röntgenfoto een mogelijkheid om tumoren of een ingeslikt object op te speuren. Lees zeker ook dit artikel om de symptomen van maagproblemen bij je hond te kunnen herkennen.
Wat zijn de behandelingen wanneer je hond bloed overgeeft?
De behandeling die je hond, die bloed overgeeft, krijgt, is afhankelijk van de diagnose van je dierenarts. Het is mogelijk dat er geen behandeling nodig is. Indien dit wel nodig blijkt, zijn de mogelijke behandelingen: infuustherapie (omdat bloed overgeven bloedarmoede of uitdroging kan veroorzaken), bloedtransfusies, verwijdering van het vreemde object (ev. met een operatie) of medicatie.